Türkiye’de ticari süt işletmelerince 2016 yılı Ocak ayında 748 bin 336 ton inek sütü toplandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Samsun Bölge Müdürü Harun Çiçek, toplanan inek sütü miktarının Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5 arttığını bildirdi.
Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 134 bin 212 ton olarak gerçekleştiğini ve bir önceki yılın aynı ayına göre %7 artış gösterdiğini vurgulayan Çiçek şöyle dedi:
“İnek peyniri üretimi 50 bin 945 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2 azaldı.
Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 469 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %60,6 azaldı.
Yoğurt üretimi 89 bin 229 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 arttı. Ayran üretimi ise 45 bin 2 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %4,8 artış gösterdi.
Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki aya göre %1,4 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,4 arttı”