İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği Çorum Şube Başkanı Selim Özkabakçı, Çorum halkını yetim destekleme projesine sahip çıkmaya çağırdı.
Dünya Yetimler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Selim Özkabakçı, " Her gün 10.000’e yakın çocuk yetim kalmakta ve bu senede 3 milyonun üzerinde çocuğa tekabül etmektedir" dedi.
Yetim çocukların zor durumda olduklarına dikkati çeken Özkabakçı,
Özkabakçı, açıklamasında şu bilgileri verdi:
"Bugün rahmet ve bereket ayı Ramazan’ın 15’nci günü. Bugün aynı zamanda bir başka özel günü de Ramazan ayının sınırsız müjdeleri arasında karşılayacağız: Bugün Dünya Yetimler Günü. İslam dünyası olarak Dünya Yetimler Günü’nü ikinci kez birlikte idrak edeceğiz. Böylesi bir güne, dahası dünyanın yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarıyla ilgili böyle bir programa neden gerek duyuldu…?
II. Dünya Savaşı sonrası inşa edilen devletler düzeni, her ne kadar yeni büyük savaşların yaşanmaması ve barış iddiası taşısa da her geçen gün savaşların, doğal ve insan eliyle gerçekleşen afetlerin, AIDS gibi devasız hastalıkların ve yoksulluğun arttığı kaotik bir dünya oluşturdu. Bu çarpık yapı ise en çok çocukları etkiledi. Bugün UNICEF rakamlarına göre dünya üzerinde 200 milyon yetim çocuk bulunuyor. Bu rakamlara Çin, Myanmar, K. Kore, Afganistan, Bosna, Irak gibi 52 ülke dahil değil. Bu şekilde bakıldığında yaşadığımız dünyada 400 milyona yakın çocuğun yetim/öksüz ve terk edilmiş olduğu tahmin edilmektedir. 7 milyarı aşkın dünya nüfusunun 2,2 milyarının çocuklar tarafından oluşturulduğunu düşündüğümüzde neredeyse bir açıkhava yetimhanesi yaşamaktayız!
Her gün 10.000’e yakın çocuk yetim kalmakta ve bu senede 3 milyonun üzerinde çocuğa tekabül etmektedir. Bu çocukların 2,1 milyonu sadece Afrika’da yetim kalmaktadır. Yetim çocukların yarısından fazlası sokaklarda herhangi bir aile ve kurum koruması olmaksızın yaşamaktadır. Sadece Irak’da 5 milyon yetim çocuk bulunurken, Suriye’de beşinci yılına giren savaş sonucunda 300 bin insan katledilmiş ve en az 600 bin çocuk yetim kalmıştır. Dünyanın “savaş oyununa” çocuklar da savaş ağaları tarafından itilmişler ve 300.000’den fazla çocuk daha oyun yaşlarında silahaltına alınmıştır.
Dünya üzerinde her yıl 40 bine yakın çocuk devlet bakımı için gereken yaş sınırını (18 yaş) geçtikleri için sokaklara itilmektedir. Bu çocukların önemli bir kısmı intihara sürüklenmekte, fuhuş, madde bağımlılığı ve alkolizme esir olmakta, çeşitli kötü niyetli mafyaların ellerinde adeta hayatlarının baharında kaybolup gitmektedirler.
 
YETİMLER ZOR DURUMDA
Her yıl 4 milyon kişi insan kaçakçılarının ağına düşerken, bunun 2,5 milyonunu çocuklar oluşturmaktadır. 32 milyar dolarlık insan kaçakçılığının büyük bir kısmı maalesef kadın ve çocuklar üzerinden yürümektedir. Kaçırılan çocukların 1 milyonu (günlük 3000 çocuk) fuhşa zorlanmakta, internet üzerinden de yürütülen ahlaksızlıklarla istismara uğramaktadırlar.
Çocuk istismarında misyoner yapılarla birlikte, organ, fuhuş mafyaları, dilenci şebekeleri de bulunmaktadır. Organ kaçakçılığı organize suçlar kapsamına girmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün belirttiğine göre her yıl yasa dışı olarak 7.000 böbrek nakli gerçekleşmektedir. 1987 ve 2007 yılları arasında 1 milyon çocuk organ nakli için kaçırılmıştır. Asya, Afrika, Doğu Avrupa, eski Sovyetler Birliği ülkeleri ve Latin Amerika’dan alınan organlar genellikle gelişmiş ülkelerdeki hastalara yasa dışı olarak nakledilmektedir.
