Geçtiğimiz haftalarda emek güçlerinin bir araya gelerek kurdukları Halkların Demokratik Kongresi(HDK)’ni oluşturan partileri gereksiz bulduklarını kaydeden Karataş, EDP İl Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Karataş, “İçinde partimizin de yer aldığı toplumsal, politik, ekonomik haklar; inançlar, kültürel kimlikler, toplumsal cinsiyet, cinsel kimlik ve yönelimlerin hakları için ve yeryüzünün ve doğanın yıkımını durdurmak amacıyla mücadele eden parti, hareket ve güçler;  emek, özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi güçlerinin toplumsal mücadelelerine siyasal bir bağlam kazandıracak bir Kongre yoluyla, baskı ve sömürüye dayalı mevcut iki kutuplu siyasal rejime karşı toplumsal ve politik bir seçenek yaratmak, parlamenter demokratik mücadeleleri ve halk hareketlerini bu toplumsal temele dayanarak büyütmek hedefiyle ortak bir mücadele zemininde buluşarak Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ni kurdular. 
Böylesi bir birliktelikte HDK'yi oluşturan partilerin ayrı ayrı bağımsız varlıklarını sürdürmelerini; anlamsız, gereksiz hatta zararlı buluyoruz. Çünkü bu hareketin başarıya ulaşması için güçlerin bir araya gelmesinin yanı sıra yaşamın her alanında tam bir birliktelik gerekir. 
Ülkemizin içinde bulunduğu süreç herkesin barışa katkı sunmak ve destek olmasını gerektiren bir süreçtir. Yaşamını yitiren her askerimizin bir yakını, bir akrabası, bir anası varsa nasıl ki hepimizin yüreğini yakıyorsa; yaşamını yitiren bir 'teröristin', bir gerillanın da bir yakını, bir akrabası, bir anası var, onların da yüreği yanıyor, bizim de yüreğimizin yanması gerekir. Gerçek barış ancak böyle sağlanır. Sözde değil gerçekten özde barış isteniyorsa, demokrasi ve özgürlük isteniyorsa işte HDK bunun için kurulmuştur.
EDP olarak zaten hedeflediğimiz böylesi bir hareketin önünü açmak ve başarısına gerçek katkıyı sunmak için EDP Çorum İl Yönetim Kurulu üyeliğinden topluca istifa etmenin gereği olarak EDP Çorum İl Başkanlığından istifa ediyorum” ifadelerine yer verdi.