Aralık ayı Belediye Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Başkanlığı’nda Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Tuncay Yılmaz, deprem gerçeğine dikkat çekerek, 6 Şubat depremlerinden sonra kurulan Afet Risk Komisyonu’nun çalışmalarının ne olduğunu sordu. Depremin doğal bir afet olduğunun altını çizen Yılmaz, yerel yöneticilerin olası bir doğal felaket gelmeden önceki kentteki riskli yapıları tespit edip yıkılması noktasında tedbir alması gerektiğini ve riskli zeminlerin tespit edilerek akışkan sıvı zeminlerinin imara kapatılması gibi belediyenin katı kurallar alması gerektiğini söyledi.

“BELEDİYE, CİDDİ VE KATI KURALLARLA ÇORUM’U
DEPREME DAYANIKLI ŞEHİR HALİNE GETİRMELİ”

Geçtiğimiz günlerde Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Deniz’in, Çorum’un deprem kuşağında bulunan riskli illerden birisi olduğunu hatırlatarak, bölgemizde 6 veya 6.5 şiddetinde deprem olma ihtimalinin bulunduğunu, Çorum’un gereken tedbirleri alması ve depreme hazırlıklı olması gerektiğini bildirerek uyarılarda bulunduğuna dikkati çeken Tuncay Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 11 ili etkileyen büyük bir deprem felaketi yaşandı. Depremin ardından belediyeler apar topar gereken tedbirleri almaya başladı. Bizler de Afet Risk Komisyonu kurduk. Komisyon hangi çalışmaları yapıyor bilmiyoruz. Deprem gerçekten çok büyük bir felaket. İnsan eliyle olmadığı için de yapacağımız çok fazla bir şey yok ama yerel yöneticiler kentteki riskli yapıların tespit edilip yıkılması, binaların güçlendirilmesi, yeni yapılacak binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi, riskli alanların tespit edilip imara kapatılması konusunda gereken çalışmayı yapmalıdır. İnşallah böyle bir felaket yaşanmaz ancak tedbiri de elden bırakmamak gerek. Çorum Belediyesi’nin ciddi ve katı kurallarla Çorum’u depreme hazırlamasını bekliyoruz” diye konuştu.

ÇİMENTO ARAZİSİ YARGIDA

CHP Grubu olarak Çimento Fabrikası arazisinde yapılan imar planlarına ilişkin yürütmenin durdurulması ile ilgili dava açtıklarını bildiren Yılmaz, “Yeşil alanların tahrip edileceğinden, fay hattı uzantısının bu bölgeden de geçmesinden, az da olma 15 katlı binalar yapacak olmanızdan ve sadece çimento arazisi ile sınırlı kalmayıp bir çok özel mülkiyeti de çimento arazisi imiş gibi gösterip imara açma girişimlerinizden dolayı CHP grubu olarak dava açtık. Bizler timsah gözyaşları dökmüyoruz. Doğru bildiğimiz şeyleri sizlere anlatıyoruz. Belediye Meclisinde bugüne kadar aldığımız kararların yüzde 99’unu oy birliği ile aldık. Çorum’un menfaatine olan her durumda taşın altına elimizi koyuyoruz, ancak yanlış gördüğümüz konularda da uyarmaktan, karşı çıkmaktan geri durmuyoruz. Burada yeni bir kent kurmuyorsunuz, sadece imar planı yapıyorsunuz, çok iyi pazarlamacılık yapıyorsunuz. Yargının vereceği kararı bekleyeceğiz, kamuoyu ile de paylaşacağız. Verilecek karara da  saygı duyuyoruz” ifadesini kullandı.

“BELEDİYENİN Mİ REKLAMINI YAPIYORUZ, AŞGIN’IN MI?”

Yılmaz, şehrin genelinde billboard, otobüs durağı, binalarda Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın boy boy fotoğraflarının bulunduğuna dikkati çekerek, “Yaptığımız hizmetin, belediyenin mi, Aşgın’ın mı reklamını yapıyoruz? Cebinizden yapıyorsanız israf, bütçeden yapıyorsanız haram” dedi.
Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullarda temel yeterlilik testi yaptığını, test kitapçığının arkasında yine Başkan Aşgın’ın fotoğrafının bulunduğunu kaydeden Yılmaz, “Milli Eğitim ile protokol yapmışsınız, test kitaplarının bütçesini belediye karşılamış. Eğitime destek vermek doğal tabi ki, ancak neden sizin fotoğrafınız var? Çocukların gözüne siyaseti sokmayı etik buluyor muyuz? Önümüzdeki yıl da CHP olarak bizler Milli Eğitimle protokol yapsak, masrafları karşılasak, acaba bizim fotoğraflarımızı da bu şekilde bastırırlar mı?” diye sordu.

