19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 97. yılı Alaca’da törenlerle kutlandı.
Sabah ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü çelenginin Atatürk Anıtına bırakılması ile başlayan kutlamalar, gençlik yürüyüşü ile devam etti.

Protokol üyeleri ve öğrenciler, TOKİ Konutlarından Cumhuriyet Meydanı’na kadar bayrak ve flamalar ile gençlik yürüyüşü gerçekleştirdi.
Kutlamaların bu yıl ki adresi yine Cumhuriyet Meydanı oldu. Burada gerçekleştirilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve spor Bayramı kutlamalarına; Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Garnizon Komutanı Kurtuluş Dönük, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Büküş, Milli Eğitim Müdürü Hürrem Dursun, Emniyet Müdürü Serdar Yakıcı, siyasi partilerin yöneticileri, diğer daire amirleri, oda başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Adnan Ünal, Atatürk’ün 19 Mayıs’ta milli duygular içerisinde Samsun’da attığı ilk adımın, Türk Milleti’nin bağımsızlığını kazanmasında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması yolunda atılmış en önemli adım olduğunu söyledi.
Ünal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Geçmişini, tarihini, kültürünü bilen özüne ve geçmişine sahip çıkan ve bunu da geçlerine aktarabilen toplumlar ilelebet yaşama hakkına sahiptir. Bu bilinçle 19 Mayıs 1919’da ilk bağımsızlık ateşini yakan Atatürk, yapmış olduğu çalışmalar ve gerçekleştirdiği kongreler ile Kurtuluş Savaşı’nı ona inanan milleti ile birlikte sürdürmüş, kazanılan bu zaferin devam etmesi ve vatanımızın kalkınması için gençlere olan güveni sebebiyle de bu günü siz gençlerimize armağan etmiştir. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız millet iradesidir. Bunun yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk’ün 19 Mayıs’ı armağan ettiği gençlere büyük görev düşmektedir. Sevgili gençler, yakın gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olacak ve Türkiye Cumhuriyetini omuzlarınızda yükselteceksiniz.

Ülkemizi Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine siz çıkartacaksınız. Ay yıldızlı bayrağımızın altında hepimizin bir ve bütün olarak yaşamasında imkan sağlayan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetidir. Tüm kurumları ile dimdik ayakta olan devletimiz, gelen saldırılara karşı cumhuriyetin temel değerlerini korumaya sonuna kadar kararlıdır.”
Adnan Ünal’ın konuşmasının ardından Halk Eğitim Merkezi ve Alaca Belediyespor Kulübü sporcuları judo ve tekvando takımları gösterilerini sundular.
Lise öğrencileri günün anlam ve önemi ile ilgili şiirlerini okudular. Cumhuriyet Meydanında ki kutlamalar il ve iller arası yarışmalarda dereceye girin öğrencilere ödüllerinin protokol üyeleri tarafından takdim edilmesi ile sona erdi.