Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu Anadolu Ajansı ve NTV’ye Afrin'deki askerlere İskilip dolması dağıtılması ile ilgili bilgiler verdi.

Uslu, Anadolu Ajansı Parlamento Muhabiri Coşkun Ergül ve NTV Temsilcisi Özgür Akbaş’ın sorularını yanıtlayarak, Kilis'te 3 Mart Cumartesi günü 41 kazanda pişirilecek İskilip dolması ile Çorum leblebisinin, bölgedeki ve Afrin'deki yaklaşık 8 bin askere dağıtımı yapılacağını söyledi.

Uslu'nun verdiği bilgiye göre; Türkiye ve Çorum halkının desteğinin yanlarında olduğunun hissettirilmesi amacıyla, Kilis'te 3 Mart Cumartesi günü 41 kazanda pişirilecek İskilip dolması ile Çorum leblebisi, bölgedeki ve Afrin'deki yaklaşık 8 bin askere dağıtılacak.

TBMM İdare Amiri, Çorum Milletvekili Salim Uslu, AA muhabirine ve NTV’ye yaptığı açıklamada, İskilip dolmasının dağıtımı için ilgili makamlarla görüşüldüğünü ve gerekli izinlerin alındığını söyledi.

İskilip dolmasını Hatay'ın Hassa ilçesinde dağıtmayı düşündükleri ancak daha sonra Hassa yerine Kilis'te dağıtmaya karar verdiklerini belirten Uslu, dağıtımın 3 Mart Cumartesi günü yapılacağını ifade etti.

Uslu, aşçıların da içinde olduğu 25 kişilik ekibin İskilip'ten bugün mehter takımı ve dualarla uğurlanarak yola çıkacağını ve yemekte kullanılacak malzemeleri Kilis'e götüreceğini kaydederek, "İskilip dolması orada aşçılarımız tarafından 41 kazanda pişirilecek ve başta Afrin'de terörle mücadele veren askerlerimiz olmak üzere, bölgedeki yaklaşık 8 bin askere ikramda bulunulacak" dedi.

Salim Uslu, Çorum'daki yetkililerle birlikte Kilis'e gideceklerini, yemeğin yapımında ve dağıtımında orada bulunacaklarını ifade etti.

İskilip dolmasının tarihteki önemi hakkında bilgi veren Uslu, bu yemeğin 500 yıllık geleneğe sahip olduğunu vurguladı. TBMM İdare Amiri Uslu, şu bilgileri verdi:

"İskilip dolması 8-14 saat arasında odun ateşinde pişen et yemeğidir; Osmanlı zamanında askerin sefer yemeğidir. Etin buharında da pilav pişmektedir. Beraberinde çorba ve helva ikramı da yapılacaktır. İskilip dolması orada askerimize sıcak sıcak dağıtılacaktır. İskilip dolmasının sıcak bir şekilde dağıtılmasının ötesinde, Türkiye ve Çorum halkının desteğinin yanlarında olduğu Mehmetçiğimize hissettirilmiş olacaktır, esas amaç budur."

"DUALARINI VE GÖNÜLLERİNİ DE GÖNDERİYORLAR"

Salim Uslu, İskilip dolmasını Cumartesi günü öğle yemeğinde dağıtacaklarını belirterek, "Afrin'de en ücrada terörle mücadele veren askerlerimize ve karakollara kadar, paketler halinde İskilip dolması gönderilecek" diye konuştu.

İskilip dolması ile birlikte askerlere Çorum leblebisi de dağıtılacağını vurgulayan Uslu, "Bunlar semboliktir. Çorum halkının kendisi aslında Afrin'e gitmek istiyor. İmkanı olsa kendisi savaşacak. Şehit cenazeleri ve gaziler... Çorum halkının canı yanmış durumda. 'Orada bir kurşun sıkmak ile oradaki askerler için dua etmek aynı şeydir' diye düşünüyorlar. O nedenle sembolik olarak bunu gönderiyorlar ama bununla beraber dualarını ve gönüllerini de gönderiyorlar" ifadesini kullandı.