Çorum’da 2007 yılından bu yana dernek üyeleri ve çevre gönüllülerinin desteği ile kamuya ait alanlarda ağaçlandırma çalışması yapan Çorum Anadolu Köyleri Derneği (ANAKÖYDER), atık kağıtların geri dönüşümü, çevre eğitim ve uygulama projeleri ile ağaçlandırma çalışmalarını daha bilinçli bir şekilde artırarak devam ettiriyor.
Derneğin ağaçlandırma çalışması hakkında açıklama yapan ANAKÖYDER Başkanı Avni Eker, kış mevsimi yaşanmasına rağmen yağışların olmaması ve bu durumun da kuraklığa sebebiyet vermesi nedeniyle ağaçlandırmanın öneminden bahsetti.

AĞAÇLAR YAĞMUR ÇEKER
Çevre deyince herkesin aklına yeşil ve temiz alanlar geldiğine dikkat çeken Dernek Başkanı Eker, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Tatilimizi ve pikniklerimizi böyle alanlarda yapmaktan çok hoşlanıyoruz çünkü tabiat yeşil örtü ve temiz havasıyla bizleri dinlendiriyor. Son dönemde yaşadığımız kuraklık da ülkemizin tarım yapılmayan ve mera harici sahaların acilen bakımı yapılmak kaydıyla ağaçlandırılması gereğini açık bir şekilde göstermiştir. İlimiz Çorum’un da kısmen içinde yer aldığı İç Anadolu Bölgesi bu gidişle çöl iklimine dönebilir ve bunun sonuçları korkunç olur. Bu nedenle bütün yerel yönetimlere ve muhtarlarımıza bu konuda çağrıda bulunuyoruz ve herkesi yetki alanında kalan sahaları Orman İşletme Müdürlüğü’nün destek ve rehberliği çerçevesinde ağaçlandırma çalışması yapmasını en öncelikli ve milli bir görev olarak görüyoruz. Ülkemizi seviyorsak harekete geçip somut çalışmalar yapmalıyız. Hepimiz gelecek nesillere daha iyi ve gelişmiş bir çevre bırakma konusunda sorumluyuz.

ÇEVREYE KARŞI SORUMLUYUZ
Biz dernek olarak Orman İşletme Müdürlüğü desteği ve Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından kabul edilen projelerimiz kapsamında derneğimize tahsis edilen kamuya ait alanlarda ve köylerimizde toplam 25 bin adet olmak üzere çınar, sedir, karaçam ve ıhlamur ağacı diktik ve bakımını yapıyoruz.

Çok sayıda okul ve cami bahçeleri, köy mezarlık ve yolları ile park alanları ağaçlandırıldı. 2013 yılı ilkbahar mevsiminde Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Çocuk Ormanı projesi kapsamında Osmancık Yolu Yuva Viol civarındaki 250 dönümlük alan ağaçlandırılarak sulama ve çapa bakımı yapılmıştır. Kasım ayı içerisinde ise Beydili köyü sınırları içindeki 60 dönümlük alan karaçam fidanları ile dernek üyelerimiz tarafından ağaçlandırıldı.
 
Yuva Viol yanındaki alanda ise Tanyeri İlkokulu adına 850 fidanlık Hatıra Ormanı yapıldı. Bu alanlarda Atık Kağıt Geri Dönüşüm Ormanı oluşturmayı planlıyoruz.
Unutmayalım bizler çevreyi büyüklerimizden ödünç aldık. Emanete iyi bakmamız gerekir.”