Toplumda turizm konusunda farkındalığı artırmak, iç turizmi canlandırmak ve turizm hareketlerine tüm kesimin katılımını sağlamak amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası başladı.

Çorum’da ise dün İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kent Meydanı’nda bir açılış programı düzenlendi.

Programa Vali Necmeddin Kılıç, AKP Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, AKP İl Başkanı Mehmet Karadağ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan ve çok sayıda kurum yöneticisi ile yurttaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, Şırnak’ın Elmalı ve Kuyutepe üs bölgesinde Çorumlu Piyade Er Baki Afşar’ın PKK’lılar tarafından şehit edildiğini hatırlatarak, bu nedenle 42. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında daha önce planlanan tüm eğlence aktivitelerinin iptal edildiğini söyledi.

Dünyada 1 milyar 500 milyon insanın turistik amaçla seyahat ettiğini ve yaklaşık 2 trilyon dolar harcadığını anımsatan Ömer Arslan, “Bu rakam giderek de artmaktadır. Ülkemiz turizm alanında dünya sıralamasında, 2016’da yaşanan olumsuz dalgalanmalardan ötürü 6. sıradan 10. sıraya gerilemiş olsa da biz ülkemizin dünyada ilk 5 ülke arasında olmayı hak ettiğini düşünüyoruz. Turizm pastasından ülkemizin ve ilimizin hak ettiği payı alması konusunda tüm gayretimizi ortaya koymak durumundayız” diye konuştu.

2017 verilerine göre ülkemize gelen turist sayısının 38 milyon 600 kişi olduğunu ve elde edilen döviz girdisinin ise 24 milyar 500 milyon dolar olduğunu aktaran Arslan, “Bu durum her yıl yüzde 7 oranında büyüyen dünya turizm sektöründeki pastadan ülkemizin hak ettiğini alma konusunda avantajlı bir konumda olduğunu göstermektedir. Ülkemizin sahip olduğu bu avantajdan istifade edecek iller arasında Çorum’un da yer aldığı tartışılmaz bir gerçektir. Hattuşa gibi Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş bir başkente ev sahipliği yapan Çorum’un bu konuda yeterli potansiyeli vardır. Çorum’un turizm alanında hak ettiği ilgi ve desteği görmesi, halkımızla beraber ildeki tüm dinamiklerin topyekûn güç birliği yapmasıyla mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.

“ÇORUM’UN YETERLİ POTANSİYELİ VAR”

Daha sonra sırasıyla söz alan AKP Milletvekilleri Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Ahmet Sami Ceylan ise Çorumlu Piyade Er Baki Afşar’ın Şırnak’ta şehir düşmesinden duydukları üzüntüyü dile getirerek, “Biz, birliğimizi koruduğumuz sürece hiçbir güç bizi yıkamaz. O nedenle bu tür etkinlikleri önemsiyor, turizm alanında Çorum’un hak ettiği noktaya kısa sürede geleceğine inanıyoruz” şeklinde konuştular.

Son olarak mikrofona gelen Vali Necmeddin Kılıç da Piyade Er Baki Afşar’ın şehadetinden büyük üzüntü duyduğunu belirterek; şehide rahmet, ailesi ve tüm Çorum halkına baş sağlığı diledi. Hitit Uygarlığı gibi dünyanın en saygın medeniyetlerden birine ev sahipliği yapan Çorum’un yeterince turist çekememesinden yakınan Vali Kılıç, yeterli potansiyele sahip Çorum’un turizm alanında sıçrama yapması için samimiyetle çalışıldığını vurguladı.

42. Turizm Haftası açılış programı, Çorum Beden Eğitimi Öğretmenleri Spor Kulübü ve Derneği adına Baki Aygün, Çorum Halk Eğitimi Merkezi Kadın Bağlama Ekibi adına Şef Arif Sadeçolak ve Anadolu Özel Meslekî Eğitim Merkezi adına ise Zeynel Demir’e protokol üyeleri tarafından birer teşekkür plâketi verilmesiyle sona erdi.

Etkinlik kapsamında Çorum Halk Eğitimi Merkezi ve bazı ilçe stantlarının yer aldığı Yöresel El Sanatları Sergisi, halkın beğenisine sunuldu.

Hediyelik eşyalardan örgü oyuncaklara, süs ve takı eşyalarından gıda çeşitlerine kadar pek çok el yapımı ürünün satışa sunulduğu sergiye yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.