Umut Radyo’da önceki gün saat 16.00’da yayınlanan ‘Umut Tarım’ programı ilgiyle dinlendi. Tarım ve hayvancılıkla ilgilenen üreticilere yönelik konuların ele alındığı program Uğur Çınar ve Zootekni Mühendisi Atakan Dede tarafından hazırlanıp sunuluyor.
Çarşamba günleri saat 16.00’da yayınlanacak olan programın ilkinde ilimiz ve çevresinde geleneksel olarak devam ettirilen kanatlı hayvanların bakımı ile büyük ve küçükbaş hayvancılık uygulamaları ele alındı.
Bir çeşit tarımsal danışmanlık hizmeti sunulan radyo programı ile yayın yoluyla hayvan yetiştiricilerine ulaşım hedefleniyor.

‘POŞETTE SATIŞA SUNULAN TÜM TAVUKLAR ‘SAĞLIKLI VE DOĞAL’
Zootekni Mühendisi Atakan Dede programda market, AVM ve şarküterilerde satışa sunulan tüm tavukların sağlıklı koşullarda yetişen doğal tavuklar olduğunu belirterek ‘Bunların insan sağlığına asla zararı yok. Ve hormon diye bilinen suni herhangi bir uygulamaya maruz kalmıyor. Hava sıcaklığı nem oranı ve uygulanan yem süreci ile kontrollü bir şekilde kısa sürede yetiştirilmekte. Bir yıl içerisinde köyde büyümesi gereken tavuk burada böylelikle 42-45 gün arasında kesime hazır hale gelmektedir. Özet olarak sadece yoğun bir yemleme sürecine tabi tutuluyor. Ve normal yemlerle büyütülüp beslenmektedir. Köylerde ya da arazide bir yıl içerisinde büyüyüp yetişen tavukla kümeste yetiştirilip ticari olarak satışa sunulan tavuk arasında belki lezzet, tat bakımından küçük bir fark olabilir. Ancak iktisadi anlamda işletmenin verimli ve kara yönelik olması gerekiyor. Bunun için zaman yönetimi konusunda süreci etkin kullanıyor. Yani poşette satışa sunulan tüm tavuklar sağlıklı ve doğaldır’ dedi.

ÇORUMDA SÜT SIĞIRCILIĞI GELECEK VAAT EDİYOR
İlimiz çevresinde et ve süt sığırcılığının gelecek vaat ettiğini ifade eden Zootekni Mühendisi Atakan Dede, “bölgemizde yaklaşık 25 bin civarında büyük baş hayvan bulunuyor. Et fiyatlarının artışı üretim maliyeti ile doğru orantılı. Özellikle küçük aile işletmelerinin hayvancılığı bırakması önlenmelidir. Süt, peynir, yoğurt ve çökelek ürünlerinin üretilip satılması bu küçük aile işletmelerini ekonomik olarak diri ve canlı tutuyor. Yani ekonomik işleyişin kılcal damarları çalışmış oluyor. Şayet bu süreç yani küçük ailelerin yaptığı iş biterse ülkemizde genel olarak hayvancılık tehlikeye girer’ şeklinde konuştu.

YEM’DE KDV İNDİRİMİ YETİŞTİRİCİYE DOPİNG ETKİSİ YAPTI
Programda “ Gelinen son süreçte hayvan yeminde uygulanan KDV oranlarındaki indirim yetiştiriciye nefes aldırmıştır” diyen Dede, Yemdeki KDV oranının % 8’den % 1’e düşmesinin yetiştiriciye yaradığını kaydetti. Üretim maliyetlerinin en başında hayvan yeminin geldiğine dikkat çeken Dede, süt ve et sığırcılığının canlanması ve hayata yeniden dönmesine bu uygulama pozitif katkı sunmuştur. Bu olay adeta doping etkisi yapmıştır’ ifadesini kullandı.

YERLİ IRK SIĞIRDA SOY AĞACI SORUNU HALLEDİLMELİDİR
Çorumdaki süt üreticiliğinden umutlu olduğunu dile getiren Zootekni Mühendisi Dede, “Hollanda’nın süt sığırcılığı örnek alınmalıdır. Onlar günlük bir inekten 60 litre süt sağabiliyor. Çünkü tesis, besleme ve altyapı çalışmaları çok güzel. Bakım ve besleme metotlarından hayvanların gen ve ırk takibine kadar ayrıntılı bir uygulama yapıyorlar. Biz ülke olarak öncelikle hayvancılıkta soy ağacı sorununu halletmeliyiz. Bizde yerli karasığır cinsin verimi çok düşük. Ama hava şartlarına, yemsizliğe ve olanaksızlıklara karşı çok dirençli. Verim olarak düşük bir kapasitesi var. Ahır temizliğinden yemlemeye, bakım ve besleme konularına tıpkı Hollandalılar gibi bilimsel yöntemler uygulayarak daha yüksek verim elde edilebiliriz. Bunun için yerli ırk sığırda soy ağacı sorununa bir çözüm getirmeliyiz” dedi.