Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Yalçın Topçu Çorum’a gelince hepimiz turizmci kesildik.
İyi ki de Hititler Çorum’da medeniyet kurmuşlar. Hititlerde olmasa turizm sektöründe Çorum kimsenin umurunda değil.
Sayın Bakan gözyaşı dökmese merhum Atıf Hoca’nın inanç turizminde önemli bir değer olduğunun bile farkında olmayacağız.
Belediye başkanı sayın Külcü iyi ki de Hıdırlık’ta çevre düzenlemesi yaptı ve iyi ki “Hıdırlık Çorum’un Eyüp Sultan’ı Olacak” dedi.
Gelişmelerin birbirini takip edip tamamladığı da güzel oldu. Hiç olmazsa bizler turizm gönüllüleri olarak inanç turizmi dediğimizde birileri çıkıp; O ne yaa? Diyemeyecek ve artık Çorum’un gündeminde bundan böyle inanç turizmi olacak.
İlle de Hititler sevdasının yanında Çorum turizmi için bundan böyle herkes şöyle bir etrafına baksın.
Yanı başımız da turizmde marka olmuş kentlerin neler yaptığına inşallah bundan böyle şöyle bir göz atalım.
Kastamonu ve Amasya’nın kendi değerlerini nasıl ortaya koydukları araştırılım ve irdeleyelim. Kastamonu bir tarafta ve Amasya bu yanda Çorum turizmde neden geride kalıyor önce bir hesap yapalım.
Beşyüz küsur yıllık devasa eser ve Anadolu’da bir örneği daha bulunmayan Koyunbaba köprüsü umarım bundan sonra hesaba katılır.
Süheyb-i Rumi, Ubeydi Gazi ve Kerebi Gazi Kerebi Gazi Hazretleri türbeleri inanç turizmi ile değer bulur. Koyunbaba Hazretleri ve Osmanlı’nın yükselme devrindeki rolü bütün dünyaya anlatılır.
Çorum’u gerçek tanıtması gereken Hz. Ömer soyundan gelen İskilip’li Atıf Hoca ve Elvan Çelebi’nin kerametleri. Dünyaya laleyi tanıtan adam Ebussuud Efendi, Yedi Sekiz Hasan Paşa değil mi?
İskilip arastalarını, Kargı bezini, Osmancık sırık kebabını, kuzu dolmasını, İskilip dolmasını, ihmal edilen ve hiç hesaba katılmayan, restorasyonuna ihtiyaç duyulmayan Çorum evleri ve konaklarının restorasyonu için projeler geliştirelim.
Özellikle yaşayan Osmanlı gelenek ve kültürleri ile ön plana çıkması gereken Osmancık’ta birer kent müzesinin şimdiye kadar çoktan kurulması gerekiyordu.
Osmancık’ın Kızılırmak sahili ile ilgili etkin projeler üretilmesi, çay bahçelerinin düzenlenmesi, her iki kenti de sembolize eden hediyelik eşya sektörünün geliştirilip teşvik edilmesi planlanmalıydı.
En önemlisi turizm yolu olarak ifade edilebilecek İskilip-Osmancık yolu yeniden projelendirilmeli ve güzergahta Obruk barajı ile ilgili alternatif turizm faaliyetleri teşvik edilmeli ve böylece halkaya Oğuzlar ve cevizi de eklenmeliydi.
Osmancık Pazarkaşı, Karaca, Gölbel, Konduk ve Köklen yaylaları ile birlikte Kargı yaylaları için yayla kent projeleri geliştirilerek yol ıslahı çalışmaları yapılmalı.
Özellikle Oka vb. kurumlarla işbirliğine gidilerek Kargı bezi ve Osmancık dokuması ile ilgili etkin projelere imza atılması gerekir.
Sayın Bakan geldi ve ders verircesine öyle bir söz etti ki; Çorum'un kültür ve turizm açısından hak ettiği yerde olmadığını belirterek, Çorum'a pozitif ayrıcalık uygulamak istediğini söyledi.
Biz de yıllardır yazdık çizdik. Sayın Bakan’da Çorum’a torpil yapacağım demek istedi. Hani derler ya un var şeker de var. Helvanın tarifi de yapıldı.
Anlayana; Vakit çok geç sayılmaz. Haydi O zaman helva yapalım.