Güncel

6 Milyon harcadı, tarlasından altın çıkarıyor! Bin dönüm araziye ekti, 250 ton bekliyor

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde, coğrafi işaretli tescilli Karacadağ pirinci için hasat dönemi başladı. Bin dönümlük devasa bir araziye ekim yapan çiftçi Veysi Karamehmetoğlu, bu yıl verimin ikiye katlandığını belirterek, geçen yıl 130 ton olan rekoltenin bu sene 250 tona ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Abone Ol

Türkiye'nin en lezzetli ve sağlıklı pirinç türlerinden biri olarak bilinen tescilli Karacadağ pirincinde hasat heyecanı yaşanıyor. Diyarbakır'ın Çermik ilçesine bağlı Sarıca Mahallesi'nde, 6 milyon liralık bir masrafla bin dönüm araziye ekilen çeltik için biçerdöverler tarlalara girdi. Nisan ayında toprakla buluşan tohumlar, aylar süren emeklerin ardından çiftçinin yüzünü güldürdü.

Nisan'da Ekildi, Eylül'de Biçiliyor

Hasat sürecini anlatan çiftçi Veysi Karamehmetoğlu, bin dönüme yakın bir alanda çeltik ekimi yaptıklarını ve uzun bir hazırlık süreci geçirdiklerini belirtti. Nisan ayında tarlayı hazırlayıp su saldıktan sonra tohumları ektiklerini ifade eden Karamehmetoğlu, yaklaşık 3-4 aylık bir sulama ve bakım döneminin ardından hasada başladıklarını söyledi. Karamehmetoğlu, "Biçmeye bir haftadır başladık, devam ediyor, iki hafta daha devam edecek. Hasat yaptıktan sonra harmana getiriyoruz, kurutup fabrikaya gönderiyoruz. Orada pirinç yapacağız" dedi.

Karacadağ Pirincini Özel Yapan Ne?

Veysi Karamehmetoğlu, ürettikleri pirincin en önemli özelliğinin sağlık ve lezzeti bir arada sunması olduğunu vurguladı. Karacadağ pirincinin neden bu kadar değerli olduğunu ise şu sözlerle açıkladı: "Karacadağ pirincimizin özelliği, şeker oranının düşük olması. En büyük özelliği budur. Bir de çok lezzetlidir."

Rekolte Yüzde 100 Arttı: "Bu Sene Hasat Çok İyi"

Geçen yıla oranla bu sezon hasattan oldukça umutlu olduklarını belirten Karamehmetoğlu, hem verimin hem de fiyatların yüzlerini güldürdüğünü söyledi. Elde ettikleri ürünün bir kısmını kendi ihtiyaçları için pirince dönüştürdüklerini, kalanını ise çeltik olarak sattıklarını belirten Karamehmetoğlu, rekolte ve fiyatlar hakkında şu bilgileri verdi:

"Topraklarımız çeltik bakımından çok verimli. Rekolte geçen sene yüzde 50 idi, bu sene yüzde 100. Geçen sene 130 ton vardı, bu sene 250 ton bekliyoruz Allah’ın izniyle. Geçen sene kilosu 25-27 liraydı, bu sene 50 lira civarında seyrediyor. Allah’a şükür bu sene hasat iyi."