Oy ve Ötesi, 60.000'e yaklaşan gönüllü ağıyla, 45 şehir ve 171 ilçede siyasi partiler ve bağımsız adaylar adına 7 Haziran seçimlerinde sandık gözlemciliği yapacak.
Tamamen gönüllülerden oluşan platform, seçmen oylarının üçte birini gözlemleyerek seçim sonrasında sayım sonuç tutanaklarında tespit ettiği bulguları kamuoyu ile paylaşacak.
60.000'e yakın gönüllüyle 45 şehir ve 171 ilçede yapılanmasını tamamlayan Oy ve Ötesi, tüm gönüllüleriyle seçime hazır.
3 ay boyunca aralarında Çorum'un da bulunduğu 45 şehirde 200'e yakın eğitim düzenleyerek gönüllülerini 298 sayılı seçim kanunu ve 135 sayılı genelge kapsamında, talep eden siyasi partiler ve bağımsız adaylar adına sandık başı müşahitliği konusunda eğiten Oy ve Ötesi; seçim günü tarafsızlık ve hukukun üstünlüğü olmak üzere 2 temel ilkeyle hareket edecek. Oy ve Ötesi gönüllüleri, anayasal hakları ve 298 sayılı seçim kanunu kapsamında vatandaşlık haklarını kullanarak sandık gözlemciliği yaparken, seçimlerin, yasaya uygun, sorunsuz, şeffaf ve adil bir şekilde yapılmasına da katkıda bulunacaklar. Siyasi görüşlerinden bağımsız olarak yalnızca seçim güvenliği ve şeffaflığına yönelik olarak çalışacak Oy ve Ötesi gönüllüleri, uzlaşmacı ve yapıcı bir tutumla, kanun ve yönetmeliğe dayalı bilgilerini kullanarak sandık müşahitliği yapacaklar.

ADIM ADIM OY ve ÖTESİ SEÇİM SONRASI AÇIKLAMASI
Oy ve Ötesi, gönüllülerinden de temin ettiği ıslak imzalı seçim sonuç tutanaklarını kendi yazılımı olan T3 sistemine girerek SEÇSİS sonuçlarıyla karşılaştırmasını yapacak. Gönüllüler tarafından tespit edilecek bulgular seçimi takip eden günlerde Oy ve Ötesi gönüllülerinin müşahitlik yaptıkları sandık, ilçe ve il bazında ilgililer ve kamuoyuyla paylaşılacak.

ÖNCELİK: SAĞDUYU ve BİLGİ
Türkiye’deki seçim sisteminin, ilgili kanun ve yönetmeliklere bağlı kalındığı takdirde güvenlik ve şeffaflık açısından son derece doğru işlediğini belirten Oy ve Ötesi Ekibi üyeleri, sivil toplumun seçime katkısının sandık başında bir denge unsuru yarattığını belirttiler. Geçmiş seçimlerde olduğu gibi, 7 Haziran'da da, Oy ve Ötesi gönüllülerinin kanun ve yönetmelik bilgileri ve sağduyularıyla her zaman yapıcı, sorun giderici ve uzlaşmacı bir tavırla sandık başında yer alacaklarını söyleyen Oy ve Ötesi Koordinasyon Ekibi, "45 şehre yayılmış Oy ve Ötesi ailesi olarak en büyük kazanımımız, bu süreçte aktif vatandaşlığı, sadece birey olarak değil, kalabalık bir şekilde tecrübe etmek olacak" diyerek tüm gönüllü ağına ve sabahın çok erken saatlerinden itibaren sandıkta görev alarak seçmen iradesinin sandığa şeffaflıkla yansıması için çaba sarfedecek tüm sandık görevlilerine 7 Haziran için kolaylıklar diledi.