Boğazkale Ortaokulu öğrencileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen Erasmus+ Programı KA229 Okul Eğitimi Stratejik Ortaklıklar faaliyeti alanında “Surfing Our Roots / Köklere Yolculuk” isimli Erasmus+ projesi kapsamında Portekiz’e gitti.

Boğazkale Ortaokulu öğretmen ve öğrencilerinin oluşturduğu 6 kişilik grup, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı KA229 Okul Eğitimi Stratejik Ortaklıklar faaliyeti alanında “Surfing Our Roots / Köklere Yolculuk” isimli Erasmus+ projesi kapsamında 24 Şubat−3 Mart tarihleri arasında Portekiz’in Ponte de Lima Şehrine gittiler.

Portekiz’de yapılan “Ulusötesi Öğrenme, Öğretme ve Eğitim” faaliyetlerine Boğazkale Ortaokulu müdürü Fikret GÜNDOĞDU, Fen Bilimleri öğretmeni Hayrettin ERKAN, 8/A sınıfı öğrencileri Melike Karaköseoğlu ve Hilal Şahbaz, 7/A sınıfı öğrencileri Mehmet Miralp Şenel ve Enes Malik Uzun katıldı.

Türkiye, Hollanda, Litvanya, Yunanistan ve Portekiz’den 17 öğretmen ve 24 öğrenci olmak üzere toplamda 41 kişinin katıldığı proje çalışmasında öğretmenler ve öğrenciler Portekiz Agrupamento de Escolas de Ponte de Lima okulunun öğretmenleri ve öğrencileri tarafından büyük bir coşkuyla ve heyecanla karşılandılar. Proje kapsamında bir hafta boyunca derslere katılarak Portekiz’deki eğitim sistemleri ve ders işleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olan öğrenciler, eğitim, aktivite ve etkinliklerin bitiminden sonra da şehrin tarihi ve kültürel mekânları ziyaret ederek kültürel aktivitelere katılma imkânı da buldular.

1 Hafta süresince Portekizli öğrencilerle birlikte ailelerin evlerinde beraber kalarak onlarla birlikte kültürel bir bağ ve arkadaşlık oluşturdular. 1 haftalık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler sertifikalarını da aldılar.

Portekiz’de 1 haftalık süren eğitimde Boğazkale Ortaokulu, Çorum’un ve ülkemizin sunumları yapıldı. Projeye katılan bütün öğretmenler kendi ülkelerine ait atasözleri, bilmeceler, türküler, yemekler, halk oyunları ve kültürleriyle ilgili yaptıkları çalışmaları sundular. Türkiye, Litvanya, Hollanda, Portekiz ve Yunanistan’dan katılan öğretmenler ve öğrencilerle birlikte eğlenceli aktivitelerde bulunarak birbirlerini tanıma, okul ziyaretleri ve okulu tanıma etkinlikleri gerçekleştirildi, kültürel mirasla ilgili kurslar ve atölye çalışmaları yapıldı.

Proje hakkında bilgi veren Boğazkale Ortaokulu müdürü Fikret Gündoğdu, “Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen Erasmus+ Okul Ortaklıkları projeleri öğretmen ve öğrencilerimizin gelişimi için çok önemli bir fonksiyon oluşturmaktadır. Erasmus+ projeleri hem öğretmenlerimize hem de öğrencilerimize mesleki anlamda önemli katkılar sağlamaktadır. Bu programın dünyaya açılan bir kapı niteliğinde olduğunun farkında olmamız gerekir. Yurt dışına çıkan öğrencilerimiz yabancı dil seviyelerini daha da ilerleterek kültürlerarası diyaloglarını geliştirmekte, farklı kültürleri tanıma fırsatı bulmakta ve Türk kültürünü de en iyi şekilde tanıtmaktadır. Erasmus+ projeleri sadece öğrenci ve öğretmen değişimi olarak algılanmamalı, fikirlerin somut çıktılara ve projelere dönüştürülmesi gerekmektedir. Amacımız Erasmus+ projeleri sayesinde öğrencilerimizin bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artırılmasını sağlamak, sosyal içerikli projeler ve eğitim alanında yapılan etkinliklerle Boğazkale’nin adından söz ettirmektir. Erasmus+ projeleri öğrencilerimizin motivasyonunu artırarak, hayalini ve ufkunu genişletmekte ve öğrencilerimize canlılık katmaktadır. Bu projelerin öğrencilerimizin eğitimlerine olumlu yansımalarının yanı sıra farklı kültür ve ülkeleri tanıma tecrübesinin öğrencilerimiz üzerinde unutulmaz etkileri olacaktır. Ayrıca projelere katılan öğrencilerimizin sosyal ve bireysel becerileri artmakta, öğrencilerimize hem akademik anlamda hem de davranış olarak pozitif katkı sağlamaktadır. Bizler çocuklarımıza, geleceğimize yatırım yapıyoruz. Bizler akranlar arasında köprü kurmak, kültürler arası bir etkileşim sağlamak, pozitif okul iklimi oluşturmak, öğrencilerimizin çevresiyle iletişimlerinin güçlendirilmesini sağlamak, eğitim sürecinde edindikleri kazanımları sosyal hayatta uygulayabilmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Geleceğimizin teminatı olan örencilerimizin okulda mutlu olmalarını, kendilerini geliştirmelerini ve daha iyi ifade etmelerini istiyoruz. Öğrencilerimize daha iyi bir eğitim ortamının sağlanması için yürüttüğümüz projelerde her öğrencimizin kendini iyi bir şekilde geliştirmesi için çeşitli etkinlik ve uygulamalar yapıyoruz. Amacımız okulumuzda oluşan rüzgârın dalga dalga eğitim çemberi içinde bulunan yönetici, öğretmen, öğrenci, veli vs. her bir bireye ulaşması ve her birinin hayatına dokunmasıdır. Uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek projelerle sınırlar ötesi diller, kültürler, bakış açılarından haberdar, Türkiye’yi her yerde gururla temsil edecek donanımlı öğrenciler yetiştirmektir.” dedi.

