Bugün dikkatlerinizi uzun zamandır konuşulan ve sık sık gündeme gelen bir meseleye dikkat çekmek isterim.
Yeni Anayasa meselesine…
Konuyla ilgili farklı çevrelerden farklı fikirler olsa da yeni bir anayasa, Türkiye’nin olmazsa olmazı. Kimileri yeni anayasa olmayacak gibi savlar ortaya atsa da, ben bunu çok gerçekçi bulmuyorum.
Türkiye, özellikle son yıllarda öylesine büyüdü ki mevcut Anayasa, Türkiye’nin bu büyüklüğünü taşıyamaz hale geldi. Kaldı ki sadece ülkemiz değil, tüm dünya yakın tarihte, tabiri caizse yeni bir çağa geçti. Gelişen bilgi ve teknoloji ile birlikte sosyolojik anlamda da ciddi anlamda değişmeler yaşanır oldu. Dünyanın birçok ülkesi, anayasa konusunda, bizim gibi yeniliklere ihtiyaç duyar hale geldi.
Değişimin ve dönüşümün böylesine hızlı olduğu bir konjonktürde, anayasalar ile belirlenmiş sınırlar çerçevesinde çizilen fikriyat, insanoğlunun her geçen gün gelişen ve değişen vizyonuna tam olarak cevap veremez oldu.
Anayasa neden önemlidir?
Bir devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirleyen, bazı ülkelerde yazılı, bazılarında ise yazısız genel kabul görmüş kurallar dokümanıdır. Anayasa denilen bu belgeyle ayrıca kişilerin temel hak ve özgürlükleri güvence altına almıştır. Anayasa, bir devletin yönetim biçimini belirtir. Devletin temel kanunudur. Vatandaşların temel hak ve görevlerini bildirir anayasa.
(
http://anayasa.nedir.com/#ixzz2etKI59kT)
Hukuk kuralları toplumsal ilişkileri düzenler; bireyler hukuk kurallarının sağladığı kesinlik sayesinde, toplumsal ilişkilere rahatça girer, plan yapar ve belli sonuçları öngörebilir. Hukuk kuralları toplumsal yaşamı düzenlemekle kalmaz bireyler için bir takım güvenceler de getirir. Bu bağlamda, temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan Anayasa; bireyleri diğer bireylere ve bireyleri devlete karşı koruyan hukuki bir kalkan işlevi görür. Yaşama hakkından, düşünce özgürlüğüne; mülkiyet hakkından, çalışma özgürlüğüne insan onuruna yaraşır bir yaşamın teminatı Anayasa’dır. (anayasaplatformu.net)
Burada bir noktaya daha dikkat çekmekte fayda var.
Gerek Arap baharı sonrası İslam dünyasında yaşanan gelişmelere, gerekse Türkiye’de yaşanan gelişmelere bakacak olursak, gün geçtikçe yeni Anayasa’ya olan ihtiyacın neden arttığını, daha iyi görebiliriz.
Bugün batıda, değerler üzerinden, doğuda ise kimlikler üzerinden yaşanan krizlere tanıklık etmekteyiz. Türkiye, hem batının hem de doğunun sentezi gibidir.  Tarih boyunca İslam dünyasına önderlik etmiş bir milletiz. Türkiye, İslam Dünyasında ciddi anlamda ağırlığı olan bir ülkedir. Birçok konuda İslam Ülkelerine rol model olmaktadır. Dünya toplumları büyük bir dönüşümden geçerken ve yeni bir dünya dizayn edilmeye çalışılırken, Türkiye’nin yadsınamaz önemi bir kez daha gözler önüne serilmiştir.
Anayasa ile ilgili düşüncelere, yalnızca ulusal çerçeveden değil, küresel çerçeveden bakılacak olursa, yeni bir anayasanın, neden Türkiye için önem arz ettiği anlaşılabilir. 
Yazımı bitirmeden önce son bir öngörümü sizlerle paylaşmak isterim.
Gerek Türkiye’de, gerekse de bölgemizde yaşanan gelişmeler doğrultusunda, Yeni Anayasa ile ilgili, çok yakın zamanda yeni çalışmalara başlanacağını göreceğimizi düşünüyorum. Hatta Sayın Başbakanımızın Türkiye ve bölgedeki gelişmelere olan hassasiyetini düşünecek olursak yakın zamanda konu ile ilgili medyada yapacağı yeni açıklamalara da şahit olabiliriz. Tabi yukarıda da belirttiğim gibi bu sadece bir öngörü…
Tekrar görüşünceye de hepinize saygılar…