Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, Çorum katliamında hayatını kaybedenleri türkülerle, semahlarla, deyişlerle, lokma paylaşımı ile andı.
Çorum Olayları sırasında hayatını kaybedenler, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nin bahçesinde yapılan etkinlikle anıldı. Anma programına yoğun bir katılım oldu.
Semah gösterileri ve Haluk Tolga İlhan konserinin damga vurduğu program, yoğun ilgi gördü.
Etkinlik alanına “29 Mayıs - 4 Temmuz 1980 Çorum’u unutmadık, unutturmayacağız” ve “Kardeşlerimiz için yastayız. Katliamlara karşı ayaktayız” pankartları asıldı.
Etkinliğe CHP Genel Başkan Danışmanı, Parti Meclis Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, HDP Milletvekili Zeynel Özen, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Korkmaz, CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, Emek Partisi İl Başkanı Cafer Gökmen, CHP Merkez İlçe Başkanı Ulaş Tokgöz, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Çankaya, İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Cem Bitnel, Avusturya Alevi Birlikleri İnanç Kurulu Başkanı Mehmet Gazi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Aygören, Hubyar Sultan Derneği Genel Başkanı Aydın Deniz, Alevi birliklerinin, federasyonların yurt içi ve yurt dışı temsilcileri, siyasi parti yöneticileri, il genel ve belediye meclis üyeleri, KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Grup Günbakan konseri ile başlayan etkinlik daha sonra Çorum Hacı Bektaş Veli Vakfı Semah Grubu’nun semah gösterisi ile devam etti.
Alevi Kültür Merkezi Derneği adına Yıldız Şahin ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi Başkanı Nurettin Aksoy’un birer açılış ve selamlama konuşması yaptığı etkinliğin sunumunu ise Umut Radyo Genel Yayın Yönetmeni Uğur Çınar üstlendi.

‘ASLA İNTİKAM DUYGULARINA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ’
Etkinlikte konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Çorum Şube Başkanı Ali Ekber Beyaz, egemen güçlerin sıkıştığı zaman baskı ve şiddet ile halkı yıldırmaya çalıştığını belirtti. Bu politikaları sürdürürken emekçi halkların ırk, inanç ve felsefi düşüncelerine göre kutuplaştırıldığını söyleyen Beyaz, “Zaman zaman bu baskı ve şiddeti katliamlara dönüştürmekten çekinmezler. Bu katliamların her türlüsünü tarihin her anında görmek mümkündür. Bunları yapanlar ‘vatan, millet, din sevdası’ ilan ederek katliam yaptıklarının acılarını bile yaşamasına izin vermemişlerdir. Yaşanan katliamlar dünde kalan olgular değil bugün hala birçok toplum kesiminin tedirginlik yaşadığı korkudur. Geçmişin karanlık dehlizlerinde yaşananlar asla akıllardan çıkarılmaması gerekirken kesinlikle intikam duygularına dönüştürülmemelidir” dedi.

ÖKER’DEN BİRLİK ÇAĞRISI
Daha sonra açık kürsü kısmında söz alan Turgut Öker, katliam gerçekleştiren zihniyetlerin bugün hala Türkiye’yi yönetmesine rağmen birlik oluşturabildiklerini vurguladı.
Emek ve demokrasi mücadelesi yürüten güçler olarak birlik olmaları gerektiğinin altını çizen Öker, “Birlik olamadığımızdan dolayı 30 yıl boyunca Çorum şehitlerimizi anma etkinliği yapamadık. Bundan 11 yıl önce az sayıda insanla başladığımız etkinlikler bugün görüyoruz ki en azından bir araya gelebiliyoruz. Daha geçtiğimiz günlerde yoldaşımız Deniz Poyraz katledildi. Bu bütün insanlığa karşı işlenmiş bir suç. Bunu parti ayrımı gözetmeksizin onların karşısında olmak zorundayız. Ayın 8’inde İzmir’de bu vahşi cinayeti lanetleyeceğiz. Görüyoruz ki burada da olduğu gibi bu katliamlar devam edecek. Bunun için örgütlenmekten başka bir seçeneğimiz yok” diye konuştu.

‘ALEVİLER HER ZAMAN DEMOKRASİDEN YANA OLMUŞLARDIR’
Daha sonra söz alan CHP Milletvekili Orhan Sarıbal da “Kendimize şu soruları sormalıyız; Neden? Niçin? Amaçları ne? Eğer bu sorulara bir cevap verebilirsek, kafamızı kuma gömmeden, kapitalistlerin sermaye çarkına girmeden o zaman direniyoruz demektir. Niçin yaptılar? Çünkü Alevi toplumu demokrasiden, özgürlüklerden, barıştan yanadır. Alevi toplumu ‘Önce insan’ diyor. Egemenler toplumların değerlerine göre hareket ederler. Bu toplumun da en önemli değeri inançları ve kimlikleridir. Her gelen iktidar toplumu ayrıştırmanın yolunu bu iki temel nokta üzerinden götürmüştür. O koltuğu tutabilmek için toplumu birbirinden ayrıştırmıştır. ‘Ya benim gibi düşünecek rahat edeceksin. Ya da seni katlederim’ anlayışı üzerinden yürümüştür. Onun için bu katliamların hepsinin hesabı verilebilseydi bu katliamların hiçbirisi olmazdı” ifadelerini kullandı.

‘YÜZLEŞMEMİZ GEREKİYOR’
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise, hakim sınıflar tarafından Türkiye’nin farklı kesimlerine katliamlar gerçekleştirildiğini hatırlattı. “Unutmamalıyız ki tarihte biz değil onlar yargılanacak” diyen Geçmez, “Bedenimiz yorulsa da dilimiz asla barışı, kardeşliği, birlikte yaşamayı söylemekten vazgeçmemeli. Birlikte yaşamak için bir yüzleşme gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Türkiye’nin her yerinde elimizi vicdanımıza koyacağız ‘her dilin, dinin, ırkın, cinsiyetin buranın olduğunu’ savunacağız. Bunu gerçekleştirdiğimiz anda emin olun ki o zaman birlikte yaşayabiliriz” ifadelerini kullandı.

‘YARGILAMALAR YENİDEN BAŞLATILMALI BARIŞ VE KARDEŞLİK ANITI YAPILMALI’
Çorum Emek ve Demokrasi Platformu Basın Sözcüsü Avukat Ahmet Özdel de, yargılamalarının yeniden başlatılması ve Kadeş Barış Meydanı’nda bir barış anıtı açılması yönündeki taleplerini yineledi.
Bu arada Çorum Olayları’nda katledilen Mustafa Tahtasız’ın eşi Solmaz Tahtasız da dosyanın tozlu raflardan indirilerek, yargılamanın yeniden başlatılmasını istedi.
İsmail Güçlü’nün kopuz sazıyla renk kattığı program, konuşmaların ardından Haluk Tolga İlhan konseri ile sona erdi.
Haluk Tolga İlhan ve saz arkadaşları yoğun ilgi ve beğeniyle izlenirken, konuk Ayfer Düztaş da Kürtçe eser okudu.
Etkinlik, katılımcıların yoğun ilgisiyse karşılaşırken, Çorum olaylarında hayatını kaybedenler bir kez daha saygıyla anıldı.