Muzaffer Dursun, öğretmenlik mesleğinde bu yıl emekli olurken; “Resmi görevimi sonlandırdım lakin, eğitimcilik bir ömür boyu sürer.” dedi. Denizhan YİBO’da yapmış olduğu çalışmalarla gençlerin gelişiminde büyük bir kapı açan Dursun; Atletizm, futbol ve bir çok branşlarda Türkiye, Çorum ve Alaca çapında gururla temsil eden öğrencilerin yetişmesinde vesile oldu. 
Emeği geçenlere teşekkür eden Dursun; “Bir çok idareci ve öğretmen arkadaşlarla çalıştık hepsine teşekkür ediyorum. Gençlerimiz ve öğrencilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum bizleri gururla temsil etmeye devam ediyorlar” dedi. Muzaffer Dursun ile eğitim üzerine yaptığımız röportaj şöyle:

KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ? 

Ben Muzaffer Dursun 1955 Alaca doğumluyum. Sakarya ilkokulu Alaca Şehit Nedim Tuğaltay Ortaokulu ve Lisesi mezunuyum. Üniversiteyi Ankara G.E.Enstitüsünde okudum, öğretmenliğe 22/12/1980 yılında Trabzon’da başladım. Daha sonrasında Kayseri Develi İ.H.Lisesi Alaca Sarısüleyman O.O Sungurlu Salman O.O Alaca Denizhan Y.İ.B.O Alaca İ.H.L de görev yaptım ve  Denizhan YİBO’dan emekli oldum.  
Kaç yıl öğretmenlik yaptınız, yaptıklarınız, yapamadıklarınız, yapmak istedikleriniz hakkında neler söylemek istersiniz. 
Sayın Hikmet bey, bu röportaj için şahsınızda tüm Alaca Birlik çalışanlarına teşekkür ediyorum. Öncelikle hayalimdeki mesleği yapmayı bana nasip eden Allah’ıma şükrediyorum. “Şehri imar ederken nesli ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz nesil imar ettiğiniz şehri tahrip eder.” düsturu içerisinde aklımda olanları hedeflerimi gücüm yettiği kadar genç öğretmen ve idareci mesai arkadaşlarımla yapmaya çalıştım, çok şükür geleceğimiz olan Türk Gençliğine yavrularımıza azda olsa yardımcı olduğuma inanıyorum.

ALACA’DA EĞİTİM-ÖĞRETİM NASIL DURUMDA, NELER YAPILABİLİR? 

Alacamızda öğretim, eğitimin önüne geçmiş gibi öğretim için tüm milli eğitimimiz ciddi çalışmalar yapıyor, öğrenciler kurslarla destekleniyor, idareci ve öğretmenler yavrularımıza ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Ancak, eğitim alanında yeterli çalışma olduğu söylenemez. Bunun için okulların kendi bünyelerinde ve okullar arası çeşitli etkinlikler olabilir. Çocuklarımıza okullarında küçük oyunlar programlar yapılarak özgüvenleri geliştirilebilir. Önemli gün ve haftalar milli manevi değerlerin işleneceği kısa, kısa programlar yapılarak yavrularımıza kim oldukları, ne yapması gerektiğinin anlatılması Vatan, Millet, bayrak, din v.b. gibi duygularla donatılmalıdır. İlçe içi ve dışı ve okullar arası geziler, devlet dairelerine ziyaretler, okullarda her kuruluşun yetkilileri tarafından toplantılar yapılarak öğrencilerin bilgilendirilmesi sağlanabilir. Okullarda kulüpler işler hale getirilirse daha başarılı olunur diye düşünüyorum. 

ALACA’NIN GELİŞİMİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Mesleğimiz öğretmenlik olması hasebiyle bizim daha çok geleceğimiz olan çocuklarımıza yapacağımız çalışmalar, onları her türlü bilgi ile donatarak geleceğe hazırlamak, vatanımızın yönetiminde yer almalarını sağlamak, kendisine ailesine topluma faydalı şahsiyetler olmalarına katkıda bulunur. Kendileri de huzurlu mutlu yaşarlar. Neslimizi iyi yetiştirirsek, yetiştirdiğimiz nesil imar ettiğimiz şehri korur aksi durumda o şehri tahrip eder. 
Uzun yıllar sporun içinde birisi olarak spor size ne kazandırdı? 
Çocuklarımıza ne kazandırır. Neler kazandırmadı ki, önce huzur, hayattan zevk alma, faydalı olduğunuz öğrenciler aileler ve toplum tarafından seviliyor, takdir ediliyor olmak, bunlar çok güzel duygular. Topluma, Vatanına, Türk Milletine faydalı olduğun hissi insanı mutlu, huzurlu ediyor.  Alaca’da en çok Askeri, Polisi olan okul Denizhan ve tüm çalışanları ile bizleriz. Çocuklarımızın başarılı dayanıklı güçlü olmalarında yaptıkları vazifeden zevk almalarında ve gurur duymalarındaki en büyük etken ‘SPOR’ dur. Çocuklarımız meslek hayatına atıldıklarında kendilerini bir anda spor yapan insanların içinde bulacak, spora devam ederek hem sağlıklı olacak, hem de huzur bulacağı bir ortamda olacak. Eğer bir de öğretmen olur gittiği yerde küçük bir ilçe veya  köy ise bir anda öğrenciler ve gençler tarafında tanınan sevilen biri olacaktır. Bu sadece sporla alakalı değil, resim, müzik, ebru, origami, mahalli oyunlar, tiyatro, folklor vb. Sanat dallarında yaptığınız çalışmalarla insanlara faydalı olmaktan dolayı sürekli aktif mutlu ve huzurlu olacaktır. 

