Çorum'un Sungurlu İlçesi'nin sembollerinden olan tarihi Ulu Cami'nin restorasyonu devam ediyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 12 Aralık 2014 Cuma günü ihale edilen Ulu Cami'nin restorasyon çalışmaları tamamlandığında eski manevi havasına kavuşacak.
İhaleyi üstlenen Bil-Sa inşaat firması tarafından çalışmaları yürütülen restorasyonda öncelikle camiye sonradan eklenen bölümler yıkılıp kaldırıldı. Çalışmalar kapsamında daha sonra dış cepheye iskele kurularak, dış cephedeki tuğla aralarındaki derzler matkaplarla sökülerek temizlendi. Yeniden yapılan derzle dış cephedeki tuğla aralarının komple kapatılması çalışması devam ediyor.
İçeride ise defalarca boyanan beton ve taş duvarlar kazınarak eski görüntüsüne yani orijinal haline getirilmeye çalışılıyor. Boyalar tarafından üstü kapanan dini yazılar tekrar ortaya çıkartılırken ahşaplarda ki yazı ve işlemelerin de eski haline getirilme çalışmaları hızla sürüyor.
Aslına uygun hale getirilerek komple onarımdan geçecek Sungurlu Ulu Caminin bahçesinden çatısına, tuvaletlerinden şadırvanına kadar elden geçirilecek.
Aralık ayında restorasyon işlerinin tamamlanacağı caminin onarımı için 925 bin lira ödenek ayrıldı. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile tarihi Ulu Cami eski manevi havasına kavuşacak.

ÖZKAN, ULU CAMİ'DE İNCELEMELERDE BULUNDU
AK Parti Sungurlu İlçe Başkanı İlyas Özkan, restorasyonu devam eden Ulu Cami'de incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.
Caminin aslına uygun restore edildiğini belirten Özkan, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Sungurlu'nun önemli bir tarihi esere kavuşacağını söyledi.
Özkan, ilçenin protokol camisi olma özelliğini taşıyan Ulu Cami'nin aynı zamanda ilçeye ziyarete gelenler tarafından da uğrak yeri olacağını ifade etti.
İlyas Özkan, Sungurlu'nun sembollerinden olan tarihi Ulu Cami'nin restore edilmesi için bakanlık nezdinde girişimlerde bulunan AK Parti Çorum Milletvekilleri Salim Uslu ve Cahit Bağcı'ya teşekkür etti.
1762 yılında Mehmet Sungur Bey tarafından yaptırılan Ulu Cami, geniş bir avlu ortasına inşa edilmiş. Caminin duvar örgüsünde kaba yontma taş kullanılmış. İbadet mekanını ortadaki yüksek kasnak üzerine oturmuş bir ana kubbe ile onun yanındaki üç küçük kubbe örtmektedir. Caminin önünde son cemaat yeri bulunmaktadır. Yanındaki kare taş kaideli, tek şerefeli minaresi yuvarlak gövdeli ve tuğladandır. Cami Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1984 ve 1994 yıllarında onarılmış. Zamanla yıpranan caminin içinde çatlaklar oluşurken dışında da taşlarda dökülmeler başlamıştı.