Ankilozan spondilit sebebi belli olmayan, omurga başta olmak üzere omuz, kalça, diz ve ayak eklemlerini tutabilen bir hastalıktır. Omurga hareketlerinin azalması veya kaybolması anlamına gelir. Ortalama hastalık başlangıç yaşı 24 olup, erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla 3 kat daha fazladır.

Ankilozan spondilit kalıtsal bir hastalıktır. Bu kişilerde HLA-B27 geni pozitif bulunmakla beraber tek başına ayırıcı tanı oluşturmaz. Bu genin pozitif olması bireylerde ankilozan spondilit olma riskini 6 kat fazla arttırmaktadır.

HASTALIK BULGULARI

Bel ağrısı, hastalar en çok istirahat ile artan ağrılardan şikayetçidir. Bu genellikle ilk belirtidir. Hasta sabahları uyandığında vücudunda ağrı ve tutukluk hisseder. Hareket ettikten bir süre sonra azalır.

Göğüs ağrısı, sırt ağrısı, boyun ve omuzlarda ağrı da sıklıkla görülür.

Göğüs kafesinin etkilenmesi sonucu nefes alırken göğüs kafesi genişlemesindeki kısıtlılığa bağlı akciğer fonksiyonlarında azalma meydana gelir.

Göz tutulumu, hastaların bir kısmında meydana gelen önemli bulgulardan biridir.

Ayrıca bu hastalarda bağırsak tutulumuna bağlı rahatsızlıklarda görülmektedir.

Ankilozan spondilit hastalarında etkilenen ilk fonksiyonlardan biri de yürüyüştür. Eklemlerin tutulması sonucu yürüyüş sırasında hastalar ağrı ve zorluk çekerek kısa ve yavaş adımlarla yürürler. Zamanla bel ve boyun oyuntusu kaybolarak sırtta kamburlaşma ve başın öne doğru gitmesiyle postür bozukluğu görülür. Kötü postür, azalmış eklem hareketleri ve ağrılar hastada denge sorunlarına yol açar.

TEDAVİ

Tedavinin amacı; ağrı ve tutukluğun giderilerek, eklemlerde meydana gelen kısıtlanmaların azaltılması ve oluşan bozuklukların önlenerek hastanın yaşam kalitesinin arttırılması şeklindedir.