Çorum toprakları buram buram tıbbi aromatik bitkilerle süslendi.
Ziraat Mühendisi Serkan Sayın’ın 2015 yılında Alaca’dan yaktığı ışık, bugün tüm Çorum’u sararak, aydınlık bir geleceğe kapı araladı.
İşini severek yapan, tıbbi aromatik bitki üretimini geliştirmek, yaygınlaştırmak, üreticinin daha düşük bir maliyetle daha yüksek bir kazanç sağlamasına yardımcı olmak için çaba gösteren Serkan Sayın, üreticiye gerek teknik konuda, gerekse pazarlama ve diğer konularda her türlü desteği sağlıyor.

ARTIK ONLARCA ÇEŞİT TIBBİ BİTKİ ÜRETİLİYOR
Serkan Sayın, 2015 yılında Alaca İlçesi’nin Örükaya, Dedepınar ve Sarısüleyman köylerinde tıbbi aromatik bitki üretimine başladı. Çörekotu ile tıbbi aromatik bitki üretimini deneme amaçlı başlatan Sayın, daha sonra lavanta, çemen otu, aspir, kimyon, civan perçemi, kantaron, adaçayı, sahlep, melisa, altınotu, kekik, dikensiz kuşburnu, karabuğday ile üretimini çeşitlendirdi.
Tohum seçiminden tarlanın hazırlanmasına, sulamadan, hasada, pazarlama aşamasına kadar üretimin her aşamasında üreticiye teknik destek veren Serkan Sayın, Alaca’da görev yaptığı süre içerisinde tıbbi aromatik bitki üretimini zirve noktaya taşıdı.

DEDEDEN, BABADAN KALMA TARIM YÖNTEMLERİ TERKEDİLMELİ
Çorum topraklarında yıllardır ağırlıklı olarak buğday, arpa, nohut, ayçiçeği gibi ürünler yetiştiriliyor.
Kuraklık ve maliyetlerin yüksekliği nedeniyle ürünlerden beklenen kazanç elde edilemiyor.
Bu noktada ürün çeşitliliğine gidilmesi, verimliliğin, kalitenin artırılması, minimum masrafla maksimum kazanç elde edilmesinin yollarının aranması kaçınılmaz oldu.
Geleneksel tarıma göre daha kazançlı olanak sağlayan tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ise güçlü bir alternatif olarak karşımızda duruyor.
Bu düşünceyle 2015 yılında Alaca’da bir ışık yakan Serkan Sayın, diğer ilçelerde de üretimin yaygınlaşması için seferber oldu, bu konuda üstün başarılara imza attı.

ALTYAPIYI OLUŞTURDU, ALACA ZİRVEYE ÇIKTI
Tıbbi aromatik bitki üretimi Türkiye genelinde yaygınlaşırken, Alaca İlçesi, ekim alanında Türkiye birincisi, rekolte olarak da üçüncü durumda. 
Serkan Sayın, Alaca’daki görevinin ardından şimdi de Bayat İlçesinde görev yapıyor. Tarımın, üretimin, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin Bayat’ta da yaygınlaşması için çaba gösteren Sayın, çiftçinin taktirini toplamaya devam ediyor.

TIBBİ AROMATİK BİTKİ ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ
Gıda, kozmetik ve ilaç sektörü gibi bir çok alanda kullanılan; turizmde de önemli bir yere sahip bir çok bitkinin doğada yetiştiği bir gerçek. 10 bin bitki türünden 3 bininin endemik (sadece bizim ülkemizde) olduğunu da ayrıca bir gerçek.
Ülke genelinde 100 bin dönüm çörekotu üretimi var. Geçtiğimiz yıl çörekotu 20-22 liradan satıldı. Çörekotu yağı, ekonomik değeri 4-5 kat artırıyor. Çörekotu sağlık sektöründe kullanılıyor.
Tıbbi aromatik bitki üretimi devlet tarafından desteklenmeli.
Hangi bitkinin ne kadar üretileceğinin planlaması yapılmalı.
Bu ürünlerin doğadan toplamanın yanı sıra arazide de üretimi yapılmalı. Ürünler mutlaka sanayi kuruluşlarında değerlendirilmeli, yağ, çay, ilaç, kapsül, kozmetik sanayisinde işlenip ekonomik değeri artırılmalı.
Üretimin, kalitenin artırılması için ziraat mühendislerinin de teknik destek vermesi gerekli.
Bu konuda Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Sayın, 7 yıllık çalışmalarının, üreticiyi yönlendirmesinin meyvelerini almaya başladı. Büyük bir başarıya imza attı, Çorum’u tıbbi aromatik bitkilerde bir adım değil, onlarca adım öne çıkarttı. Teşekkürler Serkan Sayın. Seni alkışlıyoruz…