Gençkurt, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleştiren ilk askeri darbedir. Darbe emir komutanı zinciriyle değil 37 küçük rütbeli subaylar tarafından yapılmıştır" diyerek, açıklamasında şunları ifade etti:
"Tümgeneral Cemal Madanoğlu tarafından yapılmıştır. Darbede Cumhurbaşkanımız Celal Bayar Başbakanımız Genel başkanımız Adnan Menderes ve Bakanlar Hukuka aykırı olarak tutuklanmış çok ağır işkencelere ve iftiralara maruz kalmışlardır. Yüzde 52 oy almış bir siyasi iktidarı her türlü kışkırtmalar her türlü iftiralarla akıl almaz yöntemlerle Askeri darbe yapmışlar. Ezanı yeniden Arapçayla okutulmasını sağlayan yatırımlar yapan eğitim de sağlıkta büyük adımlar atılmıştır. Ancak askeri darbeyle bunlar sona ermiştir Hukuksuz ve Adaletten yoksun Yassı Ada mahkemeleri Hukuksuzca ve güdümlü verdikleri kararla  Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’a Genel başkanımız Adnan Menderes’e Dışişleri Bakanımız Fatin Rüştü Zorluyu ve Maliye bakanımız Hasan Polatkanı idama mahkum etmişlerdir. Yaşından dolayı Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’a müebbet cezası vermişlerdir.
İdam edecekleri ipi dahi ailesinden talep edip parasını almışlardır İdama giderken dahi milletimize Saadet’ler dilerim diyerek idam sehpasına gitmiştir. Menderes Ailesine kin ve nefret öyle devam etmiştir ki çocuklarında değişik yöntemlerle hayatlarına son verdirmişler. En küçük oğlu da kaza yapmış felç olarak hayatını devam etmiş daha sonra vefat etmiştir. 61 yıldır kanayan yaramız devam etmektedir. İdam edilen Genel Başkanımız Adnan Menderes, Dışişleri Bakanımız Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanımız Hasan Polatkan'a Allahtan rahmet diliyorum. Mekanları Cennet olsun yüce Allah’ım razı olsun."

(Arap Kurt)