İbrahim Avni Kılıç; 1948 yılında Osmancık’ta doğdu. İlkokulu ve Ortaokulu Osmancık’ta okudu. Çorum Öğretmen Okulundan mezun olarak öğretmen oldu.

Kargı İlçesi ve Osmancık İlçemizde öğretmenlik görevlerinde bulundu. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Öğretmen olarak Almanya'ya gönderildi. Almanya'nın Berlin şehrinde, Türk öğrencilere öğretmenlik yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Osmancık İlçemizin Gemici İlkokulunda öğretmenlik görevine devam etti.

1994-2004 yılları arasında(MHP) iki dönem belediye başkanlığı yapan Avni Kılıç ilçemize birçok eser bıraktı.

Avni Kılıç’ın Belediye Başkanlığı sırasında en büyük başarısı Osmancık pirincinin bütün dünyaya tanıtılmasıdır.

Avni Kılıç, Belediye başkanlığı sırasında Belediyede Ziraat mühendisi olarak çalışan Serdar Kurşun’u Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsüne göndererek İtalya kökenli Rocco ile kökeni bilinmeyen Europa pirinçlerinin melezlenmesi sonucu Osmancık 97

adlı pirincin ıslahına katkıda bulunmuştur.

Daha sonra Avni başkan yeni oluşturulan bu türün çok verimli olması nedeniyle bu pirincin OSMANCIK 97 adı altında patentini almıştır. 

Daha önce ekimi yapılan ve bire 25, bire 30 ürün veren Riba veya Kros adlı pirinçlerin yerine yeni ıslah edilen Osmancık 97 pirinci bire 60, bire 65 ürün vermektedir. 2012 yılında Türkiye'deki pirinç üretiminin %80'ini oluşturan Osmancık 97 pirincinin namı bütün dünyayı sarmış ve dünyada pek çok ülkelerde Osmancık 97 pirinci ekilmeye başlamıştır.

Türkiye’de ve bütün dünyada marketlerde “OSMANCIK 97” adı altında satılan Osmancık pirincinin dünyaca tanınması Avni Kılıç başkanın sayesinde olmuştur. Marketlerde alış veriş yaparken hep Osmancık pirinci alır Avni Kılıç Başkanı sevgi ve saygıyla anardım. Şimdi sevgili Avni kardeşimi rahmetle anıyorum. Hayat böyle bir şey işte. Geçen ay çok sevdiğim bir dostum Osmancık sevdamı bildiği için New York’ta bir markette Osmancık 97 pirinci paketinin fotoğrafını çekerek WhatsApp’la bana göndermişti.

Avni Kılıç’ın ikinci büyük başarısı Zeytin yolunda Osmancık’ın yaklaşık 2 kilometre uzağında Belediyeye ait bir araziyi Kayseri’li iş adamlarına bedelsiz vererek Ekip Tekstil fabrikasının kurulmasını sağlamasıdır. Şimdi bu tekstil fabrikasında en az 450-500 insan çalışarak evlerine ekmek götürmektedir.

Ekip Tekstil ürünlerinin büyük bir kısmı da de yurt dışına ihraç edilmektedir.  

Sevgili kardeşim Avni Kılıç 30 Temmuz 2021 günü aramızdan ayrıldı.

Ölümü maalesef çok erken oldu. Avni Kılıç, evli ve 3 çocuk babasıydı.

Avni Kılıç’ın cenaze törenine AK Parti Çorum Milletvekili Av. Oğuzhan Kaya, Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Osmancık Belediyesi önceki dönem başkanları Bekir Yazıcı ve Hamza Karataş, çevre ilçelerden gelen belediye başkanları, belediye çalışanları, akrabaları, öğretmen arkadaşları ve sevenleri katılmış.

Törende konuşma yapan Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, merhumun yakınlarına baş sağlığı diledi. Belediye Başkanı Ahmet Gelgör de, 1994-2004 yılları arasında görev yapan Avni Kılıç’ın ilçeye çok önemli eserler bıraktığını belirterek hizmetlerinin unutulmayacağını ifade etmiş.

Avni Kılıç, belediye binası önünde yapılan törenden sonra Beylerçelebi Camiinde kılınan öğle namazını müteakip Osmancık Asri mezarlıkta toprağa verilmiş.

Avni Kılıç kardeşimi sevgi, saygı ve rahmetle anar, eşine, çocuklarına Kılıç sülalesine ve Osmancık halkına baş sağlığı dilerim. Eczacı Mustafa Boyvat’a ve emekli Tapu Müdürü arkadaşım Abdullah Keskine yazıma katkıları nedeniyle teşekkür ederim.  

Ben de Avni Kılıç başkanı şu ağıt dörtlüğümle ebedi âleme uğurluyorum.

Avni Kılıç öğretmendi, Osmancık’ta anıttı,

Osmancık pirincini bütün dünyaya tanıttı,

Soylu insandı Avni devri daim olacak,

Aslı Turan’dır onun ebediyyen yaşayacak…(Mehmet Özata)

                                                                       6 Ağustos 2021 / Mehmet Özata