AK Parti Sungurlu İlçe Başkanı İlyas Özkan, kent merkezinden geçen derelerin ıslahı için sürecin hızla devam ettiğini belirterek, proje kapsamında Diğ Barajı’nın ihalesinin yapıldığını söyledi.

AK Parti İlçe Başkanı İlyas Özkan İlyas Özkan yaptığı açıklamada, projesi tamamlanan ilçe merkezinden geçen Budaközü, Akçay ve Diğ derelerinde duvarlı kanal, brit ve köprü yapımlarını içeren Sungurlu İlçe Merkezi Dereleri Islahı çalışmasının iki kısım halinde hayata geçireceklerini belirtti.

Öncelikle kent merkezinden geçen derelerin sel baskınlarına neden olmaması için önlerine gölet veya baraj yapılacağını anlatan Özkan, bu kapsamda Diğ Çayı üzerine yapılacak olan Diğ Barajı’nın ihalesinin 4 Ocak’ta yapıldığını kaydetti. Barajın yüksekliğinin 43,5 metre olduğunu ifade eden Özkan, taşkın koruma maksatlı yapılacak olan bu baraj sayesinde ayrıca 1.500 dekar arazinin sulanacağını ifade etti. Özkan, barajın maliyetinin yaklaşık 30 milyon lira olduğunu bildirdi.

Diğer taraftan Budaközü Deresi üzerine yapılacak olan Sungurlu (Kırankışla) Barajı’nın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 8 Ağustos 2017’de temelinin atıldığını hatırlatan Özkan, “Barajda 48,34 milyon metreküp su depolanacak olup, baraj sulaması tamamlandığında 31 bin 720 dekar arazi sulamaya açılacak. Yıllık net zirai gelir artışı 20 milyon 618 lira olacak. Ayrıca Sungurlu ilçe merkezine yılda 6,30 milyon metreküp içme suyu temin edilecek” dedi.

Bu sayede Sungurlu şehir merkezinin sel baskınlarına karşı tamamen korunacağına işaret eden Özkan, daha sonra derelerin ıslah edilerek üzerlerine kent estetiğine uygun köprüler yapılacağını kaydetti.

Özkan, Sungurlu İlçe Merkezi Dereleri Islahı projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Diğ Çayı’nın 5 kilometre uzunluğunda ıslahı ve 1 adet sel kapanı, Budaközü Deresi’nin 6 kilometre uzunluğunda ıslahı, Akçay Deresi’nin 1,2 kilometre uzunluğunda ıslahı ve 17 adet köprü yapımını içeriyor.

Proje kapsamında, dere yataklarının temizlenmesinin yanı sıra zeminleri betonla kaplanacak, kenarlarına koruma duvarları ve bu duvarların üstüne korkuluklar yapılacak. Proje ile ayrıca ilçe merkezindeki derelerin üstündeki 17 adet köprü yıkılarak kent estetiğine uygun olarak yenilenecek.

Projenin tamamlanmasıyla ilçeye güzel bir görüntü sağlanması planlanıyor.”