Çorum İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklamada bulundu.
3 Aralık tarihinin engelsiz bir yaşam isteyen engellilerin günü olarak değerlendirildiğini ve engelli vatandaşlara dair sorunlar ve çözüm önerilerinin bu hafta içerisinde yoğun bir şekilde gündeme geldiğini anlatan İsmail Yücel, insanlığın ortak sorunu olan ve bir gün her insanın başına gelme ihtimali olan engellilik halinin ancak toplum tarafından bilinçli hareket edilerek engelsiz bir yaşam haline dönüştürülebildiğini ifade etti.
Yücel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında şunları dile getirdi:
“1982 yılında hazırlanan Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesinde "herhangi bir ayrım yapılmaksızın engelli kişilerin en yüksek sağlık hizmeti standardına ulaşma hakları" vurgulanmıştır. O halde engellilerimizin hayata engelsiz bir şekilde katılımlarının sağlanması, yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesi için toplum, birey, kurum ve kuruluşlar olarak hepimize önemli görev ve

sorumluluklar düşmektedir. Çağdaş toplum anlayışıyla hareket edilmesi gerektiği unutulmamalı ve bu doğrultuda engelli vatandaşlarımızın hayata katılımları sağlanmalıdır.
Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde sağlık kuruluşları olarak amacımız; engelliliğin oluşmadan önlenmesi, engellilere sunulmakta olan sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve engellilerin sağlık kuruluşlarımızdaki hizmetlerden daha etkin faydalanmalarını sağlamaktır. Bu kapsamda sağlık kuruluşlarımız engelli vatandaşlarımızın engelleri göz önünde bulundurularak yapılandırılmakta, fiziksel ve çevresel koşullarda iyileştirme çalışmalarımız devam etmektedir.
İl Sağlık Müdürlüğü olarak engelli vatandaşlarımıza yönelik faaliyetlere ve projelere büyük önem verilmekteyiz. Halen yürütmekte olduğumuz, işitme engelli bireylerin kamu kurumlarında karşılaştıkları sorunları çözmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz ‘Sessiz Dil Projesi’ faaliyetleri kamuoyunun büyük ilgisiyle devam etmektedir. 2 grup eğitimini tamamlamış ve birer aylık eğitimlerle 40 kişi işaret dili eğitimi almıştır. Halen 3.grup Türk İşaret Dili Eğitimi devam etmektedir. Eğitimin sonunda Çorum genelinde 50 kamu personeli ve 10 işitme engelli eş veya yakını, toplamda 60 kişi işaret dili eğitimi almış olacak ve kamu kurumlarına müracaat eden işitme engelli vatandaşlarımıza rehberlik yapacaklardır. İşaret dili

eğitiminden sonra kaynaştırma faaliyetleri(Spor müsabakası ve gezi) ile öğrenilenler pekiştirilecek ve İşitme Engelliler Spor Kulübü Derneği üyeleri ile sosyal faaliyetler gerçekleştirilecektir. Tüm faaliyetlerin bitiminde Sessiz Dil Projesinin Kapanış Toplantısı ile sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak, işaret diline yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilecek ve 2014 Mayıs Ayı itibari ile Projemiz tamamlanacaktır.
Engelli vatandaşlarımıza sadece 3 Aralıklarda değil, her zaman destek vermeli, geçilemeyecek engel olmadığını vurgulamalıyız. Engelli bireylerle hayatı her zaman her yerde birlikte paylaşmalıyız. Unutmayalım ki; Esas sorun, engelli bireyleri farklı gören beyinlerdedir. İl Sağlık Müdürlüğü olarak bizler, toplumumuzun önemli bir parçası olan engelli vatandaşlarımızla mutluluk ve beraberlik içerisinde yaşamayı amaç edinmekteyiz.
3 Aralık Dünya Engelliler Gününde engelli bireylerin sorun, istek ve taleplerine dikkat çekiyor, ‘Hayatı paylaşmak için engel yok’ diyoruz.”