banner1752

Dünyada Her Yedi Kişiden Biri Yetersiz Besleniyor
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yusuf Şahinbaş, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Yusuf Şahinbaş, mesajında, "Her yıl başka bir tema ile kutlanan dünya gıda gününün 2012 yılı teması gıda güvencesinin iyileştirilmesi ve açlığın ortadan kaldırılmasında kooperatiflerin oynadığı önemli rol göz önünde bulundurularak 'Tarımsal Kooperatifler' dünyada beslenmenin anahtarı olarak belirlenmiştir” dedi.
Şahinbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bilindiği gibi kooperatifler kâr elde etmenin yanında, ortak sahiplenilen ve demokratik yönetilen bir girişim meydana getirmek için bir araya gelen kadın ve erkeklerden oluşan bir birliktir. Kooperatifler kârdan önce insana önem verir. Ayrıca üyelerinin ortak sosyal, kültürel ve ekonomik isteklerini elde etmelerine yardımcı olur. Kooperatif, barış ve demokrasiyi teşvik eden sosyal bir girişimdir.
Dünyada her yedi kişiden biri yetersiz besleniyor. Oysa insanoğlu açlığı ortadan kaldıracak ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik edecek gerekli araçlara sahip, 2050 yılına kadar dokuz milyardan fazla insanın beslenmesi için gerekli ek gıdanın önemli bir bölümünün küçük toprak sahipleri tarafından üretileceğine dair geniş bir mutabakat söz konusu. Bu da gıda güvencesine ulaşmak için kooperatiflerin, üretici örgütleri ve diğer kırsal kuruluşların desteklenmesi ve bunlara yatırım yapılması gerekliliğini ortaya koyuyor.
Üretici örgütleri ve kooperatiflerin; tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılıkla uğraşan küçük üreticilerin ihtiyaç duyduğu bilgi, araç ve hizmetlere ulaşmalarını sağlayarak gıda güvencesine katkıda bulunduklarını dünyadaki çeşitli başarı hikayeleri göstermiştir. Böylece üreticiler gıda üretimini artırır, mallarını pazarlar ve iş fırsatları yaratır, kendi hayat standartlarını iyileştirir ve dünyada gıda güvencesini geliştirirler.
Geçmişteki araştırma ve deneyimler, tek başına hareket eden küçük çiftçilerin artan gıda fiyatlarından kâr sağlamadığını, ancak güçlü kuruluşlar ve kooperatifler bünyesinde kolektif hareket edenlerin pazar fırsatlarından daha iyi yararlanabildiğini, gıda ve diğer krizlerin olumsuz etkilerinden daha fazla sakınabildiğini gösteriyor. Küçük üreticilerin becerilerinin geliştirilmesi, onlara önemli bilgilerin aktarılması ve değişen pazarlara uyum sağlamak için kendilerini yenilemelerine yardımcı olunmasında kooperatifler ve üretici örgütleri hayati rol oynar. Kooperatiflerin ve üretici örgütlerinin bir diğer önemli katkısı da, küçük üreticilerin kaygı ve çıkarlarını dile getirmelerine yardımcı olarak müzakere güçlerini artırmak, kendileriyle ilgili politikaların belirlenmesi süreçlerine etkin katılımlarını sağlamaktır. Bu vesile ile Dünya Gıda Gününü kutluyor tarladan sofraya güvenli gıda için el ele çalışmalıyız.”

Yayla Haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.