Sungurlu’da eski hükümlü Cemil Bozoğlan, Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün de desteği ile iş yeri açtı.

Sungurlu Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu tarafından ‘eski hükümlülere iş yeri kazandırma’ projesi kapsamında hayata geçirilen projeyle eski hükümlüye iş yeri açıldı.

Sungurlu Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün katkıları ve İŞ-KUR Çorum İl Müdürlüğünün iş birliği ile Ticaret Borsasında verilen girişimcilik kursunu başarı ile tamamlayan Cemil Bozoğlan, halı ve oto yıkama iş yerini açtı.

İş yerinin açılışını yapan Sungurlu Cumhuriyet Başsavcısı Emrah Özge Yelken yaptığı konuşmada, “Bugün burada Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüz bünyesinde hazırladığımız, ‘oto ve halı yıkama’ projesi kapsamında kurulan iş yerinin açılışını yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Bilindiği üzere Denetimli Serbestlik Müdürlükleri ile Koruma Kurullarının iş birliği ile eski hükümlülere yönelik bir takım projeler hazırlanmaktadır. Bu kapsamda özellikle eski hükümlülerin kendi iş yerlerini kurmaları açısından da bir takım çalışmalar yapılmaktadır. Böylece eski hükümlülerin mesleki eğitim ve istihdamına katkıda bulunarak topluma ve ekonomik hayata uyumları kolaylaştırdığı gibi üreten birer birey olmaları da hedeflenmektedir.

Eski hükümlülerimizden Cemil Bozoğlan da Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüze başvurarak oto ve halı yıkama konusunda bir iş yeri açmak istediğini ancak bunun için yeterli sermayesinin olmadığını belirterek, iş yerini açabilmek için kendisine yardımcı olunması yönünde talebini dile getirmiştir. Bunun üzerine şahsın talebi Koruma Kurulumuzun gündemine alınmış ve kurulumuzca yapılan değerlendirme de kabul edilmiştir. Kurulacak iş yeri için gerekli olan makina, teçhizat ve ekipmanın maliyet araştırması yapılarak eski hükümlümüz için bir oto ve halı yıkama projesi hazırlanmıştır. Hazırlanan projemiz Çorum İŞ-KUR İl Müdürlüğüne sunulmuştur.

İŞ-KUR tarafından eski hükümlülere kendi iş yerlerini kurmak için brüt asgari ücretin 15 katına kadar hibe desteği verişmektedir. Bu hibe desteği de, ilgili yönetmelik gereğince oluşturulan, ‘Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyon’ tarafından sağlanmaktadır.

Projemizin kabulü ile Cemil Bozoğlan iş yerinde gerekli tamir ve tadilat işlerini tamamlamış, iş yeri açmak için gerekli belgeleri hazırlamış ve Çorum İŞ-KUR İl Müdürlüğü ile ‘Kendi İşini Kurma Hibe Desteği Sözleşmesi’ imzalanmıştır. İş yerine alınacak makinaların temin edici firma tarafından getirilerek kurulumundan sonra iş yeri kullanıma hazır hale gelmiştir.

Projenin toplam maliyeti, 28.830 TL’dir. Bunun 23.130 TL’lik bölümü hibe desteği olarak sağlanmıştır ki içerisinde makine ve teçhizatların tutarının tamamı yer almaktadır. Şahsın kendi karşılayacağı bölüm ise sadece elektrik, su, fayans ve işçilik gideri gibi kalemlerdir.

Mevcut projemiz ile eski hükümlümüz Cemil Bozoğlan’ın hem kendi iş yerini kurarak istihdamı sağlanmış, hem de kendisinin ve ailesinin geçimini sağlama noktasında katkıda bulunulmuş olup, topluma uyumu ve topluma kazandırılmasına yardımcı olunmuştur. Bu noktada gerek eski hükümlümüz ve gerekse Sungurlu ilçemiz için önemli bir proje olmuştur. Zira ilçemizde eski bir hükümlünün hibe desteği ile kendi iş yerini kurduğu ilk örnek olmuştur.

Hükümlülerimiz ve eski hükümlülerimizin Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüze başvurmaları ve başvurularının Koruma Kurulumuzca uygun görülmesi halinde kendilerine her türlü desteğin sağlanacağı hususunu hatırlatıyor ve bu kapsamda başvurularını bekliyoruz.

Bu vesile ile bu projenin hazırlanıp hayata geçirilmesinde emeği ve katkıları bulunan Çorum İŞ-KUR İl Müdürlüğüne, ilgili komisyona, Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüz ile Koruma Kurulumuzun değerli üyelerine teşekkür ve şükranlarımı sunarım. İş yerinin eski hükümlümüz Cemil Bozoğlan’a hayırlı olmasını temenni eder, kendisine bol kazançlar dilerim” dedi.

Hükümlü olduğu için iş bulmakta zorlanacağını düşündüğü için böyle bir iş yeri açmaya karar veren eski hükümlü Cemil Bozoğlan’da yaptığı konuşma da, “Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne iş yeri açmak için başvuru yaptım, kendileri beni Ticaret Borsasında verilen girişimcilik kurusuna yönlerdi. Bende kursu başarıyla bitirerek sertifika aldım. İş yeri açmak için projem sundum kendilerine uygun bulundu. Bana çok yardımcı oldular. Devletimizden verdiği destekler için Allah razı olsun. Yapılacak bir iş yoktu. Zaten hükümlü olduğum içinde hiç kimsenin beni işe almayacağını düşündüm. Ve böyle bir iş yeri açmaya karar verdim. Araba yıkamanın da acemisi olmadığım için bu iş aklıma geldi ve açtım” diye konuştu.

Açılışa Sungurlu Cumhuriyet Başsavcısı Emrah Özge Yelken, Cumhuriyet Savcısı Erhan Özhavala, Hakim Bekir Yücel, Denetimli Serbestlik Müdürü Vedat Gülşen, İŞ-KUR Çorum İl Müdürü Ali Şahan, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Tolga Çiftçi, Emniyet Müdürü İrfan Korkmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Eryiğit, oda başkanları ve kamu kurum müdürleri katıldı.