Alaca Soğan Üreticileri Birliği'nin kurulması ve mor soğan için patent alınması ile birlikte Alaca'da soğan hem markalaşacak hem de ilçede yeni iş kapıları açılmış olacak. 

(Özel Haber-Ebru ÇALIK)

Bir yandan Alaca'ya Soğan Üreticileri Birliği kurulurken bir yandan da Alaca Belediyesi tarafından ilçenin en önemli tarım üretimi olan “Alaca Mor Soğanı” için patent çalışmalarına başlandı. Öte yandan soğanın markalaşması ile birlikte ilçeye soğuk hava deposu, eleme, paketleme, sınıflandırma tesisi açılması planlanıyor. 

ALACA'YA SOĞAN ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ KURULUYOR

Alaca İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Demiral’ın desteği ile Kuyluş Köyü çiftçilerinden Ahmet Koçak, İsahacı Köyü eski muhtarı Mustafa Arslan, Akören Köyü Muhtarı Hüseyin Ozan Bitir, Kızılyar Köyü Muhtarı Ferhat Arslan ve Hışır (Boğaziçi) köyü çiftçilerinden Süleyman Yeleç’in girişimleri ve 47 çiftçinin katılımı ile Alaca İlçesi Soğan Üreticileri Birliği kurma çalışmaları başladı.
Çorum İli Alaca İlçesi Soğan Üreticileri Birliğini kurmak için Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gerekli evraklar teslim edilerek, 31.12.2020 tarihinde başvuru yapıldı. 
Çorum ili Alaca İlçesi Soğan Üreticileri Birliği, soğan üreticilerinin bir araya gelmesini sağlamak, soğan üretimini talebe göre planlamak, ürünün kalitesini denetlemek ve iyileştirmek, birlik aracılığıyla pazara geçerli norm ve standartlara uygun ürün pazarlamak, ulusal ve uluslar arası ölçekte pazarlama gücünü arttırıcı tedbirler almayı hedefliyor. 

ALACA SOĞANDA MARKALAŞACAK

Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, Alaca'nın Türkiye tarımında önemli bir noktada bulunduğunun altını çizerek, Alaca'nın soğanın başkenti olma yolunda ilerlediğini vurguladı. Başkan Şaltu, "Alaca olarak soğan üretiminde de önemli bir noktaya geldik. İlçemizde üretilen mor soğanın markalaşması için alt yapı çalışmalarına başladık. Yakın zamanda soğan için soğuk hava depoları kurulacak ve Alaca Moru markasıyla tüm Türkiye’ye ismimizi duyuracağız" şeklinde konuştu.