Çorum Kızılay Şubesi tarafından, 20 Temmuz 1974 yılında 48’inci yılını anmak amacıyla öğlen vaktinde, Ulu Camii’de öğle namazına gelen vatandaşlara, mercimek çorbası ikramı gerçekleştirildi. Çorba ikramına tüm vatandaşlar ve Kızılay gönüllüleri katıldı.

Toplumda, bu anlamlı ve özel gününün yeniden hatırlanması adına böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifadeden Çorum İl Başkanı Av. Hüseyin Kılıç, “Vatandaşlarımızda yaptığımız etkinlikten dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler. Amacımız şehitlerin ve şanlı tarihin unutulmaması, genç nesle tarih bilincinin aşılanması. Kızılay olarak bu sosyal sorumluluk bilinciyle hareket edip cennet vatanımızın tarihini unutmamış gençlerden oluşması için bir nebze hizmet etmek istedik. Çorba verirken bazı vatandaşlar bugünü unuttuklarını fakat bizim ikramımızla hatırladıklarını ifade ettiler.” şeklinde konuştu. 

 “Çorba dağıtımını gelenekselleştirmek istiyoruz”

İkinci kez mercimek çorbası ikramını gerçekleştirdiklerini ve bunu geleneksel hale getirmek istediklerini söyleyen Çorum İl Müdürü Tuğrul Yıldırım ise, En son 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere İslam ve Türk tarihi boyunca şehit olanları minnet ve rahmetle andıklarını vurguladı.”

Kıbrıs Barış Harekatı muhteşem duruşun ve kahramanlığın günüdür”

Kıbrıs Barış Harekatı’nın tarihçesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile Kıbrıs Türkleri ve Rumlar arasında 1959'da imzalanan Zürih ve Londra anlaşmalarıyla kuruldu. Anlaşmada imzası olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin garantör devletleri oldu.Uluslararası antlaşmalar uyarınca ve Türkler ve Rumlar arasındaki ortaklık temelinde, 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nda iki halka eşit siyasi hak ve statü verildi.Rum tarafı, Ortaklık Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla Kıbrıs Türkleri’ni devlet kurumlarından uzaklaştırma, Ada'daki varlıklarını sonlandırma ve Ada'nın Yunanistan'a bağlanması (Enosis) yolunu açmaya yönelik faaliyetlerini sürdürdü. Başbakan Bülent Ecevit ve Yardımcısı Necmettin Erbakan, İngiltere'nin olumsuz cevap vermesi üzerine, garantörlük hakkını kullanarak ve Ada'daki Türklerin güvenliğini de dikkate alarak 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nın başlaması kararını aldı. Harekat, dünyaya Ecevit'in yaptığı tarihi, "Biz aslında savaş için değil, barış için ve yalnızca Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için Ada'ya gidiyoruz." sözleriyle duyuruldu. Barış harekatıyla Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakının önüne geçilirken Kıbrıs Türk halkının güvenliği ve varlığı güvence altına alındı. Türkiye, 20 Temmuz 1974'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 353 sayılı kararı ile İngiltere ve Yunanistan'a "barışın yeniden tesisini sağlamak üzere müzakerelere başlama" çağrısında bulundu ve 22 Temmuz 1974'te harekatı durdurdu. Daha sonra garantör ülkeler bir araya gelerek Kıbrıs meselesinin çözümü için görüşmelere başladı.25 Temmuz 1974'te toplanan 1. Cenevre Konferansı, 30 Temmuz 1974'te imzalanan Cenevre Deklarasyonu ile son buldu.