BELTAŞ’TA KADROLAŞMA VAR MI?

Tuncay Yılmaz, ayrıca Belediye’nin Beltaş şirketine iktidar partisinin il başkanının bir yakınının ılınıp alınmadığını, burada kadrolaşma olup olmadığını sordu. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BELEDİYENİN ROLÜNÜ ARTIRACAĞIZ”

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise Tuncay Yılmaz’ın eleştiri ve sorularını yanıt verdi.
Aşgın, “Deprem konusunda komisyon kuran ve önlem alma ihtiyacı hisseden bir belediyeyiz. Komisyonda tüm parti gruplardan temsilciler var. Komisyon, başta eğitim, araştırma, yapı stoku çıkartılması gibi örnek çalışmalar yapıyor. Samimi, gayretli bir çalışma var. Çorum olarak deprem bölgesine giden ilk belediyeyiz. Yaraların sarılması için elimizden geleni yaptık. Aylarca orada kaldık. Sıkıntıları yakinen gördük. Orada her türlü çalışmayı yaptık. Alınması gereken tüm dersleri de aldık. Çorum’da riskli bölgelerde kat sayısını düşürdük. Ciddi çalışmalar yapıyoruz. Değişimi, döşümüzü hep birlikte yapalım. Müteahhitler biraz az kazanmaya razı olsun, mülk sahipleri biraz fedakarlık yapsın, belediye fedakarlık yapsın. Bir an önce riskli yapılardaki hemşehrilerimizi daha güvenli, dirençli binalara taşıyalım. Kentsel dönüşümde Çorum Belediyesi’nin rolünün artırılmasını sağlayacağız. Önceliğimiz bu işlere TOKİ girsin, firmalar girsin ancak bu olmazsa bekleme lüksümüz yok, belediye olarak bizler gireceğiz. Vatandaşın yükünü azaltarak, belediye olarak da kentsel dönüşümde öncü rol oynayarak Çorum’u depreme hazırlıklı bir il haline hep birlikte getireceğiz” şeklinde konuştu.

“YARGI VE HUKUKİ DENETİME AÇIĞIZ”

CHP’nin Çimento arazisini yargıya taşıması konusuna da değinen Aşgın, “En demokratik hakkınız. Bu konuda herkes dava açabilir. Yargı ve hukuki denetime açığız. Mahkemenin vereceği karar doğrultusunda bundan sonraki süreci yönetiriz. Verilecek karara da saygı duyarız. Çimento projesine kamuoyu desteği büyük. Yeşile duyarlı, depreme dayanıklı, yatay mimariyi en planı çıkartan bir projeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu.

“BİZLER ŞAMAR OĞLANI DEĞİLİZ, KURUMSAL KİMLİĞİ TEMSİL EDİYORUZ”

Bilboard ve okullara dağıtılan test kitapçıklarındaki kendisine ait fotoğraflara da açıklık getiren Aşgın, “Belediye Başkanlığı temsil makamıdır. Bizler şamar oğluna değiliz. Kurumsal kimliği temsil ediyoruz. Yatırımlarda, tanıtımlarda fotoğrafımızı kullanmak doğal hakkımız. Bu hakkı bize millet seçerek verdi, devletimiz de verdi. Acaba Çorum halkı o fotoğrafı görünce adaletli yönetim nasıl olur, samimi yönetim, güvenilir yönetim nasıl olur bunu mu hatırlıyor? Endişeniz bundan mı kaynaklanıyor” dedi.
Aşgın, “Çocuklara ve gençlere oy kullandırılsa oy oranımız yüzde 100 olurdu” ifadesini kullandı.

“HERKESE ADİL DAVRANIYORUZ”

Beltaş’taki kadrolaşma iddialarına da yanıt veren Aşgın, “İhtiyaç halinde tüm birimlere zaman zaman eleman alımı yapıyoruz. Yüz tane veya bin tane eleman arasında il başkanının halaoğlu veya yeğeni de olabilir. İl başkanının yakını ise çalışmasın, evine ekmek götürmesin mi? Eğer bir kişi çalışarak rızkını kazanıyorsa bu durum eleştirilmez, alkışlanır. Kaldı ki bizler herkese olduğu gibi teşkilatımıza da adil davranıyoruz” diye konuştu.