Şef Alper Önder’in nazik davetiyle Eski Dostlar Musiki Topluluğu’nun 2015-2016 sezonu açılış buluşmasına katıldım. Davete katılanlar arasında kanun sanatçısı ve öğretim görevlisi Volkan Kırımlıoğlu da vardı. Alper Önder’in konuklara söz vermesi üzerine Volkan Kırımlıoğlu, Akdeniz Üniversitesi Türk Sanat Müziği Topluluğu’nun şefliğine yapmaya başladığını ve koroda öğrenci eksenli bir yapı oluşturduklarını söyledi. Bu sözler beni çok heyecanlandırdı. Neye mi?
1970’li yıllara ışınlandım. İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Müziği Bölümü’nde öğrenciyim. Buna paralel olarak İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde... Ve bunlara paralel piyasada darbukacılık yaparak harçlığımı çıkarmaya çalışıyorum. Konservatuarda solfej hocamız Süheyla Altmışdört’ün İstanbul Üniversite Korosu şefi olduğunu öğrendik. Bir süre söylemeye çekinsek de Koro’ya katılmak isteğimizi belirttik ve 1971 Ocak ayında bu güzide topluluğun bir üyesi oldum.
Haftada iki gün, Pazartesi ve Perşembe, saat 16.00-18.00 arasında çalışırdık. Koro klasik fasıl dediğimiz Birinci Beste, İkinci Beste, Ağır Semai ve Yürük Semai’den oluşan takımları bir ayda öğrenmek zorundaydı. Çünkü her ay İstanbul Radyosu’nda bant kaydı yapılmaktaydı. Kısaca çok disiplinli çalışmak ve icrası oldukça zor eserleri öğrenmemiz gerekiyordu.
İstanbul Üniversite Korosu bugün 70 yılı aşkın bir süredir Türk musikisine hizmet eden en eski amatör topluluktur. Dr. Alaeddin Yavaşça, Dr. Nevzat Atlığ, Niyazi Sayın, Necdet Yaşar, Mehmet Gültekin, Münip Utandı gibi seçkin sanat insanlarımızın musiki ile ilk önemli buluşmalarını yaptıkları bir iklimdir.
İstanbul Üniversite Korosu ayrıca Kültür Bakanlığı İstanbul Klasik Türk Müziği Korosu’nun da kuruluşunda ses ve saz sanatkârı olarak en büyük katkı veren bir yapıdır. (Bu topluluk şimdilerde Cumhurbaşkanlığı’na bağlıdır.)
İşte bunları hatırlattı bana Volkan Kırımlıoğlu… Bana söz verildiğinde yukarıda söylediklerimin özetini katılımcılarla paylaşarak eğer izin verilirse bir çalışmalarını izlemek istediğimi belirttim. Bunun üzerine Volkan Kırımlıoğlu istediğin zaman ziyaretlerine gelebileceğimi ifade etti. Akdeniz Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu Çarşamba günleri 18.00’de, Cumartesi günleri ise 11.00’de çalışmaktaymış.
Bu çalışmanın içinde Tayfun Yönlü’nün de olması sevincimi kanatlandırdı.
14 Ekim Çarşamba akşamüstü Tayfun Yönlü ile haberleşerek Akdeniz Üniversitesi Türk Sanat Müziği Topluluğu’nun çalışmasını izlemeye gittim.
Volkan Kırımlıoğlu Antalya kökenli bir sanatçı. İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunu ve kanun sanatçısıdır. Halen de Akdeniz Üniversitesi Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
Çalışma öncesi koroya çeşitli konularda bilgilendirme yapan Volkan Kırımlıoğlu bana da söz vererek eski bir üniversite korosu üyesi olarak konuşma imkânı sağladı. O konuşmada da yukarıda belirttiklerimi kısaca ifade etmeye çalıştım.
Ama bir konser duyurusu var ki onu da sizinle paylaşmak isterim. Bu güzide topluluk 28 Kasım 2015 akşamı saat 20.00’de Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda ilk konserini vererek izleyicisi ile buluşacak. Bir de sürprizleri var. Konserin ikinci bölümünde Antalyalı müzikseverler musikimizin seçkin yorumcusu İnci Çayırlı’nın solo konserini izleyecekler. Benden söylemesi… Lütfen 28 Kasım akşamı için kimselere söz vermeyin ve o konsere kaçırmayın…