Çorum turizmi adına sevindirici haberler alıyorum. Sayın Valim Çorum’un turizmden hak ettiği payı alamadığını ifade etmiş. Çorum’u turizmde hak ettiği yere taşımamız gerekiyor demiş. İnanç turizmi Çorum için önemlidir demiş. 2015 yılı Çorum için turizm yılı olacakmış ve Sayın Valim turizm ile ilgili toplantılar düzenliyormuş.
Bir turizm gönüllüsü olarak bu yaklaşımlar hoşuma gitti. Umarım bu güzel düşünceler ifadesini bulur da Çorum turizmi adına güzel sonuçlar alırız. Söz konusu toplantılara turizm dernekleri adına davet edilseydik hiç şüphesiz söyleyecek sözümüz olurdu. Neyse biz de yıllardır yaptığımız gibi Çorum turizmi ile ilgili düşüncelerimizi yazarız.
Yıllardır yazıyoruz dedim de aklıma geldi. Çorum turizmi için sadece Hitit medeniyetine bel bağlamanın yanlış olduğunu yazdık tekrarında fayda var. Çorum turizmi Hitit medeniyetinin yanı sıra özüne önem vermeli;
Çorum mutfağı ve Çorum yerel kültürü tıpkı Amasya ve Kastamonu’da olduğu gibi ön plana çıkarılmalıdır. Yerel kültüre yönelik turizm politikaları geliştirilmez ve projeler ortaya konulmazsa Çorum turizm istatistikleri sıfır çekmeye mahkumdur.                       
Türkiye’de inanç turizminde önemli bir pay sahibi olan Kastamonu’nun destinasyonları incelenmeli, buna göre Çorum inanç turizmi haritası oluşturulmalı ve bu bağlamda Çorum sahabeleri ile birlikte Osmancık’ta Koyunbaba, Dodurga’da Hüsamettin Dede ve İskilip’te Atıf Hoca gibi değerler Çorum inanç turizmi haritasındaki yerini almalıdır.
Karadeniz yaylalarına alternatif olarak gösterilen Kargı ve Osmancık yaylaları doğa turizmine açılmalı yeni yürüyüş yolları oluşturulmalı ve teşvikler sunulmalıdır. Osmanlı’nın Anadolu’da inşa ettiği en uzun köprü ll.Beyazıt (Koyunbaba) köprüsü trafiğe kapatılmalı ve turizme açılmalıdır. Ayrıca Osmancık kalesi, Adatepe, Koca Mehmet Paşa Camii, Osmancık dokuması vb. destinasyona eklenecek halkaları sıralamak gerekir.
Öteden beri bilinen olmasına rağmen Osmancık kalesinin su tünelleri bulunduğunda yeni bulduk turizme kazandıracağız dediler inandık. Tünelin üstünü kapattınız. Unutmadık , Tünelin açılacağı ve turizme kazandırılacağı günleri sabırla bekliyoruz.
İşte size bir fırsat; Kalenin restorasyonu içerisinde tünel ile ilgili bir proje ortaya koyunuz ve bu millete Anadolu’da eşi benzeri olmayan bir eser armağan edin.
Osmancık’ta kentsel dönüşüm başlamış Emeği geçenleri kutlarım. Ancak; Unutmayınız ki Osmancık Osmanlı’nın adını taşıyan bir Osmanlı kenti. Kentsel dönüşüm kentsel betonlaşma olmasın sakın. Kızılırmak sahili ve saat kulesi civarı özüne bağlı kalsın ve Osmanlı mimarisi mantolama ile bu millete görsel bir şölen sunmak gerek.
ll. Beyazıt Camii Köprü taşından mantolama olsun. Ha keza Kale Kapısı Camii de öyle köprü ile bütünleşsin. Köprü başı binaları Osmanlı mimarisi mantolama tekniği ile fotoğrafı tamamlasın.
