Berthold Brecht, Alman şair, tiyatro yazarı ve yönetmenidir. 20. yüzyıl

Alman şiirinin ve tiyatrosunun en önemli isimleri arasında kabul edilir.

Tahterevalli adlı şiiri şairin en bilinen şiirlerinin başında gelir.

TAHTEREVALLİ

İyice görüyorum artık düzeni. Orada, bir avuç insan oturuyor yukarıda,
aşağıda da birçok kişi. Ve bağırıyor yukardakiler aşağıya:

"Çıkın buraya gelin ki, hepimiz olalım yukarıda." Ama iyice gözlediğinde görüyorsun, neyin saklı olduğunu yukardakilerle, aşağıdakiler arasında.
Bir yol gibi gözüküyor ilk bakışta. Yol değil ama. Bir tahta bu.

Ve şimdi görüyorsun açıkça; Bu bir tahterevalli tahtası.
Bütün düzen bir tahterevalli aslında. İki ucu birbirine bağımlı.
Yukardakiler durabiliyorlar orada, sırf ötekiler durduğundan aşağıda.

Ve ancak; aşağıdakiler, aşağıda oturduğu sürece kalabilirler orada.
Yukarıda olamazlar çünkü, ötekiler yerlerini bırakıp çıksalar yukarı.
Bu yüzden isterler ki; aşağıdakiler sonsuza dek hep orada kalsınlar.
Çıkmasınlar yukarı. Bir de, aşağıda daha çok insan olmalı yukardakilerden.
Yoksa durmaz tahterevalli. Tahterevalli. Evet, bütün düzen bir tahterevalli.

PROF. DR. TALAT KIRIŞ - BEYNE GİDEN YOL

BİR BEYİN CERRAHININ ANILARI

Talat Kırış 1961 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş. Ataköy ilkokulu, İstanbul Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesini bitirmiş.

İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirurji (Beyin ve sinir cerrahisi) Ana Anabilim Dalında 1999 yılında Doçent, 2006 yılında Profesör olmuş. Halen Dünya Nöroşurirji Dernekleri Federasyonu Beyin Damar Hastalıkları Komitesi Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Meslek yaşamını Amerikan Hastanesi ve Koç Üniversite Hastanesi Beyin Cerrahisi bölümlerinde sürdüren Kırış’ın editörleri arasında bulunduğu İngilizce iki kitabı 100’den fazla kitap bölümü ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleri vardır.

Talat hocam diyor ki; “Bazen hastalar ya da birileri sorar, “Beyin Cerrahisi nasıl bir şeydir?” diye. Ben de şöyle cevap veririm. :” Biz sırat köprüsü üzerinde sırtımızda yolcu taşırız. Hani o kıldan ince kılıçtan keskin olan köprü.

Sabah işe gelir, birini alır öbür tarafa geçiririz. Ertesi gün başka birini. Bu böylece sürer. Düşürürsek bedeli ağır olur, düşürmeye hakkımız yoktur. Onun için başka işlerde vasatlık belki kabul edilebilir ama bizim işimizde olmaz. Mükemmel olmak zorundayız.  

“Çok zor değil mi beyin ameliyatı yapmak?” diye sorarlar. “Everest’te çıkmak gibidir.” derim. Ama biz Sherpa’yız yani, Everest dağına insanları çıkaran. Bakkala gider gibi 8000 metreye çıkıp inen Nepal’li rehber dağcılarız. O dağı avucunun içi gibi bilen. Neredeyse gözü kapalı, dünyanın en yüksek dağına 

Her gün tırmanan dağcılarız biz. Nasıl çıkacağımızı, nasıl ineceğimizi biliyoruz.”

Geçen hafta hayatını ve anılarını üç günde severek okuduğum değerli bilim adamı Prof. Dr. Talat kırış’ı sizlere tanıtmak istiyorum sevgili okurlar.

Tıp dünyasında çok sevdiğim doktor arkadaşlarım Talat Kırış hocayı çok methettiler. Talat Kırış hocamın “Beyne Giden Yol” adlı kitabından ben de çok etkilendim. Kendilerine büyük saygı duyduğum doktorlar on binlerin, yüz binlerin ve milyonların arasından özenle seçilmiş değerli insanlardır.

Tıp eğitimi çok zor ve meşakkatlidir. Ailemde 3 doktor olduğu için çektikleri sıkıntıları yakinen bilirim. Liseden sonra altı yıllık zorlu tıp eğitimini takiben

beş yıllık da seçtikleri ihtisas branşı için eğitim yaparlar.

Açıkçası doktorlar eğitimden insan gibi yaşamaya fırsat bulamazlar.

Bazen de kendini bilmezler tarafından hastanelerde hasta ve yakınlarının saldırısına maruz kalınca hayatları zindan olur.

Bu yüzden doktorlarımızın kıymetini bilmeliyiz. Onlar, gerçekten seçilmiş güzel insanlar olarak iyilik melekleridir.

Bu vesileyle yıllardır Osmancık’lı hemşerilerime şifa dağıtan Antalya lisesinden

sevgili öğrencim Dr. Davut Çağlar’a selam, sevgi ve saygılar sunar gözlerinden öperim.                                                                        3 Mart 2023 / Mehmet Özata