Çiftçi Fatih Üney, muhabirimize yaptığı açıklama da, herkesten farklı olarak Karabuğdayı köylerine kazandırdığını söyledi. Köyde 2 yıllık çiftçi olduğunu vurgulayan Üney, iklim şartlarına uygun olduğu için bu buğdayın üretimini yapmaya başladığını ifade etti.

3 yıl önce İstanbul’dan Bozyayla köyüne yerleştiğini belirten Üney, “Sungurlu Bozyayla köyünde 2 yıllık çiftçiyim. İklim sebeplerinden dolayı Karabuğday yetiştiriciliğine başladım. Yurt dışında olan amcam Ahmet Üney’in destekleri ile arazilerine Karabuğday ekimi yaptım. Çorum da benden başka eken olmadı. Çok değerli bir bitki ve güzel bir gelir kapısı. Diğer çiftçilerimize haber verip emsal olmasını istiyorum.” dedi.

LAVANTA EKİMİ DE YAPIYOR

Çiftçi Fatih Üney, köyde ayrıca lavanta ekimi yaptığını da ifade ederek, “Ayriyeten 15 dönüm lavanta ektim ve çokta güzel tuttular. Ben bu yaptıklarımın civar köylere ulaşmasını ve daha karlı ürün elde etmelerini istiyorum. Karabuğday çölyak hastalarına ve birçok hastalıkları tedavi eden özellikleri var. Herkese selamlar.” ifadelerinde bulundu.

“YILDA İKİ DEFA EKİMİ YAPILABİLİR”

Karabuğday hakkında bilgiler de veren Fatih Üney, şunları kaydetti, “Baş kısmı kalp biçiminde olan bitkinin uç kısmı mızrağı andırır. Karabuğdayın çiçekleri beyaz, oval ve küçük 5 taş yapraktan oluşur.

Karabuğday ekimi yaparken ilk olarak bitkinin iklim isteğine dikkat edilmesi gerekir. Nemli ve serin iklim koşullarını sevse de dona oldukça duyarlıdır. Yılda iki defa ekimi yapılabilir. Karabuğday ekiminin yabancı otların çıkış sonrasına denk getirilmesi gerekir. Karabuğday ekimi ilkbahar aylarında özellikle Mart ve Nisan başında yapılır. Karabuğday bitkisinin ekimi yapılırken dekara ortalama 5 kg tohum kullanılır. Eğer serpme ekim yöntemi yapılıyorsa 10 kg tohum yeterli olur. Genellikle yumuşak ve çorak toprakları seven bir bitki olan Karanuğday ağır ve kireçli topraklarda yetişmeye uygun değildir.

GÜBRE İSTEĞİ OLAN BİTKİLERDEN DEĞİLDİR

Karabuğdayın ekiminden sonra yetişme süresi 60 ile 100 gün içerisinde gerçekleşir. Gübre isteği olan bitkilerden değildir. Az miktarda fosforlu ve potasyumlu gübre bitkinin ekiminden sonra yeterli olur. Toprağın fazla azotlu olması verimi düşürür.”

Kaynak: Sungurlu Gazetesi