Ahlatcı Holding bünyesinden kurulan Nanografi firması Türkiye'nin burun sreyi şeklinde ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışması da yürüterek dikkatleri üzerine çekmişti. 

Koronavirüs salgının başlamasıyla beraber Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı’nın, ülkemizin bu salgından daha az etkilenmesi için yerli aşı geliştirme çalışmaları için Nanografi A.Ş bünyesinde bulunan araştırmacılara talimat vermişti.

AŞININ GELİRİNİ DEVLETE BAĞIŞLAYACAKTI

Ahmet Ahlatcı’nın talimatından sonra ODTÜ, Hacettepe, Ankara ve Gazi üniversitelerinden yaklaşık 40 bilim insanı ile birlikte yoğun bir şekilde yerli aşı çalışmalarına başlandı. 

Ahlatcı Holding bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Nanografi A.Ş tarafından geliştirilen protein esaslı burundan enjekte edilen tek aşı niteliğinde olan nazal aşı, geliştirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı’na devredilmişti. Sağlık Bakanlığı ise Ahlatcı Holding tarafından geliştiren aşıyı kullanmamıştı.

Ahmet Ahlatcı daha önce yaptığı bir çok açıklamada aşıdan gelir elde etmeyi düşünmediğini ve elde edilecek tüm gelirin devlete bırakılacağını ifade etmişti.

,

BÜROKRASİ TARAFINDAN ENGELLENDİK

Mart 2021’de Habertürk köşe yazarı Fatih Altaylı ile bir görüşme gerçekleştiren Ahmet Ahlatcı, yerli aşı konusunda sürekli engellendiklerinden dert yanmıştı.
Fatih Altaylı, Ahmet Ahlatcı ile görüşmesine ilişkin köşesinde şu ifadeleri kullanmıştı:

“…Bu farklı bir aşı, protein bazlı geliştirmişler. Yani içinde virüs veya virüs benzeri parçacık yok. İlk aşamadan beri bunu kendi içimizde deniyoruz zaten. Yani faz 1 dedikleri aşamayı kendi içimizde hallettik. Bu iğne ile yapılmayacak. Burundan fıs fıs ile alınacak. Nazal bir aşı. Çok hızlı ilerledik ama zor olan aşıyı geliştirmek değil bürokrasiyi aşmak.” diye dert yandı.

Ahmet Ahlatcı’ya aşı ve ilaç konusundaki bürokrasinin insanları korumak için şart olduğunu söyledim.

"Buna bir itirazım yok ama Kayseri ya da Erciyes aşısına gösterilen kolaylıklar bize asla gösterilmedi. Onlar her şeyi rahatça aşıp destek gördü biz ise bürokrasi tarafından engellendik hep” dedi.

“Mayıs ayında piyasaya vermeye hazırız ve 250 milyon doz üretecek hale geldik. Sağlık Bakanlığı ile de anlaştık” dedi.

'ÜLKESİNİ SEVEN' BÜROKRASİYİ AŞAMADIK 

Akşam Gazetesi’nden Yaşar Kızılbağ’a konuşan Ahmet Ahlatcı, aşı çalışmalarının neden tamamlanamadığı ve üretime geçemediğini anlattı.

Aşı üretimi konusunda yaşadığı bürokrasiden dert yanan Ahlatcı "Kurul'u geçemedik. Üçüncü fazda 40 bin denek isteniyor. Çin bile aşıyı satarak bu fazı yaptı. 'Ülkesini seven' bürokrasiyi aşamadık. Testler için Hollanda'dan özel uçakla maymun bile getirttim" dedi.