Çorumluların da oldukça yoğun bir şekilde yararlandığı, kafile ve öğrenci grupları ile ailelerin sık sık uğradığı Amasya Taşova ilçe sınırları içinde bir doğa harikası olan Boraboy Gölü Tabiat Parkı, yeni düzenlemeler yapılarak daha da cazip hale getirildi.
Amasya Taşova ilçe sınırları içinde bir doğa harikası olan Boraboy Gölü Tabiat Parkının ülkemizde ve dünyada tanıtımını yaparak turizmi canlandırmak ve bölge ekonomisine katkı sağlamak için ilgili kurum amirlerinin katılımıyla bu çerçevede yapılacakların planlanıp değerlendirildiği toplantı yapıldı.
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Amasya Orman Bölge Müdürü Zekeriyya Nane,Taşova Belediye Başkanı Bayram Öztürk, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Faruk Aykutlu, Milli Parklar Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya ve ilgili kurum yetkilileri katıldılar.
Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı Boraboy Gölü Tabiat Parkı olarak 3 Eylül 2013 yılında ilan edildi. 259 hektar büyüklüğünde olan set gölü Boraboy Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği tüzel kişiliğinde işletilmektedir. Denizden 800 m. (1050 rakım) yükseklikteki krater gölü olarak bilinen göl aslında küçük bir akarsuyun etraftan gelen yıkıntılarla tıkanması sonucu oluşmuş, doğal bir set gölüdür.
80 metre genişlik ve 25 metre derinliğe sahip olan göl, doğu batı yönünde uzanan bir vadi de yer alır. 900 x 300 metre ölçülerindeki gölün etrafında kayın, sarıçam, sedir, kestane ağaçları ile karışık Tabiat harikası gölün rengi zümrüt yeşilidir. Güney kıyısı sarp ve diktir. Kuzey kıyısı piknik amaçlı kullanılmaya uygundur.

Toplantıda; Boraboy Gölü tabiat parkında gelen ziyaretçilerin kullanımı için Orman Genel Müdürlüğünce yapılan ihale sonucu bungalov ve ahşap köşk ev tahsis edilerek hizmete sunulduğu, yıldırım düşme tehlikelerine karşı üç adet pratoner, kır lokantası, kamp ve piknik alanları, doğa yürüyüşü parkuru ve korkulukları, yönlendirme tabelaları, su, kanalizasyon, elektrik ve aydınlatma işlemleri sorunlarının çözüldüğü, 2016 yılı itibariyle kameralı ses sistemi ile uyarı , takip ve kayıt sistemine geçildiği belirtildi.

Toplantının sonunda yapılan değerlendirmede tespit edilen eksikliklerin kurumlarca birliktelik içinde ivedilikle giderilmesi kararlaştırılarak Boraboy Tabiat Parkının 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren Turizm Fuarlarında tanıtımı yapılarak ülkemizden ve dünyadan turizmcilerin bir doğa harikası olan Borabay Gölü ve Tabiat Parkını ziyaret ederek bölge turizmine ve ekonomisine katkı sağlaması hedeflenerek toplantı sona erdi.

NASIL GİDİLİR?

Borabay Gölü, Taşova ilçe sınırları içinde yer alır. İl merkezine 65 km ve Taşova ilçesine 15 km mesafededir. Amasya – Taşova karayolunun 44. kilometresinden sola ayrılan Taşova – Samsun karayolunu takiben 14. km.den tekrar sola ayrılarak ulaşılır.