Hatırlanacağı üzere Yayla Haber’de 29 Haziran tarihinde “Bakır Kablo Hırsızları Tarımsal Üretime Darbe Vuruyor” başlığıyla yayınlanan haberde, Türkiye Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı Tuncay Albayrak, Çorum’da meydana gelen Tarımsal Sulama sistemlerinden çalınan kablo hırsızlığı ile ilgili açıklamaları yayımlanmıştı. Tuncay Albayrak, çiftçilerin emek ve alın terlerine zarar verecek her türlü hırsızlığın, en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

TUNCAY ALBAYRAK NE DEMİŞTİ?

... “En son, Çorum ilimizin Ömer Bey, Deliler, Depeköy, Bayat ve Gürcü köylerinde ki tarlalarda Tarımsal Sulama için kurulan, su kuyularına bağlı, elektrik trafolarında peş peşe Bakır Kablo Hırsızlığı yaşanmaktadır ve hırsızlar henüz bulunamamıştır. Çiftçilerimiz maalesef bu durumdan mustariptir.
Çiftçilerimiz, hırsızların ivedilikle bulunmasını ve cezalandırılmasını istiyorlar.

Yaşanan ‘’Bakır Kablo Hırsızlığı’’ nedeniyle köylerde patates, kuru soğan, sarımsak ve Ayçiçek üretiminin durma noktasına geldiği belirtiliyor.
Türkiye genelinde çiftçilerimizin emek ve alın terlerine göz dikenler, bu şekilde tarımsal üretime sekte vuranlar; bu ülkede Orman ve anız yakanlar kadar suçlu kabul edilmeli, failleri  ivedilikle bulunmalı ve en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

Hiç kuşkusuz cezaların ağırlaştırılması, caydırıcı olarak hazırlanması, suç oranlarını minimize edecektir. Bu nedenle hiç kimse, çiftçilerimizin emek ve alın terlerine göz dikmemeli, cesaret dahi etmemeli.”

ÖMERBEY ÇİFTÇİLERİ İSYAN ETMİŞTİ!

Çorum’un Merkeze bağlı Ömerbey köyünde üst üste tarladan kablo hırsızlığı yaşanmıştı. Tarımsal sulama yapılan tarlalar için kurulan kuyuların elektrik trafolarından yapılan bakır tel hırsızlığı çiftçileri isyan noktasına getirdi. 

Bir hafta içinde yaşanan iki kez bakır kablo hırsızlığı olayı nedeniyle çiftçilerin soğan, patates, sarımsak, ayçiçeği üretimleri ise durma noktasına gelmişti.

HIRSIZLIK SULAMAYA ENGEL OLMA MAKSADIYLA YAPILMIŞ OLABİLİR

Çorum Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “bölgede kesilen kabloların kısa ve maddi değerinin düşük olması, kabloların yanında maddi değeri daha yüksek olan trafo ve dalgıç pompası bulunmasına rağmen bu malzemelerin alınmaması, olayların sulamaya engel olma maksadıyla yapılmış olabileceği ihtimalini de ortaya koyduğundan, çalışmalar çok yönlü olarak sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.

Çorum Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç’in açıklaması şu şekilde;

Çorum Yayla Haber İnternet Gazatesi’nde 29.06.2022 tarihinde “Bakır Kablo Hırsızları Tarımsal Üretime Darbe Vuruyor” başlığı altında yayınlanan haberle ilgili olarak 2022 yılı içerisinde meydana gelen hırsızlık olaylarına ilişkin İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan araştırma ve inceleme netecisinde;

1-27.03.2022 günü, Ömerbey köyünde tarladan (1) adet elektrik saatinin alındığı ve (10) metre uzunluğunda elektrik kablosunun kesilerek, dinamo ve dalgıç pompasının çalışamaz hale getirildiği,

2-    31.05.2022 günü, Köprüalan (Gürcü) köyünde bağ evinden (16) adet su tabancası ve (30) metre elektrik |kablosunun hırsızlandığı,

3-    23.06.2022 günü, Ömerbey köyünde tarladan su kuyusuna bağlı dalgıç pompası ile elektrik panosu arasındaki (2) metre uzunluğundaki bakır kablonun kesilerek, dalgıç pompasının işlemez hale getirildiği,

4-    25.06.2022 günü, Deliler köyünde tarladan dalgıç pompası ile elektrik panosu arasında bulunan (85) metre uzunluğundaki elektrik kablosunun kesilerek, dalgıç pompasının işlemez hale getirildiği,

5-    Haberde yer alan Depeköy’de olay meydana gelmediği, Bayat Mahallesi’nin ise Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde yer aldığı tespit edilmiştir.
Bölgede meydana gelen hırsızlık olaylarının aydınlatılması ve devamının önlenmesine yönelik resmi ve özel ekiplerle çalışmalara devam edilmektedir. Yapılan değerlendirmelerde; bölgede kesilen kabloların kısa ve maddi değerinin düşük olması, kabloların yanında maddi değeri daha yüksek olan trafo ve dalgıç pompası bulunmasına rağmen bu malzemelerin alınmaması, olayların sulamaya engel olma maksadıyla yapılmış olabileceği ihtimalini de ortaya koyduğundan, çalışmalar çok yönlü olarak sürdürülmektedir.”