Portekiz’de aldıkları 1 haftalık eğitimin ardından yaşadıklarını anlatan Boğazkale Ortaokulu 7/A sınıfı öğrencileri Mehmet Miralp Şenel, Enes Malik Uzun ve 8/A sınıfı öğrencileri Melike Karaköseoğlu, Hilal Şahbaz, “24 Şubat 2019 tarihinde Portekiz’e gittik. 13 yaşındaydık, hayatımızda ilk defa uçağa binecek ve ilk defa yurt dışına çıkacaktık, çok heyecanlıydık. Portekiz’in nasıl bir ülke olduğunu çok merak ediyorduk. Uçağın o ilk kalkış anı ve yukarıdan aşağıya bakınca sanki aşağıda bulutların oluşturduğu tablo bizi çok heyecanlandırdı. Bulutların üstüne atlasak aşağıya düşmek yerine bulutların üstünde kalacak gibiydik. Boğazkale Ortaokulundan Portekiz’e gidilecek öğrenciler arasına girmek, Türkiye’yi temsil etmek çok güzel bir duygu. Portekiz’e vardığımızda evinde kalacağımız aileler bizi bekliyorlardı. Bizi çok sevecen ve güler yüzle karşıladılar. Anlaşmada biraz sıkıntı çekmiştik. Biz Portekizce bilmiyorduk ev sahibi anne baba da İngilizce bilmiyorlardı. El işaretleriyle ve çeviri programı yardımıyla anlaştık. Ama 1 hafta boyunca çok güzel vakit geçirdik. Kanoya bindik, karnavala katıldık, Portekizli arkadaşlarımızla beraber erik dalı oynadık, delilo halayı çektik, tarihi ve kültürel yerleri Porto’ya, Braga’ya ve hatta Atlas Okyanusu’na bile gittik. Bizden çooook uzaklarda, adını bile duymadığımız Ponte de Lima şehrindeydik. Okulda bizi çok güzel karşıladılar ve bizi çok güzel ağırladılar. Bizden çok uzaklarda, adını bile duymadığımız bir şehirde, bir okulda Türk Bayrağının dalgalanması bizi o kadar mutlu etti ki anlatamam. Okulun koridorlarında ülkemize özgü motifler, tarihi ve kültürel yerlerimizin resimlerini görünce çok sevindik. Birçok arkadaşımız olmuştu Tania, Ana Paulo, Henrique, Marcus, Tiago, Bruno, Catarina, Almeiada, Jacinta, Maria,… Portekizli arkadaşlarımızla birlikte derslere katıldık, hep beraber etkinlikler yaptık, sabun yaptık. Cuma akşamı evlerinde kaldığımız tüm ailelerle ve diğer ülkeden projeye katılan tüm öğrencilerle beraber yemek yedik, halk oyunlarını seyrettik. Türkiye’ye dönüş vakti geldiğinde, arkadaşlarımızla ve aileleriyle vedalaşırken o kadar zor olmuştu ki anlatamam. Biz de gözyaşlarına boğulduk, onlar da… Hayatımızda hiçbir zaman unutamayacağımız ve her zaman güzel anılarla hatırlayacağımız inanılmaz bir hafta geçirdik. Bize böyle bir imkan sunan, bizim böyle bir deneyim yaşamamızı sağlayan okul müdürümüze ve tüm öğretmenlerimize teşekkür ederiz.” dediler.

Öğrenci ve öğretmenler için yurt dışı eğitimlerinin önemine vurgu yapan Boğazkale Ortaokulu okul Müdürü Fikret Gündoğdu “Okulumuz, Avrupa Birliği projelerine katılarak öğrencilerimize farklı deneyimler kazandırmış ve tecrübelerini tüm okulla paylaşmalarını sağlamıştır. Erasmus+ projeleri öğrencilerimizin eğitim, öğretim ve sosyal yaşamlarına olumlu yönde daha iyi uyum sağlamalarına katkı sağlayacaktır. Öğrencilerimizin yabancı dil ve iletişim becerilerini geliştirecek, Avrupalılık bilinci elde etmeleri, kültürler arası etkileşimin ve dil çeşitliliğinin önemini kavramalarını sağlayacaktır” dedi.