En sinir olduğum sorulardan biri! -Boş vaktinde ne yaparsın?

En sinir olduğum cevap: -Kitap okurum.

Doğru bildiğimiz birçok yanlışlar var hayatımızda. Bize hep yanlış öğrettiler, ama doğru gibi gösterdiler. Özellikle, “Yatmadan önce kitap okuyun” dediler; bize kitap okumayı değil, elimize kitap alınca uyumayı öğrettiler. İnsan zihnine yapılan en büyük kötülük bu olsa gerek. Beyne nasıl bir sinyal gidiyor biliyor musunuz? Kitabı eline al ve uykun gelsin. Bu alışkanlık haline geldiğinde gün içinde ne okusanız sizi uyku basıyor. O nedenle birçok insan kitabı eline alıyor ve uyuklamaya başlıyor. “Yatmadan önce kitap okuyun” telkiniyle hipnotize olan birçok beyin gün içinde kitap okumuyor. Neden mi? Çünkü kitap sadece yatmadan önce okunur. Metroda, otobüste elinde kitap okuyan kişi sayısı bir iki kişiyi geçmiyor. Eline kitabını alıp parkta, bahçede kitap okuyan insan sayısı yok denecek kadar az. Bana göre “yatmadan önce kitap okuyun” sloganı “her daim okuyun” olarak değiştirilmeli. Zaten ondan sonra gece yatmadan önce de okursunuz, uykunuz kaçtığında da, yolculukta da. Üzülerek söylüyorum ki bize okumayı bile uyumamız için empoze ettiler. Sonra da okumuyoruz diye şikâyet ettiler. Oysaki kitap; uyumak için değil, uyanmak için okunmalıdır. Kim bilir, belki de uyumanızı istediler, uyanmamızı değil.

Sonraki moda ise boş vakitlerinde kitap okuma eylemi. Bu ne demek Allah aşkına. İnsanların boş vakti mi var? Televizyonun başına kilitleyen dedikodulu bir sürü program var izlenecek. Saatlerce telefonda boş boş konuşulacak konular var, yüz yüzeyken halledemediğimiz. Facebook var, instagram var, twitter var! Kitap okumak için boş vakit mi var? Sadece bahaneler var.

Vakit geçirmeye değil, vakit kazanmaya geldiğimiz şu dünyada boş vakit diye bir kavramı ben anlamakta zorlanıyorum. Şu kısacık ömrümüzde boş vakit mi olur şaşırıyorum. Prof. Dr. Aziz Sancar, ’Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum, bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum’ derken boş vakitten değil, boşa geçirilmemesi gereken vakitten bahsediyor. Hayatı boyunca cepheden cepheye koşan Mustafa Kemal Atatürk kısacık ömrüne 4000’e yakın kitap sığdırırken boş vakti olduğu için mi okuyordu? ‘Boş vaktim de kitap okurum’ diyen insan emin olun kitap okumayan insandır. Bunlar, ‘en son ne okudun?’ sorusuna ‘son zamanlarda pek boş vaktim olmadı’ diye cevap veren insanlardır. Zaten okuyan insan için okuduğu zaman asla boş değildir.

Zamandan daha önemli şey var mı? Durdurabilir misin zamanı? Geri getirebilir misin mesela? Zaman bir kılıçtır; kendisini kullanmayı bilmeyeni kesen bir kılıç. (Arap Atasözü) Boşa geçen zamana, boşa akan su kadar üzülüyorum. Boş zaman diye bir şey yoktur, boşa geçen zaman vardır. (Tagore) Boş vakti olan boş vermiş insanları boş verin gitsin. Boş silah gibi boş insanın içini de şeytan doldururmuş. Boş kafalı boş insanlar vakit kaybede dursun. Bizim kazancımız bereketli vakitlerimiz olsun.