Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yayınlanan "Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı Hibe Başvuru Çağrısı Bilgilendirme Toplantısı" Çorum'un Sungurlu ilçesinde yapıldı.
Özel İdare Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri Ahmet Kuyulu, Avrupa Birliği katılım öncesi mali yardım aracı IPARD'ın kırsal kalkınma bileşeni kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan IPARD programını uygulamak üzere kurulan bir kurum olduğunu söyledi.  
IPARD programı hibe başvuru çağrısı hakkında bilgiler veren ve Avrupa Birliği'nden (AB) Türkiye'ye tahsis edilen fonları serbest bir şekilde kullanabilmesi için 2 aşamalı bir akreditasyon sürecine tabi tutulduğunu dile getiren Kuyulu, "IPARD desteklemelerinde 20 ilde TKDK, taşra teşkilatları kurulmuş durumda, 17 il akreditasyonunu tamamlamış durumda, 17 il çağrı ilanına çıkmış durumdadır. 1 Temmuz 2011 tarihinde başvuru, uygulama ve ödeme süresi daha kısa olan projeleri içeren başvuruların kabul
edileceği 'Birinci Başvuru Çağrı' ilanına çıkmıştır. Başvurular 1 Ağustos-15 Ağustos tarihleri arasında kabul edilecektir. Birinci başvuru çağrısının toplam bütçesi 91 milyon 388 bin Avro'dur" dedi.
Ayrıca 4 Temmuz 2011 tarihinde de başvuru, uygulama ve ödeme süresi daha uzun sürece hitap eden ikinci başvuru çağrı ilanına çıkıldığını hatırlatan Kuyulu, "Başvurular 5 Eylül-20 Eylül 2011 tarihleri arasında kabul edilecektir. Bu çağrının toplam bütçesi 100 milyon 894 bin 560 Avro'dur.  Süt işletmeleri, et işletmeleri, süt ve süt ürünleri işleme paketleme pazarlama, et ve et ürünlerini işleme paketleme ve pazarlama, meyve-sebze paketleme ve pazarlama, su ürünleri işleme paketleme pazarlama, yerel
ürünler, inşaat işleri, bilgi sistemleri dahil makine ve ekipman temini, proje yapım mühendislik işlemleri ve tabela alımları ile ilgili yeni tesislerin kurulması ve mevcut sistemlerin yenilenmesi için 10 bin Avro'dan 3 milyon Avro'ya kadar yüzde 50'den yüzde 65'e varan hibe desteği sağlanacaktır" diye konuştu.