İnsanların entelektüel olma çabasını anlamıyorum.
Günümüz algısıyla “entelektüel” olma çabasından bahsediyorum ama… Entel diye ifade etsek daha da doğru olur aslında. Çünkü asıl manasıyla entelektüellik günümüz yorumuyla yozlaştırılmış ve sığlılaştırılmıştır.
Son yıllarda daha da bir arttı bu durum.
Sakın yanlış anlaşılmasın entelektüel olmaya karşı değilim. Sadece entelektüel olma çabasını anlamıyorum insanların.
Sırf entelektüel olmak için sevmediği işlere girişen insanlar biliyorum.
Çünkü entelektüel insan olmak için bazı etapları tamamlamak gerekiyor onlara göre. Oflana puflana koşturuyorlar birçok şeyin peşinden.
Gerçekten komik duruma düşüyorlar aslında.
Oysa entelektüel olabilmek gerçekten güzel… Ama bu biraz da insanın içinden gelen bir şey ve tabulara bağlı olan, taklitçilikle elde edilen bir davranıştan bahsetmiyoruz. Zorla olmuyor bazı şeyler.
Bir de mutsuz bu insanlar biraz. Çünkü içlerinden geldikleri gibi davranmıyor, sevdikleri işleri yapamıyorlar. Bu da insanın doğasına aykırı bir kere…
Gerçekten üzüldüğümden yazıyorum bu yazıyı da, amacım ayıplamak değil!
Ayrıca şu da tartışılmalıdır; entelektüellik nedir, kime göre, neye göre entelektüeldir insanlar? Bana göre sınırı yoktur bunun mesela ve kalıplara sığdırılmaz bir durumdur.
Yaptığınız her iyi iş sizi entelektüel kılar. Konunun uzmanı ile tartışabildiğiniz yahut becerebildiğiniz her mesele sizi o alanda entelektüel kılar.
Bana göre entelektüel çağın modernist eylemlerini yakalayan kişi değildir. Kendi özgün eylemlerini ortaya koyan ve onları iyi beceren kişidir. Sevmiyorsanız zorla okumayan felsefi kitapları yahut denemeleri, makaleleri… Siz de polisiye okuyun. Ayrıca utanmayın etrafınızdan polisiye okuduğunuz için. Bu biraz da özgüven meselesi aslında…
Yıllarca pısırık yetiştirdiğimiz ve en ufak hareketini sınırladığımız çocuklarımızın davranışları bunlar. Kendiniz olun, daha mutlu olursunuz.
Bu anlattığım insanların yerinde sayması gerektiği şeklinde de algılanmasın. Kendine bir şeyler katmak şüphe yok ki güzeldir. Sevmediğiniz şeylerin peşine takılmayın, onlarda ısrar etmeyin sadece.
Kalın sağlıcakla…