Sen göç yolunda doğdun evlat, Adını Osman koyduk ve sen Osmanlı olacaksın diyordu Ertuğrul Gazi Küçük Osman’a.
Osmancık hey! Küçük Osmancık büyüyecek ve büyüyecek Hak yoldan ayrılmadan mazlumların başı olacaksın ve üzerinde güneş batmayan bir imparatorluğa hükmedecek, adalet ve hoşgörünün timsali olacaksın.
Ey oğul sen artık beysin! Bundan sonra öfke bize, uysallık sana. Gücengenlik bize, gönül almak sana. Suçlamak bize, katlanmak sana. Acizlik bize, hoş görmek sana. Geçimsizlik, anlaşmazlık bize, adalet sana. Kötü söz, haksız yorum bize, bağışlamak sana… Diyordu Şeyh Edebali.
Ve Anadolu’nun bağrında bir kent üç kıtaya hükmeden Cihan İmparatorluğuna adını verdi. Adı Osmancık; Fetret Devrine son vererek Anadolu’da Osmanlı birliğini yeniden inşa eden Çelebi Mehmet’in kurmayları arasında yerini alarak yedi yıl Sadrazam (Başbakan)lık yapan Osmancıklı İmamzade Halil Paşa’yı yetiştiren Anadolu kenti Osmancık.
Sultan II. Murat Han’a dokuz yıl başvezir (Başbakan)lık yapan Osmancıklı Danişmentoğlu Koca Mehmet Nizamüddin Paşa (Koca Mehmet Paşa)’nın doğduğu yetiştiği vatan için can bir Osmanlı kenti Osmancık.
Babası tarafından soyu Hz. Ebubekir’e dayanan ve annesi tarafından Osmancık’lı olan İstanbul’un manevi fatihi Akşemseddin hazretlerinin ilk defa müderrislik payesi alarak medreselerinde ilim ve irfan tahsil ettiği mübarek vatan toprağı Osmancık.
Asıl adı Seyyid Ali’ydi. Horasan'da doğdu. Anadolu'nun İslamlaşması için Hicaz üzerinden dolaşıp hacı olduktan sonra Anadolu’ya geldi. Koyunbaba Hazretleri, kırk gün bir mağarada riyazat çektikten sonra, kırkıncı gün bir ses duydu: "Arif çoban, ayık çoban! Dile benden ne dilersen?" Koyunbaba Hazretleri: "İlahî ente maksûdu ve rıdâke matlûbî."(Allah'ım! Seni ve senin rızanı benden razı olmanı isterim) dedi. O zaman:"Madem bizi istedin. Biz de seni aziz kıldık. Oraya var. Orasını mekân tut. Misafirlerini hoş tut." denildi. Bunun üzerine Koyunbaba Hazretleri, Anadolu'da koyunları ile dolaşırken Osmancık'a geldiğinde, ilham edilen yerin burası olduğuna kanaat getirdi, camiini ve misafirhanesini yaptırdı. Fatih Sultan Mehmet Han’ın doğu seferlerinde Osmanlı ordusu Koyunbaba tekkesinde konakladı. Yüce Allah Sırrını Mukaddes ve Mübarek kılsın.
Peki ya… Pakçe müezzin Kaptan-ı Derya sadrazam (Başbakan) Osmancıklı Baltacı Mehmet Paşa. Sicill-i Osmani'de şöyle diyor; Baltacı Mehmet Paşa için. “Akıllı, tedbirli, cesur, vakur bir devlet adamı.”
Neticede Osmancık; Osmanlı imparatorluğunun yükselme devrine damgasını vurmuş ve Osmanlı tarihinde üç başbakan ve beraberinde ilim ve irfan adamlarını yetiştirmiş ancak bu gün bu şöhretinin hakkını alamayan ve beldi de en mahsun Osmanlı kenti
Ve bu gün Osmancık; dünyaca ünlü pirince marka olarak adını veren bereketli ve cömert Anadolu toprağı.
Verimli toprakları, bereketli ovaları, bakir yaylaları, tarihten gelen misyonu ile bu gün dim dik ayakta olan Yedi bin yıllık tarih hazinesi İpek yolunun kale karakolu Osmancık kalesi, Ecdadın Anadolu’da inşa ettiği en uzun köprü Koyunbaba Köprüsü, Koca Mehmet Paşa Camii, Akşemseddin Medresesi, Koyunbaba türbesi, 500 yaşındaki çitlembik ağaçları ile sözde değil özde ilgi bekleyen adıyla Osmanlı’yı yaşatan bir şehir Osmancık.
