AK Parti Çorum Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan ilimizde yürütülen arazi toplulaştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Ceylan, çiftçilerin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımını sağlamak, üretimi ve arazilerin verimliliğini arttırmak ve kırsal kesimde yaşayan çiftçilerin standartlarını yükseltmek amacıyla arazi toplulaştırma çalışmalarına önem verdiklerini söyledi.

Toplulaştırma projesi kapsamında Alaca merkez köylerden 21 yerleşim biriminde toplam 21 bin hektarlık alanda uygulamanın devam ettiğini, halihazırda 15 köyde yer tesliminin yapıldığını ve 6 köyde de çalışmaların sürdüğünü ileten Ceylan; “Projenin toplam maliyeti 20 Milyon TL olup şu ana kadar 17 milyon TL'si harcanmıştır. Tarım alanı 90 bin hektar olan Alaca ilçemizde proje sonucunda toplam alanın % 24’ü (21 Bin hektar) toplulaştırılmış olacaktır” dedi.

Ceylan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Düvenci Ovası arazi toplulaştırma projesi kapsamında 21 yerleşim biriminde 2017 yılında toplam 25 bin hektarlık alanda uygulama alanı ilan edilmiş olup, arazi çalışmaları başlamıştır. Bu çalışma Çorum Merkez ve Mecitözü İlçesini kapsamaktadır. Merkez İlçede 19 bin hektar Mecitözü İlçemizde 6 bin hektarlık alanda çalışma yapılmıştır.

Bu çalışmalar sonucunda:

Çorum Merkez İlçemizin toplam tarım alanı 115 bin hektar olup Düvenci arazi toplulaştırma projesi sonucunda toplam alanın % 17’si (19 Bin hektar) toplulaştırmış olacaktır.

Mecitözü İlçemizin toplam tarım alanı 44 bin hektar olup arazi toplulaştırma projesi sonucunda toplam alanın % 14’ü (6 Bin hektar) toplulaştırmış olacaktır."

Düvenci arazi toplulaştırma projesinin maliyetinin 11 milyon TL olduğunu kaydeden Milletvekili Ceylan; “Böylece 561 bin hektar tarım arazimizin % 8,3’ü oranında arazi toplulaştırması gerçekleşmiş olacaktır. Hedefimiz 2023 yılına kadar ilimizde toplulaştırmaya elverişli tüm tarım alanlarının tamamını bu kapsamda bitirmektir” dedi.