Alaca'da 28 gencin hibe desteği başvurusu onaylandı.

Alaca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Genç Çiftçi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Serkan Sayın, Bakanlığın genç çiftçilere 30’ar bin liralık hibe desteği sağlayacak programa gençlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Sayın, desteklerden faydalanmak için müracaatta bulunan ve 2018 yılı için Alaca'da hibe almaya hak kazanan 28 genç çiftçinin projesinin onaylandığını ve hibelerin dağıtımının başladığını söyledi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Genç Çiftçi Projesi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Serkan Sayın, genç çiftçi projelerinin desteklenmesi ile ilgili bilgi verdi.

Sayın, " Genç Çiftçi Projesinin amacı; tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Bu Tebliğ, kırsal alanda yaşayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere otuz bin TL’ye kadar hibe ödenmesine ilişkin usul ve esasları kapsar" dedi.

"Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı" kapsamında 2018 yılı için faydalanacak başvuru sahiplerinin belirlenmesinin sonlandırıldığını ve dağıtımların başladığını belirten Sayın açıklamasında şunları kaydetti:

"2018 yılı için yapılan başvuruların, illerde kurulan Değerlendirme Komisyonları tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu belirlendi. Alaca İlçesinden 2018 yılı için 470 genç çiftçinin başvurusunun değerlendirilmesi sonucunda 28 genç çiftçi hibe almaya hak kazandı. Projeden faydalanacak bu genç çiftçilerin hak ediş listeleri ilan edilmiş olup Genç Çiftçi Projeleri uygulama takvimine göre başvurdukları hibeler dağıtılmaya ve ödemeleri yapılmaya başlanmıştır.

2018 yılı için hibe verilen 28 proje şu şekilde;

12 kişi büyükbaş hayvancılık (sığır) (60 sığır), 5 kişi manda (20 manda), 7 kişi küçükbaş hayvancılık (koyun) (234 koyun), 2 kişi arıcılık ve malzemeleri (40 arılı kovan ve bütün malzemeleri), 1 kişi kanatlı yetiştiriciliği tesisi ve tavuk (450 tavuk ve tesis), 1 kişi mantar üretimi tesisi, (100 metrekare üretim tesisi ve kompostu)

2016 yılında başlayan ve üç yıl sürecek olan bu program kapsamında Alaca İlçemizde 2016 yılında 22 genç çiftçiye 2017 yılında 25 genç çitçiye bu yıl 28 genç çiftçiye toplamda 75 genç çiftçimize çeşitli projeleri karşılığı olarak 2 milyon 250 bin liralık hibe kullandırdık. Genç çiftçi projeleriyle ilgili Bakanlığımızın verdiği bu hibeler, kırsal kalkınma kapsamındaki desteklerimizin sadece bir parçası. Bu destekteki amacımız, hem tarımsal nüfusu gençleştirmek hem de kırsal kalkınmanın gençlerle beraber daha dinamik ve kalıcı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak. Verilecek bu destekler, genç çiftçilerimize ve ülkemiz tarımına hayırlı olsun.”