Asya ve Pasifik bölgeleri çocuk işçilerin çok yoğun olduğu bölgeler olmakla birlikte Afrika kıtası çocuk işçiliğinde başı çekmektedir. Dünya üzerinde 250 milyonun üzerinde çocuk işçi olduğu tahmin edilmektedir.
Nüfusu 1,2 milyarı aşan ve bu nüfusun yaklaşık %30’u yoksulluk sınırının altında yaşayan Hindistan’da 300.000 çocuk dilencilik yapmaktadır.
Tüm bu yürek burkan istatistik ve bilgilerden sonra dünya üzerinde sayıları 400 milyonu bulan yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarla ilgili ciddi sosyal politika eksikliği göze çarpmaktadır. Hepsinden önemlisi de dünya devletlerinin çoğunun bu yalın gerçeğe sırtlarını dönmüş olmalarıdır. Dünya üzerindeki yetim nüfusunun azaltılması için adımlar atılmalıdır. Buna da öncelikle insan eliyle gerçekleşen afetlerden yani savaşlardan başlamak gerekmektedir. 2014 yılında savunma sektörü ve silahlanmaya 14 trilyon dolar harcayan dünya ülkeleri öldürme gayretlerini yaşatabilme üzerine kurgulayabilseler bu miktarın sadece %1’i ile dünyanın yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarının barınma, eğitim ya da sağlık alanındaki sorunlarının tamamını çözebilmiş olurduk. Dünya üzerindeki 60 milyona yakın mültecinin yarısını oluşturan çocuklar gurbet ellerde, okyanus ortalarında değil evlerinde okullarında olabilirdi!
 
YETİME SAHİP ÇIKMAK BOYNUMUZUN BORCU
Bu yıl ikincisini idrak ettiğimiz Dünya Yetimler Günü’nün özel bir başlığı bulunuyor: Yetimhanelerin İhyası/iyileştirilmesi. Bugün dünya üzerinde 7 milyonu aşkın çocuk kurumsal bakım altındadır ve bu çocukların her yıl 40,000 civarı yaş sınırı nedeniyle bu yapılardan sokağa bırakılmaktadır.
Yetim ve kimsesiz çocuklar için hayati önemi olan yetimhanelerin ise Müslüman coğrafyadaki durumu da genel olarak son derece kötüdür. Kuruluş amacı her ne kadar yetim ve kimsesiz çocukları güvenli bir ortamda hayata hazırlamak olan yetimhaneler ne yazık ki çoğu ülkede çocukların hem manen hem madden tükenip kaybolduğu yerler haline gelmiştir.
Yetimhaneler, kuruluş süreçleri ve bölgeden bölgeye değişen koşullarına rağmen yetim ve kimsesiz çocuklara sahip çıkıp destek olmak ortak amacıyla kurulduklarından çocuklar için en yüksek faydayı sağlayacak koşullarda planlanmaları gereken yapılardır. Yetimhaneler toplumda bir yakını yanında kalması mümkün olmayan, bedensel ve zihinsel gelişimi tehdit altında olan veya eğitimi için gerekli mali desteği bulunmayan, manevi olarak yeterli ihtimamı göremeyen çocukların barınabilecekleri yapılar olmalıdır. Farklı mahrumiyet ve ebeveynlerin kaybı veya ihmali sonucu yolları kesişen çocukların mekânı olan yetimhaneler, onların hayat gayelerini, yaratılış amaçlarını, yaşam sevinçlerini buldukları mekânlar olmalı, yatakhane veya barınma ihtiyaçlarını gidermenin de ötesinde maddi ve manevi eğitimlerini sağlayan ve onları aile şefkati ile hayata hazırlayan güvenli ortamlar olarak hizmet vermelidir. İHH Yetimhanelerin İyileştirilmesi raporumuz mevcut yetersiz yetimhanelerin nasıl istenen, beklenen hale gelebilecekleri yönünde kısa orta ve uzun vadeli çözümler sunmaktadır.
İHH İnsani Yardım Vakfı olarak 20 yılı aşkın bir süredir yetim ve kimsesiz çocuklara yönelik gerçekleştirdiğimiz dönemsel ve kalıcı yardım çalışmalarımız esnasında bu çocuklar arasındaki en dezavantajlı ve en mahrum durumdaki grubun yetimhanelerde kalan çocuklar olduğunu gözlemledik. Bu gerçeklikten hareketle 2015 yılı Dünya Yetimler Günü’nde İslam dünyasındaki yetimhanelerin durumunu gündeme taşımak, yetimhane şartlarını, buralardaki çocukların maddi ve manevi durumlarını, karşılaştıkları problemleri kamuoyunun bilgisine sunarak son derece kötü koşullar altında ayakta kalma mücadelesi veren yetimhanelerin iyileştirilmesine ve yetimhane anlayışının acil olarak ıslahına dair zorunluluğu ortaya koyan bir çalışma hazırladık.
