2009 yılı yerel seçimleri sonucu Çorum’un Sungurlu İlçesi Belediye Başkanlığı görevine gelen Selahaddin Uzunkaya dört buçuk yılda neler yaptığını anlattı.
Sungurlu Belediyesi tarafından kurulan kilit parke tesisi Türkiye’nin en kapsamlı, nitelikli ve büyük tesisleri arasında bulunuyor.

1500 PALETİ HER GÜN DOLUP BOŞALAN KİLİT PARKE TESİSİ
Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya’nın girişimleri ve çalışmalarıyla ilçeye kazandırılan tesislerden birisi olan Kilit Parke Tesisi, başta Sungurlu olmak üzere bölgenin ve Türkiye’nin büyük bir ihtiyacına cevap verecek. Belediye olarak ilçeye kurulan kilit parke tesisi hakkında bilgiler veren Uzunkaya;  eski makine ile kumu, çimentoyu ve suyu göz kararı ayarlayarak kilit parke ve bordür taşı üretimi yaptıklarını, 16 işçi ile günlük 5 bin adet taş ürettiklerini açıkladı.

UZUN ÖMÜRLÜ, KALİTELİ TAŞ ÜRETİMİ
Üretilen taşların son derece kaliteli olduğuna dikkati çeken Başkan Uzunkaya, ‘’Şimdi ürettiğimiz taşlar, eskiden üretilenlere göre 10 kat daha uzun ömürlü. Bordürler, normalinden 2 kat büyük olarak yapılıyor. Herhangi bir kaza anında veya araç çarpması durumunda bozulmuyor. Kilit taşının ve bordürün üst kısmına seramik yapımında kullanılan özel bir malzeme ilave ediyoruz. Bu nedenle yağmur suları, kışın kar yağışları taşlara zarar vermiyor. Engellilere özel kalıplarımız var.

Engelliler için özel bordürler üretiyoruz ve gerekli yerlerde kullanıyoruz. Profesyonel bir şekilde, hep aynı standartta, aynı kalitede üretim yapılıyor. Burada birinci üretimle bir milyoncu üretim arasında hiçbir fark yoktur, hepsi aynıdır’’ dedi.

16 ÇEŞİT TAŞ, 8 ÇEŞİT KUM ÜRETİLİYOR
Yeni makine ile kilit parke taşı, bordür, bims, briket, köpüklü bims, köpüklü briket üretebildiklerini dile getiren Başkan Uzunkaya, eski makine ile 11 günde yapılanı bu makine ile 8 saatte yapabildiklerini, üstelik işçi sayısında da önemli oranda avantajlarının bulunduğunu, 1500 paletin her gün dolup boşaldığını, makinanın her baskıda 1m2’lik 36 tane taş bastığını söyledi.
İlkbahar ve Sonbahar arasında 9 ay süreyle çalışma yaptıklarını, Sungurlu’nun ihtiyacının yanı sıra tüm belediyelere de satış yapabildiklerini ifade eden Uzunkaya, tesislerin 2000 m2 alan üzerine kurulduğunu ve tesiste 16 çeşit taş, 8 çeşit de kum üretildiğini belirtti.

SIFIR ZİYAN
Kum ocağının da yenilendiğini sözlerine ekleyen Başkan Uzunkaya, tesislerde kum ve çakıl taşının da üretildiğini, hammadde olarak kullanılan malzemenin hiçbir şekilde ziyan olmadığını, örneğin gelen bir kamyon malzemenin taş, kum veya çakıl taşı olarak değerlendirildiğini bildirdi.

Uzunkaya, “Önceden bir kamyon malzeme geldiğinde bunun yüzde 80’i atıl durumda kalıyordu. Ancak şu anda tamamı değerlendiriliyor ve gelen malzemenin hiçbir bölümü ziyan olmuyor’’ dedi.