Tarım ve Mafya Oluşumlar

Tarım sektöründe yer alan çıkar grupları genel olarak tarımsal mafya(agromafia) olarak isimlendirilmektedir. İtalya’da tarım mafyası sadece ülke içindeki etkinliği bakımından değil aynı zamanda uluslararası pazara konu olan tarım ürünleri ve faktör piyasası için de büyük etkiye sahiptir. Konu İtalya’da güncelliğini korumaktadır ve her geçen yıl tarım mafyasının ekonomik büyüklük bakımından, ülkenin ekonomik büyüme hızından birkaç kat fazla hacme ulaştığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda İtalyan Ziraatçiler Derneği (Coldiretti) söz konusu tarımsal mafya gruplarının özellikle ekonomik kriz dönemlerini fırsat olarak değerlendirdiğini, üretimden, nakliye ve dağıtıma kadar her alanda etkide bulunmakta olduğunu ve yasal ekonomi içinde daha fazla etkili olmaya başladığına dikkat çekmektedir. Dernek, tarımsal mafya örgütlerinin 2017 yılında 2016 yılına göre yüzde 30'luk artışla 21.8 milyar euro iş hacmine ulaştığını belirtiyor. AFP(2019) bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 14’lük artışla 2018 yılında 24,5 milyar avroya ulaştığına vurgu yapıyor. Yine İtalyan Ziraatçiler Derneği; Tarımsal Mafya örgütleri, mahsüllerin fiyatını belirleyerek, nakliye ağını yöneterek, süpermarketleri kontrol altına alarak, gerçek ya da sahte 'Made in Italy' damgalı ürünleri ihraç ederek, tarımsal gıda piyasasını manipüle ediyor. Hatta sektörde kontrolü ele geçirerek rekabet ve serbest pazar kurallarının işlemesine izin vermiyor ve en önemlisi tarım ve gıda sektörünü ele geçirmesi nedeniyle gıda kalitesi ve güvenliği konusunda önemli endişelere yol açıyor.

Konu aynı şekilde emek piyasası açısından ele alındığında Avrupa Birliği çatısı altında beklenmedik manzaralar ortaya çıkıyor. Örneğin; İtalya’ya tarım işçisi olarak Bulgaristan ve Romanya'dan getirilen göçmen işçilerlerin (ve İtalyan işçilerinde farklı olmamak üzere) çalışma şartları kölelik dönemini çağrıştırıyor. AFP (2019)’ye göre göçmen işçiler AB ve iş kanunlarına aykırı olarak günde 14 saat kadar kabul edilemez şartlarda çalıştırılmaktadır. Uzun çalışma süresine rağmen hak ettiği ücretleri alamayan işçiler oysa ki resmi olarak günde 6 saat 40 dakika için günde 50 avro karşılığında çalışmaları gerektiğini belirten bir toplu sözleşmeye sahiptirler. Fakat sözleşmede yazanın aksine aslında günde 14 saat kadar çalışırlar ve (topladıkları meyvenin ağırlığına göre) günde 20 ila 30 avro kazanmaktadırlar. Bu durum işçilerin hak ettiklerinin yarısını dahi alamadıklarını göstermektedir. Tabi ki kamu ve bazı yerel girişimler bu durumun işçi lehine değiştirmesi için çalışmalar yapmaktadır. Ancak çalışmalar yapılsa da İtalya'nın dünyaca kabul görmüş ünlü tarımının bu karanlık tarafı ve tarım mafyasının gölgeli rolü üyesi olduğu Avrupa Birliği ve diğer aktörler tarafından görmezden geliniyor.

Sonuç ve Öneriler

Esasen her ülkede ve hemen her sektörde farklı etki ve boyutlarda olmak üzere, sürmekte olan olağan işleyişe bazı sembiyotik yapılar kamu ve toplum yararı bir yana iterek kendi çıkarları doğrultusunda entegre olmaktadırlar ve kendi yanlı(subjektif) çıkarlarını en öne koymaktadırlar. Bu çerçevede örnek olarak ele alınan ve Avrupa Birliği’nin kurucu üyesi olan İtalya’da tarım piyasalarındaki yasal olmayan yapıların halen varlığını sürdürmesinin ötesinde etkisini artırarak devam ettirmesi ve rekabet-serbest pazar kurallarının işlemesine izin vermeyerek özellikle gıda kalitesi ve güvenliğini tehdit eder hale gelmesi İtalyan ve Avrupa için son derece önemlidir.

Sonuç itibariyle tarım piyasaları kamu ve toplum yararı gözetilmesi gereken piyasalardır. Bu nedenle tarım ve gıda sektöründe kontrolü ele geçirmek yönünde girişimde bulunan yapılarla mücadele önemlidir ve bu konu dünden bugüne olduğu gibi, gelecekte de önemli uğraşı alanlarından olacaktır.

Kaynaklar

AB (2020) AB'nin Tarihçesi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu https://www.avrupa.info.tr/tr/abnin-tarihcesi-82 (Erişim:27.03.2020).

AFP (2019) The perennial problem of Italy's agro-mafia http://www.rfi.fr/en/contenu/20190915-perennial-problem-italys-agro-mafia(Erişim:27.03.2020).

EU (2020) European Union EU in Figures. https://europa.eu/european-union/about-eu/figures/living_en#population (Erişim:28.03.2020).

History (2019) Origins of the Mafia. Original Published Date: Oct 29, 2009. https://www.history.com/ topics/crime/origins-of-the-mafia (Erişim:28.03.2020).

Pınar Ö (2018) İtalya'da 'agro-mafya' 21.8 milyar euro iş hacmine ulaştı. https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-42658474 (Erişim:28.03.2020).

Statista (2018) Estimated value of mafia business related to agriculture and food industry in Italy in 2016 and 2017. https://www.statista.com/statistics/943558/agro-mafia-estimate-value-in-italy/ (Erişim:28.03.2020).