Duydum ki; Kentsel dönüşüm yapılacakmış. Önce Allah emeği geçenlerden razı olsun. Ancak ben derim ki, Sakın ha! Kentsel dönüşüm kentsel yıkım olmasın. Bu kenti öyle bir inşa edelim ki; Osmanlı bu kente yeniden yaşamaya başlasın.
Öyle şu binanın sıvası yok, şuranın bacası çok demekle olmaz. Osmancık kalesinin etrafında yapılacak olan dönüşümde gelin elbirliği ile Osmanlı’yı yaşatalım. Bu tarihi fırsat ele geçmişken bu kentin fotoğrafını değiştirelim. Osmancık adı gibi Osmancık olsun.
Kale Kapısı camii Osmanlı ahşap mimarisi Safranbolu tipi mantolama. II. Beyazıt camii Koyunbaba köprüsü taşından mantolama. Osmancık Kalesi ve çevresi Osmanlı ahşap mimarisi Safranbolu tipi mantolama. Kızılırmak kenarı evler Osmanlı Ahşap mimarisi mantolama ve muhteşem bir sonuç saat kulesi civarı Osmanlı ahşap mimarisi mantolama. Ve Pakçe Müezzin Baltacı Mehmet Paşa’nın Yunanistan’ın kemiklerinin vatan toprağı ile buluşturulması ve Koyunbaba köprüsü taşından yapılacak anıt mezar yanında ve yine aynı mimari de Baltacı Mehmet Paşa Camii. Osmancık kalesi su tünelleri açılmalı ve tünel girişlerine köprü taşından Osmanlı mimari bir kemer tarihi dokuyu tamamlayacak ve su tünellerinden en az birinin merdivenleri açılmalıdır derim.
Çağrımdır; Sayın milletvekilim Dr. Cahit Bağcı. Bu memlekette çok emeğiniz var. Eserleriniz biliyorum ki bir kitaba dahi sığmayacak. Kem gözler size nazar atıp şom ağızlar dır dır yapsa da şu bir gerçektir ki Osmancık tarihinin altın sayfaları sizi yazacak. Geliniz; bu sese kulak veriniz. Şu kentsel dönüşüm yapılırken bu kentin fotoğrafını değiştirelim ve adı Osmanlı gibi bir Osmancık olsun.
Çağrımdır; Sayın Valim. Ahmet Kara ayağınızın tozu ile Çorum’un turizm potansiyelini ele aldınız ve yüreklerimize serptiğiniz sular Kızılırmak havzasındaki turizm sevdamıza ilaç oldu. Sayın Valim, Kent müzesi için her gelen ağzımıza bir parmak bal çaldı. Verilen hava ile heyecanlandık ve hevesimiz kursağımızda kaldı. Her defasında da hüsran sokağında aşka vurulmuş olduk. Geliniz Osmancık’ın müze açlığına siz ilaç olunuz. Kent müzemizin kurulmasına önder olunuz. Bakınız Osmancık sokaklarında dolaşan bürüklü nineler beş on sene sonra olmayacak. Yüzyılların yöresel kıyafetleri balmumu mankenler üzerinde şimdiden yaşamaya başlasın ki biliyorum yarın çok geç olacak. Akşemseddin medresesi Akşemseddin müzesi olsun. İstanbul’un manevi fatihi ve Hz. Ebubekir’in torunu Akşemseddin Hazretleri Osmancık’ta nasıl ilim tahsil etmiş ve nasıl zikir eylemiş gelecek nesillere görsel olarak anlatalım. Biliyormusunuz aslında   her biri birer tarihi miras olan Osmancık dokuma tezgahları şimdi kömürlüklerde çürüyor.
Çağrımdır; Osmancık belediye başkanı sayın Hamza Karataş. Osmancık’ın geleceğine imza atacak güzel projeler ortaya koyuyorsunuz. Sizi kutlarım. Ancak. Kentsel dönüşümde Osmancık’ın fotoğrafını aslına döndüremezseniz Osmancık kalesi ve Koyunbaba köprüsü restorasyonunun hiçbir anlamı olmayacak. Zaten iş yarım olacak ve adı Osmancık olan bir kente Osmanlı’yı çağrıştıran bir fotoğraf karesi alacak küçücük bir noktaya dahi hasret kalacaksınız.
Haydi bu fotoğrafı değiştirip aslına döndürelim. Turizm destinasyonumuz hayırlı olsun. Sizler bu ses kulak verdiğinizde Osmancık kazanacak, Türkiye kazanacak ve tarih sizi yazacaktır. Ve sonuçta içim sevinçlerle dolup taşacak ve ruhum deniz olup dalgalanacaktır. Biliyorum sizler de tarihe geçecek güç ve vizyon var. Yolunuz açık, adınız Osmanlı ve kentiniz Osmancık olsun.