Son yıllardaki turizm istatistiklerine şöyle bir göz attım. Turizm denilince akla ilk önce malum Antalya geliyor. Dolayısı ile Antalya pastanın en büyük diliminden faydalanırken yine geriye kalanın önemli kısmı Muğla, Aydın, İstanbul, İzmir ve Balıkesir tarafından pay ediliyor.
Sonrasına pastadan geriye çok önemli bir dilim kalmasa da Anadolu kentlerinden turizmden pay alma yarışı her geçen yılda kıyasıya devam ediyor.
Kış turizmi ve termal turizmin yanı sıra Osmanlı İmparatorluğunun önemli eserlerini bünyesinde barındıran ve Osmanlı başkenti olması hesabıyla dünden bu güne önemli bir ticaret merkezi olan Bursa dolayısı ile turizmde oldukça iddialı.
Beypazarı’ndan Gaziantep’e ve Amasya’dan Bartın’a kadar kentler restorasyon konusun da da bir yarış içerisindeler.
Osmancık restorasyonu henüz gündemine almamışken ve kentsel dönüşüm çerçevesinde Osmanlı’dan miras merkez çarşısını restore ederek korumayı bile planlamışken Merzifon aldı başını gidiyor.
Geçtiğimiz ay yapılan Yapex restorasyon fuarında boy gösteren Merzifon belediyesi çalışmaları turizm arenasında boy gösterip yerini alırken Merzifon çoktan Amasya merkezin turizm pastasına ortak oldu bile.
Bizim çocukluğumuzda bir söz vardı. “Su akar Türk bakar” diye. Şimdi artık yapılan barajlar ve hesler sayesinde suyun akışına Türk bakmıyor.
Asırlar boyunca bir su kültürü olan Osmancık suyu ne derece değerlendirebiliyor. Onu düşünmek gerek ki bulunduğumuz noktada yukarıdaki söz “Su akar Osmancık bakar” olarak değiştirilse yeridir derim.
Yedibin yıl öncesinde adam kaleden ırmağa inerek gizlice su almanın hesabını yapmış bu uğurda ırmağa inen gizli tüneller yapmışken ne yazık ki biz bu gün bu tünelleri değerlendiremiyoruz. Üstelik kazılarda ortaya çıkan bu tünelleri de elbet bir gün biri gelir açar umudu ile üzerini kapatıp geçiyoruz.
Ne diyelim çok söze gerek yok aslında. Geçtiğimiz günlerde Bursa’da 2. Turizm zirvesi gerçekleştirilmiş. Sağlık bakanı Mehmet Müezinoğlu’nun da katıldığı zirvede 2015 yılı sonu itibarı ile Bursa’ya yapılan ziyaretçi sayısının 2023 te 5 milyona çıkarılması hedeflenmiş. Evet ortaya bir hedef konmuş Allah Bursa’nın turizmdeki yolunu açık etsin.
Peki Bursa 2023 için bir hedef ortaya koymuşken Çorum turizmin neresinde. Dilerseniz Çorum’a gelmeden önce şöyle çevremize bir bakalım. Amasya’nın ortalama yıllık ziyaretçi sayısı 500 bin civarında. Kastamonu’da aşağı yukarı 500 bin civarında turist ağırlarken Çorum 150 bin civarında turist ağırlıyor.
Rakamlar gerçekten düşündürücü değil mi? Öncelikle çevremizdeki Çorum’u üçe katlayan vilayetleri yakalamak gerekiyor. Sonra da tabii ki 2023 için bir hedef koymak.
Öncelikle yetkililerin bu hesabı iyi yapmaları gerekiyor. Hititlerden, Hıdırlık sahabe mezarlarına, Çorum mutfağından Kargı yaylalarına, İskilip’ten sadrazamlar şehri Osmancık’a kadar planlı ve programlı yeni destinasyonlar ortaya koymak, hayata geçirmek ve sonrasında da 2023 yılı için 1 milyon turist hedefi koymak gerekmez mi?