SPOR DIŞINDAKİ HOBİLERİNİZ NELERDİR? 

Benim ÇOKOMEL diye bir hikayem var adama sormuşlar denize bakınca aklına ne geliyor cevap; ÇOKOMEL ormana, dağa, gökyüzüne… bakınca hep cevap ÇOKOMEL olmuş. Başka bir şey aklına gelmez mi deyince, hiç aklımdan çıkmıyor ki demiş. Benim çokomelim de aklımdan hiç çıkaramadığım meslek hayatım boyunca geleceğimiz olan TÜRK GENÇLİĞİMİZ  ve cemiyet olmuştur. 

GENÇLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR? 

Geleceğimiz olan gençlerimize çok güveniyorum ancak; eğitim sistemindeki ve müfredattaki aksaklıklar ile gençliğimizin düşmanları, televizyon dizileri, internet, kötü alışkanlıkların süslü görüntüleri hedefi olmayan yavrularımızı olumsuz etkiliyor. Ailelerimizin çocukları üzerinde etkin olamaması ve anne babaların hayatın zorlukları içerisinde uğraşmaktan çocukları ile yeterli ilgilenememeleri gençlerimizi hedefsiz yapmakta; İstikbalde akış var, yolcu gider, yol gider, Bir ideal uğruna, kafa gider, kol gider, İnsan ancak tefekkür eyledikçe insandır, Yoksa ru'yi zemine odun gelir dal gider. 
Yetiştirdiğiniz öğrencilerinizden kısaca bahseder misiniz? 
Elbette her öğretmen ve okulun yetiştirdiği ve gurur duyduğu öğrencileri vardır. Bizim de Meslek olarak sınıflandırmak eksik olur ancak kamuda her alanda oldukça fazla yavrumuz bu vatana hizmet etmekte, uzman doktorlarımız, hukukçularımız, amir, memur, polis, öğretmenlerimiz ve askerimiz var. Ayrıca, ortaokuldan sonra çok uğraştığımız ve yeterince takip edemediğimiz iyi yerlere  gelebilecek özel kabiliyetli öğrencilerimize de üzülmemek elde değil. Bunun biraz da sebebi Alacamızda eğitim ve sosyal çalışmalarla ilgili yeterli ilgi ve altyapının olmayışı özellikle iddia ediyorum planlı çalışmalar olabilirse  spor (bilhassa Güreş, Futbol, Atletizm) alanında  ve diğer (Müzik, Resim vb ) alanlarda üst düzey kabiliyeti olan yavrularımız var. Atletizm de Türkiye derecesi yapan Beden Eğitimi öğrencilerimiz milli güreşçilerimiz, Boksörümüz (Enver AYDOĞAN) yine tekrar söylüyorum Akademik başarı için Alacamızda güzel çalışmaları Milli Eğitimimiz ve okullarımız çok güzel yapıyorlar ancak tek yönlü çalışma okumaya fazla alakası olmayan yavrularımızı başı boş ve hedefsiz kalmalarına sebep oluyor. Mesela okula ilgi duymayan çok güzel resim, müzik, spor ve çeşitli sanat dallarında kabiliyeti olan öğrencilerimiz var. Yönlendirirsek onlarda değişik dallarda iş güç sahibi olabilirler. Bir önemli nokta da çocuklarımıza her hâlükârda güvenmemiz, onları sevmemiz lazım. Mesela; abi bundan bir şey olmaz, adam olmaz, dememeli zira birkaç sene sonra o çocuğu görünce mahcup olmamalıyız Velilere anne babalara bir şeyler söylemek istermisiniz. Tabi ki; tüm velilerimiz evlatlarını çok sevsinler, onlara güvensinler, onlardan beklentilerini söylesinler, onlarla arkadaş gibi olsunlar, imkânlarını onlara söylesinler, isteklerini makul karşılasınlar. Aile olarak birlikte hareket etmeleri gerektiğini bildirsinler, karşılarına alıp arkadaş gibi konuşsunlar. Çünkü, geleceğimiz olan yavrularımız bizler için çok değerlidir. 
Hocam bu röportaj için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diliyorum.  

GENÇLERE
Gencim, delikanlım oturma çalış, 
Bu vatan bizimdir, bizim olacak. 
Her zaman ilimle irfanla buluş, 
Bu vatan bizimdir, bizim olacak. 

Hiç fırsat vermeyin sakın soysuza, 
Hedefi belirle yürü sonsuza, 
Hedefsiz milletler çıkamaz düze, 
Bu vatan bizimdir, bizim olacak

Hedefiniz olsun büyük TÜRKİYE, 
Tembel, tembel gezmeniz neden? 
Niye? 
Nice canlar verdik biz bu ÜLKÜ’ye
 Bu vatan bizimdir, bizim olacak.

Küçük büyük çalışalım, coşalım,
Yüce yüce hedeflere koşalım. 
Aşılmayan engelleri aşalım. 
Bu vatan bizimdir, bizim olacak.

Mücadele et  sakınma sakın, 
Çalışmakla olur uzaklar yakın, 
Korkmadan yaparsan gayene akın, 
Bu vatan bizimdir, bizim olacak.
Muzaffer DURSUN 
Mayıs 2001/ALACA

(Hikmet Özdemir)