Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Çorum’da patates tarımı ve geleceği ile ilgili bilgiler vererek, patatesten ekmek yemek için öncelikle katma değerinin artırılması gerektiğini söyledi. 
Bugün Fuar alanında Çorum Patates Üreticileri Birliği tarafından bir konferans düzenlenerek konferansa konuşmacı olarak katılan Güngör Yılmaz, Çorum’da 50 bin ton patates üretimi yapıldığına dikkat çekti. 
Patatesin 10 bin yıllık bir geçmişinin bulunduğunu anlatan Yılmaz, patatesin nişasta ve protein açısından dengeli beslenmede önemli bir ana ürün olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Ülkemizde 80 civarında patates çeşidi bulunmaktadır. Bu noktada birlikler çok önemlidir. Bir karar vermelisiniz. Yöreye uyum ve Pazar talepleri çok önemlidir. Ayrı ayrı karar verirseniz aradığınızı bulamayabilirsiniz. Fakat birlikte karar verir bir çeşit patates üzerine yoğunlaşırsanız Pazar bulma şansınız da yüksek olur. Dış pazarlara standart ürün üretmelisiniz. Türkiye için de Çorum için de üretmek yeterli değildir. Hedefimiz ihracat olmalıdır. Dış pazara yönelik ürünler üretmeliyiz. İyi bir toprak hazırlığı yapmalıyız. Zamanlamayı iyi yapmak lazımdır. Sıcaklık ve ilkbaharın don tarihleri çok önemlidir” dedi.
Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, konuşmasında şunları söyledi:
“Çorum’un ana öğünlerinden biri patatestir. Çorum’da 50 bin ton patates üretimi yapılmaktadır. Bin, bin 500 civarında da patates üreticisi vardır. Dünyada 300 milyon ton civarında patates üretimi yapılmaktadır. Türkiye için de çok önemli bir üründür. 
Patates 10 bin yıllık bir geçmişi olan üründür. Nişasta ve protein açısından dengeli beslenmede çok önemli ana ürünlerimizden bir tanesidir. Tarımda istihdam yönünden önemli bir yönü var. Geniş topraklar patates üretimi için çok önemlidir. Ancak tohum kullanımında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Mutlaka sertifikalı tohum kullanılmalıdır. Tohum seçimine çok dikkat etmelisiniz. Çeşit de çok önemlidir. Seçilecek olan tohumun bu bölgeye adapte olması gerekmektedir. Sertifikalı tohum kullanımında devletin de belli bir desteği vardır. 
Ülkemizde 80 civarında patates çeşidi bulunmaktadır. Bu noktada birlikler çok önemlidir. Bir karar vermelisiniz. Yöreye uyum ve Pazar talepleri çok önemlidir. Ayrı ayrı karar verirseniz aradığınızı bulamayabilirsiniz. Fakat birlikte karar verir bir çeşit patates üzerine yoğunlaşırsanız Pazar bulma şansınız da yüksek olur. Dış pazarlara standart ürün üretmelisiniz. Türkiye için de Çorum için de üretmek yeterli değildir. Hedefimiz ihracat olmalıdır. Dış pazara yönelik ürünler üretmeliyiz. İyi bir toprak hazırlığı yapmalıyız. Zamanlamayı iyi yapmak lazımdır. Sıcaklık ve ilkbaharın don tarihleri çok önemlidir. 
Tohumluğu depodan çıkartır çıkartmaz dikmemeliyiz. Ön filizleme dönemi mutlaka olmalıdır. Sulamayı aksattığımız takdirde oluşan yumrudan tekrar yumru oluşabilir. Toprak analizleri de çok önemlidir. Tohumlukla bulaşan birçok hastalığa da rastlanmaktadır. Çapalamayı geciktirmemek çok sulamamak hiç de susuz bırakmamak gerekir. Bazı hastalıklar oluştuğu zaman belirli bir süre üretim yapılamayabiliyor. Bazen alanlar patates üretimine kapatılıyor 30 sene üretimden söz edilemez hale geliyor. Bu yüzden toprak analizi ve tohum büyük önem taşımaktadır. 
Patatesten ekmek yemek istiyorsanız katma değerini artırmalısınız. Katma değerini artıracak değer yükseltilmelidir. Ambalajlama da çok önemlidir. Geniş pazarlar yok bunu Çorum başarabilir. Dış pazarı hedef alan çalışmalar yapmalısınız.”