Dünya Yetimler Günü vesilesiyle;
-57 İslam ülkesi ve Müslümanların azınlık olarak bulundukları ülkelere İslam İşbirliği Teşkilatı ve İHH tarafından gönderilen Yetimhanelerin İhyası raporu ile kısa ve orta dönemde yetimhanelerin fiziksel koşullarının ve bakıcı/eğitimci personelin iyileştirilmesi umulmaktadır.
- Dünya Yetimler Günü’ne denk gelen Cuma gününde Kabede, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa’da, ülkemiz ve tüm İslam ülkelerinde hutbede “yetim çocuklar ve sorumluluklarımız” başlıklı hutbenin irad edilecektir.
-Başta ülkemiz olmak üzere tüm İslam ülkelerinde belediyeler, kaymakamlıklar valilik ve parlamentoda yetim çocukların gündem edilmesi, o geceki iftar programı öncesinde Karagöz-Hacivat, Nasreddin Hoca gösterileriyle çocuklarımızın eğlendirilmeleri; sonrasında sofraların baş konuğu olacak olan yetim çocuklarımızın çeşitli hediye ve bayramlıklarla sevindirilmeleri planlanmıştır.
 
YETİM GÜLERSE DÜNYA GÜLER
Çorum İHH İnsani Yardım Derneği olarak, yıl boyu yetimlere yönelik çalışmalar yapmaktayız. “Yetim gülerse dünya güler” sloganıyla çıktığımız bu yolda, yetimlerin yüzünü güldürmek için çalışmaktayız. Onlara destek olmak için elimizden geleni yapmaktayız,Siz değerli bağışçılarımızın da desteğiyle yetimlerin yüzünü güldürmekteyiz.
Bayramda da yetimlerin yüzünü güldürmek için, bayramlık kıyafet yardımı yapmaktayız. Sizde bir yetimin yüzünü güldürmek için, destek olabilir, yada çevrenizdeki 12 yaş altı yetimleri bizlere bildirebilirsiniz. İrtibat için derneğimizin 0538.877.76.55 nolu telefondan bizleri arayabilir, bizzat derneğe gelerek yazdırabilir - destek olabilirsiniz.
Yurt içi yetim çalışmalarının yanısıra dünya genelinde, yetimlere destek olmaktayız. Çorum İHH olarak Güney Asya ülkesi Patani’de bir kız yetimhanesi kurmak için çalışmalarımız devam ediyor. Eski bir İslam şehir devleti olan Patani’de maliyeti 125 bin dolarlık bir kız yetimhanesi proje aşamasında. İnşaallah sizlerin destekleriyle yükselecek.Yetimhanemize de bu toprakların yetiştirdiği alim İskilipli Şehit Atıf Hoca Yetimhanesi adını verdik. İnşallah halkımızın desteği ile bu projeyi kısa zamanda hayata geçireceğiz. Destek olmak isteyen vatandaşlarımız için de bir SMS hattı oluşturuldu. Vatandaşlarımız cep telefonlarından 'Atıf Hoca Yetimhanesi' yazıp 3072'ye mesaj atmaları halinde yetimhanemize 5 lira bağışlamış olacak…
Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile protokoller imzalayarak birlikte çalışma zemini oluşturulmuştur. Okullarda başlattığımız 'Her Sınıfın Bir Yetimi Var' kampanyamız hem camilerimizde hem de Kur'an kurslarımızda hayata geçirilmiştir.
Çorum İHH Hanımlar Komisyonu Yetim Birimi gönüllüsü hanımlar Çorum’da yer alan yetim ailelerini ziyaret etmeye devam ediyor. Amacımız yanı başımızdaki yetim yavrularımıza takviye olmak onları geleceğe hazırlamaktır. İHH yeryüzünde ve Türkiye’de Altmış Binin üzerinde yetime bakmaktadır. Bu sayı her geçtiğimiz gün artmasına karşın çok yetersizdir.
Çorum halkını yetim destekleme projemize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Sistem bağışçılarımızın yetimler amaçlı bize ulaştırdığı yardımlar ile gerçekleşmektedir. Tek yetim sponsorluğu 90 TL. Yetim Fonu”na bir yıllık yardım miktarı olan 1080 TL’yi bir seferde de bağışlayabilirsiniz; yine imkânlarınız ölçüsünde her türlü bağış ve desteği sağlayabilirsiniz. Çalışmalarımızda vazife almak talep eden hanım kardeşlerimizi Eşref Hoca Caddesindeki İHH Ofisimize davet ediyoruz."