Doğu Türkistan’da Çin işgalinin nedeni yeraltı ve yerüstü kaynaklarının olması.
Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı, Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan’daki Çin işgalinin tek nedeninin topraklarının yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından zengin olmasından kaynaklandığını söyledi.
Dünyada en önemli madenin enerji kaynakları olduğunu ve Doğu Türkistan’da bu kaynaklardan olduğu için Çin’in tükettiği enerjinin yarısını Doğu Türkistan’ın karşılayabileceğini dile getiren Tümtürk, “Bunun için Çin’in Doğu Türkistan’ı neden işgal etmek istediği ortada” dedi.
Türk Eğitim Sen tarafından dün düzenlenen “Unutulan Vatan, Doğu Türkistan” konferansına katılan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı, Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, slayt eşliğinde Doğu Türkistan’ın geçmiş tarihi hakkında bilgiler vererek, Çin tarafından burada yaşanan soykırım ve zulmün nedenlerini bir bir anlattı.
Çin’in Doğu Türkistan’ı yeraltı ve yerüstü maden zenginliklerine sahip olmak için işgal ettiğine dikkat çeken Tümtürk, “Doğu Türkistan bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Uygurlar gibi büyük bir medeniyet Doğu Türkistan’ın bulunduğu topraklarda yaşamış bir çok eser de bırakmıştır. Madeni zenginliklerimiz büyüktür. Uygur mumyalaması Mısır mumyalamasından üstündür” şeklinde konuştu.
Doğu Türkistan’ın Çinlilerin elinde diye bir düşüncenin yanlış olduğuna dikkat çeken Tümtürk, Çin tarafından Doğu Türkistan için uygulanan zulümlere değinerek, “Çin tarafından Doğu Türkistan’daki doğumlar engellendi. Bu soykırım uygulanırken, Doğu Türkistan’da ibadetler engellenmiş, ataistleştirme, dinsizleştirme amaçlanmıştır. Doğu Türkistan’da göçmen sayısı %50’ye yaklaşmıştır. %20 azınlığa rağmen Çin toprağı olmayacağız. Amerika da Çin’e destek olarak büyük bir hata yapmıştır. Amerika, Doğu Türkistan’ın açık hava cezaevi olmasına olanak sağlamıştır. Bizim tek suçumuz Türk olmak, Müslüman olmaktır. Bunun için Doğu Türkistan’ın tek kurtuluş çaresi, Türk Milleti'nin sahip çıkmasıdır. Bu katliama lütfen seyirci kalınmasın” diye konuştu.
 
Konuşmaların sonra Türkiye Tarım Orman-Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Ferit Erkün tarafından Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı, Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk'e katkılarından dolayı plaket takdim edildi. Konferans öncesi Doğu Türkistan'da yaşananların anlatıldığı bir fotograf sergisi açıldı. Sergiyi gezen katılımcıların duygulu anlar yaşadığı gözlerden kaçmadı.