İş güvenliği uzmanları, soğuk kış şartlarında işyerlerinde yaşanan kazalara karşı işverenleri uyarıyor. İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, kış aylarında havaların soğumasıyla işçilerde üşümeyle meydana gelen konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağılmasının iş kazalarındaki artışa sebebiyet verdiğine dikkat çekti.
Havaların soğumasıyla üşümeden meydana gelebilecek fiziksel zaafların iş kazalarına davetiye çıkardığını hatırlatan İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, termal şartların 18 derecenin altına düştüğü ortamlarda fiziksel aktivite yoğunluğu ne kadar yüksek olursa olsun vücudun ısı düzenini etkilediğini belirterek, “Dikkat gerektiren ve monotonluk arz eden işlerde konsantrasyonu olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.
Özellikle hassasiyet gerektiren operasyonlarda parmakların uç bölgelerinde soğuktan kaynaklı hassasiyet azalışının hatalara neden olduğunun altını çizen Hülya Varlık, aşırı soğuklarda ağır işler yapmanın kalp krizini tetiklediğine vurgu yaptı. Çalışma yerlerindeki hava koşulları efektif hava sıcaklıklarına göre değerlendirilmelisinin önemine değinen Varlık; efektif hava sıcaklığının havadaki nem oranı, hava hareketi ve ortam sıcaklığının etkisi altında çalışanın hissettiği sıcaklık olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu sıcaklığın ağır işlerde 15-16, oturarak yapılan işlerde 19, ayakta yapılan işlerde 17, ağır bedensel işlerde 12, bürolarda 20, laboratuvar ortamında 18 derece olmalıdır. İşletme, işin ortamına göre efektif sıcaklığını sağlamalı ve gerekli tedbirleri almalıdır.”
 
ÖNLEM İŞLETMENİN KURULUŞUNDA BAŞLAMALI
İşletmenin kuruluş aşamasından itibaren yapılacak işin özelliğine göre yalıtım ve ısıtma sistemlerinin sağlanmasının önemli olduğunun altına çizen Hülya Varlık, “Fabrika daha kurulurken çatı ve kuzeye bakan duvar yalıtılmalıdır. Fabrikanın ısıtma düzeyini yörenin, iklim koşulları, içinde bulunan mevsim, yapının tipi, yapılan işin gerektirdiği kas çalışması, üretim süreci ve işçilerin giyinme alışkanlıkları belirlenmelidir” diye konuştu.
Uygun bir ısıtma sistemiyle işyerinin istenen düzeyde ısıtılmasının önemli olduğunu söyleyen Varlık, “Isıtıcılar, havalandırma deliklerinden ve pencerelerden gelen havanın, içeride çalışanlara gelmeden önce ısıtılmasını sağlayacak biçimde yerleştirilmelidir. İşçilerin üzerinde çalıştıkları yer döşemesi, uygun bir malzeme ile kaplatılarak, yerden gelebilecek soğuğun etkisi azaltılmalıdır” şeklinde konuştu.
İşçilere soğuğa karşı uygun giysiler verilmesinin işçilerde alınacak önlemlerin başında geldiğini ifade eden Varlık, sözlerini şu cümleyle tamamladı: “Kullanılacak baretlerin içi kulakları, alnı ve hatta gerekirse ağzı da kapatabilecek türde kapşonlu, miflonlu olmalıdır. Kullanılan iş eldivenleri ise soğuğa karşı uygun yalıtımı sağlayabilmelidir.”