Nohut üretimi konusunda büyük bir tecrübeye sahip olan Çorum Merkez Mollahasan Köyü Muhtarı Hulusi Aydaş, üreticileri bilgilendirmeye, nohut üretimini geliştirmeye ve Çorum’u üretimde merkez il yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Yıllardır çeşitli sertifikalı nohut üretimi yapan ve bu konuda uzmanlaşan Muhtar Hulusi Aydaş, Çorum merkez ve ilçelere bağlı birçok köyde üreticilerle görüşerek bilgi alışverişinde bulunuyor.

TEMEL HEDEF: MİNİMUM MALİYETLE YÜKSEK VERİM 
Mollahasan Köyü Muhtarı Hulusi Aydaş, Çorum İl Tarım Müdürlüğü tarafından 2021 yılı bahar aylarında hibe ile verilen Azkan isimli nohut tohumunun ekimini yaparak yüksek verim sağladı. Bu sene de Azkan nohudunu toprakla buluşturan Aydaş, leblebisiyle meşhur Çorum’da hem leblebi üretimine yatkın, hem de verimi yüksek Azkan çeşidinden yüz güldürecek sonuçlar aldıklarını anlatarak, Çorum’da nohut üretiminin artırılmasını istediklerini bildirdi. 
Muhtar Aydaş, temel hedeflerinin minimum maliyetle yüksek verim elde etmek olduğunu vurguladı.

TECRÜBELERİNİ PAYLAŞIYOR
Aydaş, bilgi ve deneyimini diğer çiftçilerle de paylaşırken, bu konuda olumlu tepkiler alıyor.
Hem bir çiftçi, hem de muhtar olarak üreticilere örnek olmak amacıyla geçen yıl Azkan nohudunu ektiklerini bildiren Aydaş, dönüm başı ortalama 220 kiloluk üretimle karşılaştıklarını kaydetti. Bu sene de aynı çeşidi ektiklerini sözlerine ekleyen Aydaş, geçen yıl 80 dekar olan nohut ekim alanını bu yıl 110 dönüme çıkardığını söyledi.
Aydaş, “Çorum’un yakın bir zaman içerisinde nohut üretiminde merkez il olacağına yürekten inanıyorum. Bu konuda çiftçiyi bilgilendirme çalışmaları yapan Valimiz Mustafa Çiftçi ve vali yardımcılarımıza, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ve diğer kurum yetkililerine teşekkür ederiz” dedi.