Gençlik Merkezleri gençlerin serbest zamanlarını değerlendirmelerine yardımcı olmak, gençleri sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere yönlendirmek, gençlerin gelişimine katkıda bulunmak, gençlere rehberlik ve danışmanlık yapmak, gençleri zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirmek amacıyla sanatsal, sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetler ile tarihi ve kültürel geziler, kamplar ve spor faaliyetleri düzenleyen merkezlerdir. 
Gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmasını ve daha faal bireyler olarak yetişmesini amaçlayan gençlik merkezleri ayrıca birlik beraberlik ve paylaşım bilinci yüksek bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Alaca Gençlik Merkezi, hem sanatsal kurslar hem de okul hayatlarında derslerinde yardımcı olacak kurs imkanlarını 12-29  yaş arası gençlere ücretsiz sağlamakta. Tüm bunların yanı sıra asıl hedefi çocuk ve gençlerin farkındalık kazanıp sosyal sorumluluk, gönüllülük ve yardımlaşma duygusunu gelişimine katkı sağlamaktır.
2019 yılında faaliyete geçen Alaca Gençlik Merkezi’nin yaklaşık 350 üyesi bulunmakta.
Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle buluşmak isteyen tüm gençleri Gençlik Merkezi’ne davet eden yetkililer,“Alaca Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü çatısı altında hizmet veren Alaca Gençlik Merkezimize bekliyoruz” ifadelerini kullandılar. 

DUMLUPINAR’DA PROGRAM

Alaca Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Gençlik Merkezi Dumlupınar ilkokulunda uzun bir aradan sonra okullarına ve arkadaşlarına kavuşan öğrencilerle müzik eşliğinde çeşitli oyun ve aktivitelerle öğrencilerle eğlenceli anlar yaşadılar.