Çorum Valiliği bünyesinde iki yeni kitap yayına hazırlandı.
“VII. Uluslararası Hititoloji Kongresi Bildirileri” iki cilt olmak üzere Çorum Valiliği İl Özel İdaresi’nce kitaplaştırılırken, “Çorum Kazı ve Araştırmaları Sempozyumu”nda sunulan bildiriler de Çorum Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müze Müdürlüğü’nce yayına hazırlandı. Eserlerin yayım çalışmaları da yine aynı kurumlarca gerçekleştirildi.
“VII. Uluslararası Hititoloji Kongresi” Hitit Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Çorum’da 25-31 Ağustos 2008 tarihinde gerçekleştirilmişti. Kongredeki yetmiş bir bildiri, iki cilt hâlinde Ankara’da 2010 yılında Ortaköy-Şapinuva kazı başkanı Prof. Dr. Aygül Süel başkanlığında yayına hazırlandı.
Diğer eserde “I. Çorum Kazı ve Araştırmaları Sempozyumu”ndaki bildiri metinleri yer alıyor. Sempozyum Çorum Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müze Müdürlüğü’nde İl Özel İdaresi’nin destekleriyle 2 Ekim 2010 tarihinde yapılmıştı. Eserin yayın yeri ve tarihi Çorum 2011 şeklinde kaydedildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayınlarından beşinci olan bu eser, Çorum Müzesi Müdürü Dr. Önder İPEK başkanlığında hazırlandı. Kitapta on bildiri metni yer alıyor.
5-9 Eylül 2011 tarihlerinde Polonya’da Varşova Üniversitesi’nde yapılacak olan “VIII. Uluslararası Hititoloji Kongresi”ne götürülecek olan bu eserlerin kongreye katılacak olanlar tarafından ilgiyle beklendiği kaydediliyor.
İkinci kitabın yayınlanma sürecinde ise 2010 yılı Ağustos ayında Vali Nurullah Çakır’ın Boğazköy-Hattuşa, Alacahöyük, Ortaköy-Şapinuva, Resuloğlu ve Eskiyapar örenyerlerinin kazı başkanları ile yaptığı toplantı sonucunda “Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu” yapılmasına karar verilmişti.
2 Ekim 2010 tarihinde İl Özel İdaresi’nin destekleriyle Çorum Müzesi Konferans Salonu’nda yapılan “I. Çorum Kazı ve Araştırmaları Sempozyumu” başarılı bir şekilde sonuçlanmıştı. Sempozyumun kalıcı olması nedeniyle Vali Çakır, sempozyum bildirilerinin kitaplaştırılmasını istemişti.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çakır, bu yıl da Çorum’daki kazılarla ilgili bir sempozyum organize edileceğini açıklarken, çalışmalarda emeği geçen başta Prof. Dr. Aygül Süel ve Arkeolog Dr. Önder İpek olmak üzere yayınlarından dolayı herkese teşekkür etti.