Sendikaların bu ay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na vermesi gereken üye istatistiklerine ilişkin sürenin 31 Ocak 2012 yılına kadar uzatılmasına ilişkin kanun tasarısı komisyonda kabul edildi.
24. dönem ilk kanun tasarısı Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon'unda görüşüldü. Toplantıya hükümet kanadını temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katıldı. Yasa teklifini veren AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, böyle bir düzenlemeye şiddetle ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Sendika üyelerinin sayılarında sürekli spekülasyon yapıldığını böyle bir düzenlemeyle bunun ortadan kaldırılacağını ifade etti.
Kanun teklifine ilişin konuşan Bakan Çelik, sendikaların demokrasilerin en önemli aktörlerinden biri olduğunu, Türkiye'nin önünü açan bir sendikal mevzuata ihtiyaç olduğunu söyledi. Çelik, "2821 ve 2822 sayılı kanunların İLO ve AB normları dikkate yeniden düzenlenmesini hedefliyoruz" dedi.
Bunu hükümet programı içine de koyduklarını belirten Çelik, "Önümüzdeki yasama yılında ortak akıl ile bir sendika yasasını getirmeyi planlıyoruz" dedi.
Çelik, bu düzenlemenin geçmemesi durumunda 51 sendikadan sadece 16'sının toplu sözleşme hakkını sahip olacağını geri kalan 35 sendikasının ise bu hakkını kaybedeceğini belirterek, bu nedenle bu değişikliğin yapıldığını kaydetti.
Komisyonda konuşan ancak üye olmayan CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise, bakanlığın 2 yıldır üye istatistiğini yayınlayamamasını eleştirdi. Daha önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e göndermede bulunan Çetin, "Böyle bir kişinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın başına gelmesi ayıptır" dedi.
Komisyonda sendikalar adına Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan katılırken DİSK adına katılan olmadı.
Komisyonda CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin verdiği 2 önerge kabul edilmedi. Yasa teklifinin tümü ve maddeler üzerindeki görüşmelerin ardından teklif komisyonda kabul edildi.
Öte yandan konuşmacılar, sözlerine 13 askerin şehit olmasından dolayı duydukları üzüntüleri dile getirerek başladı. Komisyondan geçen kanun teklifi bugünkü Genel Kurul'da ele alınacak.