Unutmamak gerekir ki zamanında Osmancık’ta bir değil, kent müzesi, diğeri Akşemseddin müzesi olmak üzere iki müzeyi işaret ettik. Plansız ve projesiz lafta Osmancık’a müze kuracağım diyenler oldu. Aradan nice baharlar geçti. Biz bir kez daha hatırlatalım.
Çok değil 5-6 sene sonra Osmancık’ta bürük ile dolaşan teyzeleri zor bulacaksınız ve yöresel bir kıyafet kültürünün kaydı tutulmadan kaybolmasına hep birlikte seyirci kalacağız. Osmancık kültürünün görsel arşivi bir an önce oluşturulmalıdır.                                   
Laçin Kapılıkaya, Oğuzlar su sporları, Beke kaplıcaları ve daha nice değer Çorum turizmine katkı sunmak için mahsun bekliyor. Bu satırlar bölge turizmi ile ilgili düşüncelerimizin sadece toplu iğne ucu kadar olan kısmı. Turizm ile ilgili derdimizin gerisini varın siz hesap edin. Çorum’da turizm denildiğinde ruhumuz şaha kalkıyor. Yeter ki bizim memlekette turizmin havası olsun.                 
Çorum milletvekili Dr. Cahit Bağcı geçtiğimiz hafta Dodurga’da Hüsamettin Dede türbesini ziyaret etmiş. Orada kurban kesen ziyaretçilerle sohbet etmiş. Sayın Bağcı’nın ziyareti ile birlikte Hüsamettin Dede gündeme gelmiş. Sayın Bağcı Dodurga belediyesinin türbe ile ilgili projesi hakkında başkan Aydın’dan bilgiler almış. Allah razı olsun sayın Bağcı iyi ki Alperen Hüsamettin Dede’yi ziyaret etmiş. Hüsamettin Dede ile ilgili bilgisine başvurmak için ertesi gün Dodurga belediye başkanı sayın Mustafa Aydın’ı aradım.       
Sayın başkan başladı anlatmaya “İstanbul’un fethi için Fatih Sultan Mehmet Anadolu’daki Alperenlere haber salmış. Koyunbaba hazretleri yaşlandığı için Devleti Ali Osman’a Dodurga’dan Hüsamettin Dede’yi ve Laçin’den Ahmet Dede’yi önermiş ve bu iki genç alperen Koyunbaba hazretlerinin isteği ile İstanbul’un fethine katılmışlar.”                        
Sayın Aydın; Türbenin iç ve çevre düzenlemesi için proje hazırladıklarını, kurban kesim yerlerinin yapılacağını türbe yanındaki köprünün yapıldığını ve çevre düzenlemesi ile otopark ve dinlenme alanları yapılacağını belirtti. Projeye sayın milletvekili Bağcı’nın önem ve destek verdiğini de sözlerine ekledi. Anladım ki daha çok anlatacakları var. Kısa zamanda ziyaret edeceğime söz verdim. Alın size inanç turizmi değerlendirin ve Dodurga’yı uçurun. 
2010 yılında Osmancık’ta üç valiye aynı anda Koyunbaba köprüsünü ve türbesini gezdirip Koyunbaba türbesinin Anadolu’da Ehli sünnet İslam kültürü ile Ehli beyt İslam kültürünün buluştuğu, benimsediği ve el ele tutuştuğu önemli bir merkez olduğunu anlattığımda haklı olarak çok heyecanlanmış ve müze sözleri almıştım.
Çok bekledik Osmancık’a müze nasip olmadı. Ümitliyim; ne mutlu Çorum’un yine illa ki; turizm diyen bir valisi var. Ve Çorum’un turizmi önemseyen bir milletvekili var. Sayın Bağcı yeter ki yerel yönetimlerden turizm projeleri gelsin, herkes turizm konusunda vizyonunu ortaya koysun, biz buradayız diyor.
Evet; 2015’te Çorum turizmi ile ilgili haberleri okuyunca hali ile heyecanlandım ve aklımın ucunda kalanların sadece bir kısmını unutulmasın diye not ettim. Haydi hayırlısı Çorum ile birlikte Osmancık turizmde değer bulur inşallah.